Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

O važnosti prevencije i ranog otkrivanja melanoma

23.10.2018. 10:15
O važnosti prevencije i ranog otkrivanja melanoma


“Prevencija i rano otkrivanje melanoma” tema je info dana koji su jučer održani u predavaonici Zavoda za javno zdravstvo, a u sklopu redovnih aktivnosti projekta MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka. Projekt je to koji se financira iz programa prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.
Predavanje su održale Suzana Konjevoda, dr. med. spec. oftalmologije i Zrinjka Paštar, dr. med. spec. dermatologije, a svi sudionici predavanja mogli su se predbilježiti za obavljanje pregleda i to u Općoj bolnici Zadar na Odjelu za oftalmologiju.
Suzana Konjevoda objasnila je kako je glavni cilj info dana bio podizanje svijesti o samom melanomu te time poticanje sudionika i šire populacije da stekne zdravije navike i izbjegava rizične faktore koji mogu dovesti do stvaranja i/ili razvitka melanoma.
– Do ideje smo došle dugogodišnjom suradnjom s europskim organizacijama. Uvidjele smo da ljudi koji se razbole na ovim prostorima, za razliku od onih koji se razbole negdje u Europi, imaju sasvim drugačije (manje) šanse. Želimo da se našim ljudima ponudi jednaka kvaliteta života i iste šanse za rano otkrivanje i za liječenje melanoma. Primarno treba podići svijest o melanomu i na taj način i rano otkrivanje, bolju prevenciju i približavanje novih terapija, kazala je dr. Konjevoda.
Ona je naglasila kako su ciljane skupine projekta zdrastveni i nezdravstveni radnici te opća populacija. Pod zdravstvenim radnicima, dr. Konjevoda je kazala kako se to odnosi uglavnom na dermatologe, oftalmologe, specijaliste obiteljske medicine, onkologe, kirurge i sve one koji dolaze u kontakt s pacijentom i koji mu mogu dati informaciju o važnosti ranog otkrivanja.
– Među nama ima puno onih koji više znaju o melanomu i načinu liječenja melanoma od nas. Zato nam nije cilj učiti ih kako pregledavati pacijenta već ih osvijestiti o melanomu, približiti im važnost ranog otkivanja i dati im najnovije informacije o mogućnostima terapije, objasnila dr. Konejvoda dodajući kako su im druga ciljana skupina nezdravstveni radnici, s naglaskom na frizere, kozmetičare, optičare i optometriste jer oni mogu prvi primijetiti određene promjene na svojim klijentima.