Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HRVATSKI NOGOMETNI KUP Dvaput Špoljarić i jednom Mance za Osijekovo četvrtfinale

23.10.2019. 19:27


U osmini finala Hrvatskog nogometnog kupa Osijek je na Stanovima slavio protiv Zadra rezultatom 0:3 čime je osigurao plasman u četvrtfinale ovog natjecanja. Momčad iz Gradskog vrta zasluženo je slavila golovima Josipa Špoljarića koji se dvaput upisao ustrijelce (28’ i 86’), te Antonija Mancea koji je zabio u 32. minuti. Osječani su dominirali, pogotovo u prvom poluvremenu kada su s dva pogotka praktički riješili pitanje pobjednika U nastavku su inicijativu prepustili Zadranima koji su nekoliko puta i priprijetili, ali zaostatak nisu uspjeli smanjiti. Na kraju su gosti iz grada s Drave još jednim pogotkom riješili sve dileme oko pobjednika u ovoj utakmici. Ono što je važno istaknuti, momčad Marka Pinčića u solidnom se izdanju suprotstavila četvrtoplasiranoj momčadi Prve HNL, ali bilo je vidljivo da kvalitetom ipak ne mogu ozbiljnije parirati i stići do prilike da se probiju u četvrtfinale Kupa.
Dva Osijekova uboda
U prvih dvadesetak minuta vidjeli smo izjednačenu utakmicu. Zadar je visoko napao goste iz Osijeka koji se nisu odmah adaptirali na takvu igru i nerijetko su u zadnoj liniji pribjegavali rješenjima poput onog da loptu izbace u aut. Međutim, pravih prilika nije bilo, niti na jednoj, niti na drugoj strani. U situacijama koje su bile dobro pripremljene u polju, nedostajao je zadnji pas koji bi rezultirao time da se ugroze vratari. A onda su se Osječani adaptirali i počeli sve ozbiljnije prijetiti Zadrovim vratima. U 25. minuti prva prava prilika na utakmici i to u izvedbi gostiju iz grada na Dravi. Sudac Marko Matoc propustio je suditi ruku gostujućim igračima na 30 metara od vratiju Zadra i Osječani su se našli u odličnoj prilici. Špoljarić je okomitom loptom uposlio Mancea koji izlazi sam ispred Pinčića. Međutim Zadrov vratar fantastičnim izlaskom i obranom spriječava vodstvo gostiju. Ali, u 28. minuti nije bilo spasa za domaću momčad. Nakon što je obrana Zadra izgubila loptu na lijevoj strani, Ndockyt je poslao odličnu loptu za utrčalog Špoljarića koji uz dodir nekoga od Zadrana pogađa suprotni kut Zadrova gola – 0:1. U 32. minuti Osijek je povećao vodstvo. Antonio Mance je fantastičnim udarcem s 18 metara skinuo paučinu iz rašlji Zadrovih vratiju. Osijek je u potpunosti preuzeo dominaciju i gotovo u svakom napadu mirisalo je na pogodak. U 40. minuti pokušao je Mioč s tridesetak metara iznenaditi Pinčića, ali njegov udarac nije bio dovoljno precizan. Na sreću Zadrana do kraja prvog dijela gosti nisu uspjeli »skuhati« niti jednu opasniju situaciju i na odmor se pošlo s vodstvom Osijeka izrađženom s dva pogotka viška.
Prijetili, ali…
U nastavku od prve minunte Zadrov trener Marko Pinčić na travnjak šalje Luku Zdrilića umjesto Josipa Sušića. U 51. minuti Jurić se našao u izglednoj situaciji,ali je napravio korak viška što je bilo dovoljno obrani Osijeka da blokira njegov udarac. U nastavku akcije Jurić iz kornera pogađa glavu Iveljića čiji udarac nije dovoljno precizan. U 57. minuti Zadar je dobio priliku iz slobodnog udarca sa 17 metara smanjiti zaostatak. Jurićev udarac ipak nije bio na visini zadatka, lopta je fijuknula dva metra iznad grede Osijekova gola. Igrala se 61. minuta kada je Zadar opet opasno izašao pred vrata Osijeka. Muić je uposlio Nakića na desnoj strani, a na s ruba šesnaesterca umalo pogađa gornji desni kut vratara Malenice. Minutu kasnije Pilj pronalazi Mancea na drugoj strani koji izlazi sam ispred Pinčića. Zadrov vratar ponovno odlično brani. U 68. minuti Begonja se našao u dobroj situaciji, ali njegov relativno blagi udarac bez većih problema kroti Malenica. U 86. minuti Osijek zabija i treći pogodak na utakmici. Bila je to lijepa akcija gostiju u kojoj su sudjelovali Ndockyt, Žaper i u konačnici Špoljalić koji ruba šesnaesrerca pogađa za 0:3. Nakon dvije minute sudačke nadoknade sudac Matovc označio je kraj lijepe nogometne priredbe na Stanovima.
ZADAR 0
OSIJEK 3
ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 800. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić). Pomoćnici: Jerlo Crnčić (Vrbovec) i Sanja Rođak-Karšić. Strijelci: 0:1 Špoljarić (28’), 0:2 Mance (32’), 0:3 Špoljarić (86’). Žuti kartoni: Jerbić (Zadar), Ndockyt (Osijek). Crveni: –
ZADAR: Pinčić, Muić, Iveljić, Sušić (od 46’ Zdrilić), Nakić (od 78’ Stokić), Anić, Jerbić (od 71’ E. Kulaš), Bugarija, Jurić, Kevrić, Begonja. Trener: Marko Pinčić
OSIJEK: Malenica, Majstorović, Kamenar (od 79’ Silva), Mance, Špoljarić, Talys, Mioč, Škorić, Pilj (od 71’ Žaper), Šutalo (od 86’ Lončar), Ndockyt. Trener: Ivica Kulešević
IVICA KULEŠEVIĆ, TRENER OSIJEKA
Zadar je igrao dopadljiv nogomet
– Čestitam Zadru na dobroj partiji. Znali smo da Zadar ima dobru momčad i da igra dopadljiv.nogomet. A u početku to su i pokazali kada su čak imali i dominaciju, ali onda je individualna kvaliteta došla do izražaja. Na vrijeme smo dali ta dva gola i nakon toga to je bila jednosmjerna utakmica. Uspjeli smo odmoriti neke igrače za Dinamo čime smo uspjeli ostvariti oba cilja uz ulazak u četvrtfinale Kupa, Još jednom upućujem čestitke Zadru, kojem želim što bolji nastavak sezone i da se što prije vrate tamo gdje pripadaju, u viši rang hrvatskog nogometa.
MARKO PINČIĆ, TRENER ZADRA
Čestitke Osijeku na zasluženoj pobjedi
– Čestitke Osijeku na zasluženoj pobjedi. Složit ću se da je individualna kvaliteta došla do izražaja. Mi smo u ovoj utakmici testirali neke stvari i zadovoljan sam onime što su moji igrači pokazali i kako su se u tome snašli. Kroz posjed smo pokušali igrati, ali Osijek je prekvalitetan i znao nas je kazniti kod naših propusta. Posebno mi se svidjelo drugo poluvrijeme kada smo imali dvije, tri prilike i mogli smo čak i poentirati, Igrali smo s mladom momčadi, gdje su naši dječaci pokazali kvalitetu. Imamo svoj put i ova utakmica bila je šlag na tortu protiv kvalitetnog i pravog protivnika. Okrećemo se Neretvancu i želji da đemo do prilike za pozicije koje vode u viši rang.
Darovanje prije početka utakmice
Prije samog početka utakmice, nakon što u obje momčadi sa sucima pozdravile gledatelje, na centru se odvila i mala svečana ceremonija izmjene darova. Gosti iz grada na Dravi Josipu Bepu Bajlu uručili su uramljeni dres Osijeka i 15 lopti namijenjenih Školi nogometa NK Zadra. To su u ime Osijeka učinili Marin Skender, skaut Osijeka i njegov kolega sportski direktor Alen Petrović. Bajlo je također uzvratio poklonom i to monografijom Baština zadarskog sporta autorskog dvojca Romano Meštović i Drago Marić. Lijepa gesta s obje strane.
Kohorta na Stanovima
Oko 10. minute dvoboja na sjevernu tribinu Stanova stigla je navijačka skupina Kohorta kako bi podržala svoj Osijek u kup dvoboju sa Zadrom. Bilo ih je dvadesetak i vrlo brzo su se aktivirali. U 24 minuti počeli su skandirati ime Hrvoja Ćustića što je zadarska publika popratila odobravanjem i pljeskom. A slično je bilo kada su počeli izvikivati i poznatu parolu omiljenu među navijačkim skupinama u Hrvatskoj, a koja se dotiče HNS-a. I taj čin Zadrani su nagradili pljeskom, nešto slabijim od prvotnog, ali čujnim.