Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TEST ZA LOKALNE IZBORE Okuplja se “velika koalicija” protiv HDZ-a

23.10.2018. 08:50
TEST ZA LOKALNE IZBORE  Okuplja se “velika koalicija” protiv HDZ-a


Sastankom više zadarskih stranaka u prostorijama Udruge mladih Brodarica stvoreni su prvi uvjeti za formiranje koalicije za izbore za mjesne odbore koji će se održati 9. prosinca 2018. godine. Naime, tzv. velika koalicija protiv HDZ-a okupila se ovih dana kako bi na kvartovskim izborima u što više odbora pobijedili HDZ i time sebi polako utabali staze za lokalne izbore.
Kako su nam otvoreno kazali neki od čelnika zadarskih stranaka, ovi su im izbori još važniji kao priprema za lokalne izbore na koje bi ovoga puta, upravo u okviru ovog velikog političkog bloka, pokušali oduzeti vlast HDZ-u. Kvartovski izbori, koji inače nisu od osobitog značaja strankama, u tom su im smislu mnogo važniji kao test za lokalne izbore 2021. godine jer se već na njima vidi može li funkcionirati jedna ovakva koalicija.
Sastav stranaka koje su se okupile na Brodarici tako otkriva spoj pomalo nespojivih stranaka koje očito povezuje tek želja za pobjedom nad vladajućom strankom. Od aktera sastanka saznajemo da su mu, osim predstavnika Akcije mladih, nazočili: predsjednik MODES-a Rudolf Dvorski, gradski vijećnik Mosta Mladen Malta te predsjednik Gradskog odbora HSLS-a dr. Ivo Žuvela. Na dogovore su pozvani i Živi zid, pa čak i minorna stranka bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića, Naprijed Hrvatska, no predstavnici ovih stranaka nisu se odazvali sastanku. Županijski vijećnik Naprijed Hrvatske, Budimir Genda, o svojim razlozima kaže:
– Još smo u razgovorima, ništa nismo odlučili. Ići ćemo s lijevim strankama gdje god to bude moguće, negdje u koaliciji, a gdje bude moguće i samostalno, no najprije ćemo odvagati ono što nam nude i onda odlučiti s kim ćemo, kaže Genda.
U Živom zidu kvartovske izbore pak smatraju nebitnima te neće niti izići na njih. To je i razlog zašto se nisu odazvali dogovoru za koaliciju:
– Pozive za razgovor dobili smo i od Antuna Novoselovića iz SDP-a i Marka Pupića Bakrača iz Akcije mladih, ali uopće ne vidimo nikakvog smisla u tim izborima, pa ćemo ih ignorirati, kazala nam je njihova županijska vijećnica Jasminka Adžić Sikirić.
A što sudionici sastanka kažu o stvaranju "velike koalicije" protiv HDZ?
Čelnik MODES-a, Rudolf Dvorski, napominje kako je zadovoljan što su se okupili zbog ovakvog cilja.
– Prema ovom prvom dogovoru u koaliciji smo mi, Akcija mladih, Most i HSLS, a vjerojatno će nam se pridružiti još neke stranke. Cilj nam je okupiti zadarske snage i napraviti politički zadarski blok koji će pokrenuti promjene. Na ovaj način želimo testirati građane da vidimo kako oni gledaju na jednu ovakvu koaliciju jer je nakon puno vremena ovo je zapravo jedina inicijativa mimo HDZ-a i SDP-a koja je uspjela stvoriti jedan veći koalicijski potencijal, poručuje Dvorski.
Predsjednik zadarskog HSLS-a, dr. Ivo Žuvela, pak otvoreno kaže kako je "ovo eksperiment za koji je siguran da će uspjeti".
– Drago mi je da sam se odazvao pozivu na sastanak Akcije mladih i da smo toga dana na Brodarici postigli dogovor o zajedničkom izlasku na izbore. Zasad su tu naše četiri stranke, ali prema najavama sigurno će nam se pridružiti još neke stranke, ali i neki nezavisni vijećnici. Ovo je po meni vrlo važan dogovor jer ukoliko se koalicija pokaže uspješnom, nije isključeno da s njom idemo i na lokalne izbore. HSLS je liberalna stranka i mjesto joj je u sredini, a ne niti lijevo ni desno, pojašnjava Žuvela, napominjući kako ova ideja nije do jučer.
– Moram biti iskren i reći da je ovo zapravio ideja Akcije mladih, a mi smo je odmah prigrlili zbog D'Hondtove metode koja glasove daje relativnom pobjedniku. Smatramo da u ovakvoj situaciji možemo zanemariti razlike u načinu djelovanja i svjetonazorskim pitanjima jer kada je u pitanju viši cilj razlike se moraju zanemariti. Ova lista za Zadar zapravo je treća politička opcija i nadam se da ćemo ostvariti dobre rezultate te nastaviti s ovom opcijom i za lokalne izbore. Jer u mjesnim odborima se radi jako malo, a smatram da bismo mi mogli dati jednu novu kvalitetu u njihovu radu, zaključuje Žuvela.
Za komentar Mosta ostali smo uskraćeni jer se nezavisni vijećnik s njihove liste u Gradskom vijeću, Malden Malta, jučer nije javljao na naše pozive.


Rubeša poriče sastanak
Iako su nam sudionici sastanka potvrdili kako se se našli na dogovoru u prostorijama Udruge mladih Brodarica, vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša ne želi komentirati inicijativu za koju dr. Žuvela izrijekom kaže da je njihova. Dapače, on – demantira cijeli sastanak.
– Nismo obavljali nikakve sastanke u vezi izbora za mjesne odbore, kazao nam je jučer Rubeša odbijajući svaki daljnji razgovor na ovu temu.


Novoselović: Zalažemo se za jedinstven politički blok
O tome s kim će na izbore najjača zadarska oporbena stranka pitali smo SDP-ovog predsjednika Gradske organizacije, Antuna Novoselovića.
– Razgovarali smo sa svima, izići ćemo na izbore i sastaviti liste tamo gdje imamo mogućnosti za to, no još ne mogu reći s kim ćemo jer su pregovori u tijeku. Inače, zalažemo se za jedinstven politički blok koji bi se mogao nazvati svi protiv HDZ-a, što će biti osobito važno za lokalne izbore 2021. godine, jer samo s jednim blokom i zajedničkim kandidatom za gradonačelnika možemo pobijediti na izborima. Smatram da su mjesni odbori eutanazirani od strane vladajuće stranke, o čemu govori i izlazak građana 2014. godine, a tadašnji prosjek od 10 do 12 posto ide u prilog tome. HDZ-u odgovara da izbori za mjesne odbore budu odvojeni od europarlamentarnih zato što doslovno prisiljavaju djelatnike trgovačkih poduzeća i ostalih ustanova u vlasništu Grada Zadra da iziđu na izbore i potvrde svoje radno mjesto zaokruživanjem liste HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera, kaže Novoselović koji smatra kako izbori za mjesne odbore nemaju nikakvog utjecaja na život građana:
– Iznimno su skupi i Zadrani za njih izdvajaju značajna sredstva. Stoga smo stajališta da trebaju biti istovremeno kada i izbori za EU parlament. Na Gradskom vijeću tražio sam da se izbori za mjesne odbore zbog troškova prolongiraju za iduću godinu kada se održavaju i izbori za Europski parlament. To je napravila i Općina Poličnik, međutim pročelnica Grdović Kalmeta odgovorila mi je da to nije moguće jer su istekli mandati vijećnicima u mjesnim odborima te da je nužno raspisati nove izbore, poručuje čelnik zadarskog SDP-a.