Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pipan: Ovo nam je bio prvi kiks

23.10.2018. 09:45
Pipan: Ovo nam je bio prvi kiks


Ako su porazi od FMP-a i Petrol Olimpije na strani uz domaći posrtaj protiv Cedevite utakmice koje se ne smatraju kiksom nedjeljni poraz košarkaša Zadra od Mornara sigurno jest. Ruku na srce crnogorski prvak realno po svom rosteru i budžetu je miljama ispred Zadrana, ali ako ćemo tako gledati onda je činjenica da je svih 11 konkurenata u ABA ligi u svakoj utakmici favorit protiv Zadra i po tome svaki poraz se ne bi trebao smatrati kiksom. Ipak da ne bi bilo zabune priznao je i sam Aleš Pipan nakon četvrtog poraza u nizu da je Mornar uistinu kiks koji će biti možda i nenadoknadiv do konca sezone.
– Sigurno je da smo željeli pobijediti, ali i sami ste vidjeli da nismo u tome uspjeli. Dobar početak i loš kraj. Nekako smo s puno entuzijazma, želje i volje odigrali prvu četvrtinu, i onda ne znam zašto, jednostavno smo stali. Prvu smo četvrtinu dosta dobro kontrolirali njihove šutere, ali kasnije su oni počeli pogađati i skakati, a mi smo počeli spavati. U drugom smo poluvremenu dva puta došli na tri razlike, no Mornar je svaku našu grešku uspio kazniti s tricom, ili nekom kontrom i polukontrom. Ovo nam je bio prvi kiks i to kući te smo zbog toga uistinu tužni – recenzirao je Slovenac uglavnom loših 40 minuta protiv Mornara u kojima je osim te prve četvrtine jedino vrijedan spomena uspješan debi Williama Magarityja. Pokazao je Šveđanin da će biti kvaliteta više u rosteru Zadra.
– Mislim da je odigrao i više što smo od njega očekivali. Imao je samo jedan trening s nama, no siguran sam da će se brzo uklopiti u sistem. U svakom slučaju smo dobili dobrog igrača na pozicijama četiri i pet – osvrnuo se Pipan na debi novog centra koji je dobio dosta minuta, čak 23, a bilo bi ih i više da nije olako skupio pet osobnih. Ipak raspodjela minutaže kod Pipana, malo je i reći, čudna. Ono što je primjetno jest da Malcolm Grant i Mario Little imaju veći kredit kod Slovenca od domaćih igrača na istim pozicijama. A prije početka sezone pričalo se o ufanju u zadarske igrače i davanje prilike mladima… Protiv Gorice je cijelu treću četvrtinu zadarski strateg držao istu petorku na parketu što je ponovio i protiv Mornara. Rotacije su postale luksuz u njegovom vođenju utakmica što potvrđuje i enormna eksploatacija Granta, Littlea, Božića i Vukovića koji su proveli po 34 minute na terenu dok su tek mrvice dobili Krajina (12 min), Špralja (7 min), Brzoja (6 min), Bašić i Marić (5 min) te Planinić (3 min).
– Vjerujem u svih 12 igrača. Protiv Mornara sam dao šansu svima i tražio najraspoloženije igrače. U drugom sam poluvremenu priliku dao onima za koje sam vjerovao da mogu dati najviše. Što se tiče Littlea, on je jako samokritičan i rekao je da uzima dosta krivice na sebe. Mislim da on nije pokazao sve što može. To što je igrao cijelo ljeto u Venezueli i praktički se nije odmarao ipak loše utječu na njegovu igru. Treba biti strpljiv i sačekati da uđe u formu – objasnio je svoju strategiju Pipan koji je imao i spreman odgovor na upit o govoru tijela košarkaša Zadra koji nimalo nije ohrabrujuć u trenucima kad se protivnik nametne svojom igrom.
– Dosta pričamo, ne samo na terenu, nego i izvan njega. Nemam neki osjećaj da su se momci predali i da nema želje i volje. Definitivno kod njih nema namjere da rovare iznutra. Vjerojatno treba vremena da se vidi gdje smo i što smo – nije htio praviti bauk na tu temu Pipan koji je svjestan da kratki periodi kvalitetne igre ne mogu prolaziti protiv ABA ligaške konkurencije.
– Govor tijela igrača je bio pravi u prvoj četvrtini. Ako želimo odigrati dobru utakmicu moramo igrati kao što smo igrali u toj prvoj četvrtini makar u 80 posto utakmice. Tada smo sve ispoštivali što smo se dogovorili. Odigrali smo kvalitetno, agresivno, no poslije je došlo do opuštanja i zamora materijala, a došle su i neke izmjene koje nisu toliko kvalitetne kao igrači koji su zamijenjeni – zaključio je Pipan nakon novog neuspjeha, a raspored u naredna dva tjedna ne ulijeva nadu da će se Zadar pomaknuti s dna ljestvice. Pred njima su tri izuzetno teška gostovanja (Partizan i Krka u ABA ligi, Cibona u HT Premijer ligi) koja bi u slučaju negativnog raspleta opasno ugrozili ambiciju za osiguranje ostanka u regionalnom natjecanju i još više nagrizli odnose u svlačionici dok se na tribinama Višnjika ionako već neko vrijeme podrška slovenskom treneru uglavnom izražava uvredljivim tonovima. A teško je za povjerovati da će nekim čudom ipak doći do kopernikanskog obrata i da će Zadar u narednim utakmicama zagaziti na pobjedničke staze u ABA ligi.


Najgori Zadrov početak u ABA ligi
Ulaz Zadra u novu sezonu ABA lige s omjerom 0-4 ponukao nas je da zavirimo u arhivu regionalnog natjecanja, a ona kaže da je ovosezonski Zadar uspio srušiti negativan rekord iz sezone 2010./11. kad su do prve pobjede uspjeli doći tek u 4. kolu protiv Nymburka na Višnjiku. Te sezone je Zadar imao najlošiji početak, a i završetak je bio neslavan jer se ispalo iz lige. Stoga je ovosezonski Zadar pod vodstvom Aleša Pipana uspio ostvariti najgori početak sezone u 18 godina koliko je sudionik ove lige te je prvi put bez pobjede u prva četiri kola. Kao olakotna okolnost za momčadi Aleša Pipana može poslužiti početak prošle sezone pod Aramisom Naglićem kad su Zadrani otvorili s omjerom 1-5, no prva pobjeda je ipak stigla u 3. kolu na gostovanju kod MZT-a, a onaj dio nakon uvodnih šest kola se pokazao razdobljem najbolje igre Zadrana u ABA ligi u posljednjem desetljeću.


Obrana Zadra adut za protivnika
O propusnoj obrani Zadra toliko se pričalo u posljednje vrijeme da i vrapci uokolo Višnjika već znaju sve na tu temu. Spominjati kako se prima previše koševa već je suvišno postalo spominjati nakon utakmica, ali izjava trenera Mornara Mihaila Pavićevića nakon pobjede na Višnjiku ponovno je otvorila tu zadarsku Pandorinu kutiju. Ispada da je Pavićević do pobjede došao na jednostavan način, jer pri skautingu Zadra teško je ne primijetiti katastrofalnu obranu na protivničkim pick'n'roll akcijama i to je adut kojeg su dosad uvijek koristili njihovi protivnici.
– Radimo puno na obrani picka. Još uvijek mislim da taj dio igre možemo i moramo popraviti na bolje. Ali nije pick jedini razlog zašto primamo puno koševa. Najveći problem nam je tranzicijska obrana gdje nam se često događa da ne ispratimo igrača, a to je već stvar koncentracije – kazao je Pipan.