Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DRŽAVNA REVIZIJA POSLOVANJE ŽUPANIJE OCIJENILA BEZUVJETNIM MIŠLJENJEM Longin: “Svima onima koji pričaju koješta i gluposti kažem neka pročitaju izvješće!”

23.10.2019. 13:36


Nakon što je propao pokušaj prodaje stare zgrade poliklinike na Kolovarima, ista je umjesto za 26,5 milijuna kuna, ponuđena za 17,5 milijuna kuna ili 2,3 milijuna eura. To se moglo čuti na današnjem 19. kolegiju zadarskog župana. Novu početnu cijenu prodaje odobrile su nadležne komisije Grada Zadra i Zadarske županije, prema elaboratu kojeg je napravio sudski vještak Vice Tadić. Zadarski župan Božidar Longin naglasio je kako će od dobivenih novaca, prema postojećem ugovoru, Zadarska županija izdvojiti 12 milijuna kuna za opremanje nove poliklinike.
Longin se na početku kolegija nije propustio pohvaliti nalazom Državne revizije koja je poslovanje županije, treću godinu za redom "počastila" bezuvjetnim mišljenjem.
–  Uz sve to moram reći da se proračun puni dobro, a svima onima koji pričaju koješta i gluposti kažem neka pročitaju izvješće bio je jasan Longin.
Županijska uprava za ceste, kazivao je njen v.d. direktor Branko Kutija, u prvom je polugodištu ostvarila prihod u iznosu od 27.425.732,50 kn, od čega najveći dio, u iznosu od 22.951.738,08 kn, otpada na naknadu za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila. Za radove redovitog održavanja u 2019. godini planirano je ukupno 22.837.733,00 kn, od čega je u prvom polugodištu realizirano 22.931.176,19 kn. Za nove ceste i njihovo građenje, predviđeno je utrošiti 12 mil. kn. Kutija je, između mnogih projekata rekonstrukcije i izgradnje cesta, najavio skorašnju rekonstrukciju mosta preko Karišnice u Karinu koji je srušen u Domovinskom ratu, a na mjestu sadašnjeg mosta kojeg je izgradio UN.
Povećanje prihoda bilježi i Županijska lučka uprava. Resorno Ministarstvo mora osiguralo je za projekte gradnje luka, skoro 37 mil. kn. Župan Longin posebno je istaknuo postavljanje 40 m dugog i milijun kuna vrijednog pontona u uvali Telašćica što je prvi zahvat nakon gotovo 40 godina pristajanja svih mogućih turističkih brodica u toj luci.
– U planu je i projekt cijele uvale kako bi dodatno olakšali pristup u sezoni i anulirali kaos koji je vladao. No, posebno mi je lijepo bilo prošetati novoobnovljenom šetnicom u uvali Jazine. A i vraćene su palme oko kojih je bilo mnogo buke. Stoga bi oni koji su do sad imali primjedbe, stvarno mogli reći da je gotovo, rekao je zadarski župan.
Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola naglasio je kako se obnavljaju mnoge luke kao npr. Pakoštane, Silba, Lukoran, Škarda itd.
Psihijatrijska bolnica Ugljan kreditno će se zadužiti za gotovo 14 mil. kn. Riječ je energetskoj obnovi 5 zgrada koja ukupno košta 22 milijuna kuna. Kad se tome pridodaju kamate, kreditno zaduženje iznosit će oko 15 milijuna. No, župan Longin je naglasio da se taj trošak neće namiriti iz izvornih proračunski prihoda Zadarske županije, nego iz decentraliziranih sredstava države. Županija nabavlja i dva medicinska vozila za 975.000 kn., a župan Longin je naglasio kako je ove godine Županija nabavila ukupno 13 novih medicinski vozila.
–  Moram istaknuti kako smo donijeli odluku da ove godine nećemo nabaviti niti jedno službeno vozilo za Županiju iako me zabrinjava to što na službeni put moram poslati pročelnike u starim autima. Pa i župan se vozi u autu starom 13 godina. Odlučili smo da se naši bolesnici u Zagreb neće voziti starim vozilima upitne sigurnosti ili da nam zbog toga Hitna pomoć ne može dovesti pacijente iz Biograda u zadarsku bolnicu, rekao je na kraju kolegija zadarski župan Božidar Longin najavljujući današnju prvu raspravu u Bibinjama na temu izmještanja željezničke pruge iz Bibinja i Sukošana te nove organizacije cestovnog prometa. Obje inicijative, prebacuju se u zadarsko zaleđe kako bi se, rekao je župan Longin, očuvala obala.