Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Metaboličke bolesti na trećem mjestu po smrtnosti

23.10.2019. 08:43


Edukacijsko-pokaznom tjelovježbom kraj Pozdrava Suncu članice Udruge za osteoporozu Zadar obilježile su Svjetski dan osteoporoze, koji se diljem svijeta obilježava 20. listopada s ciljem podizanja globalne svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze. Riječ je o metaboličkoj bolesti kostiju od koje u Hrvatskoj boluje više od 250.000 žena, dok ih više od 400.000 ima osteopeniju, pojavu smanjene gustoće kostiju koja prethodi osteoporozi.
Vodeća tema ovogodišnje kampanje »To je osteoporoza« (That’s osteoprosis) upravo naglašava izravnu vezu između osteoporoze i prijeloma kostiju, koji imaju ozbiljan utjecaj na život pojedinaca, osobito žena, u svim regijama svijeta u smislu boli, invalidnosti, izgubljene samostalnosti i nesposobnosti obavljanja aktivnosti svakodnevnog života.
Udruga za osteoporozu Zadar, osnovana još 2005., već dugi niz godina ovaj dan koristi kako bi pokaznom vježbom na najpoznatijoj turističkoj atrakciji privukla pozornost građana i ukazala na važnost tjelovježbe u sprječavanju nastanka i razvoja osteoporoze.
– Ovom tradicionalnom vježbom Udruga za osteoporozu Zadar želi ukazati na važnost koju u prevenciji osteoporoze ima svakodnevna tjelesna aktivnost, kao i primjerena izloženost sunčevu svjetlu jer ovoj bolesti pogoduje nedovoljna izloženost suncu čime se smanjuje sinteza vitamina D, kaže doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, predsjednik zadarske Udruge za osteoporozu, te ističe kako je prijelom bedrene kosti deveti uzrok smrtnosti. Inače, metaboličke bolesti, a riječ je o dijabetesu i osteoporozi, na trećem su smjestu smrtnosti, odmah iza cerebrovaskularnih i malignih bolesti.
Gubitak koštane mase, ističe dalje dr. Lozo, vezan je posebno uz razdoblje ulaska žena u menopauzu, i događa se naglo, za razliku od muškaraca gdje je taj gubitak postupan i nije tako izražen. Zbog toga osteoporoza u oko 80 posto slučajeva pogađa upravo žene. Osteoporoza se naziva i tihom epidemijom jer se simptomi ne primjećuju dok se ne dogodi prijelom, stoga su preventivni pregledi poput denzitometrije od velike važnosti.
– U suvremenoj kliničkoj praksi prevencija je, nažalost, i dalje na minimalnoj razini, a veliki novac troši se na liječenje komplikacija kroničnih bolesti koje se prevencijom mogu spriječiti, kazao je još dr. Petar Lozo, zaključujući kako je najisplativije ulaganje u zdravlje i znanje jer najduže ne žive bogati već educirani.