NADOGRADNJA ŠKOLE Dok traju radovi učenici imaju nastavu u župnom uredu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na Ploči strojevi, kamioni i obrisi nove zgrade
Nakon što završe radovi, škola će imati četiri učionice, zbornicu, sanitarne čvorove te dvoranu, rekla je Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, čija je područna škola ova na Ploči. Istaknula je kako će ovom nadogradnjom dobiti uvjete za održavanje nastave u jednoj smjeni
Marin GOSPIĆ
U dvorištu župnog ureda učenici PŠ Ploča jučer su pripremili stol u čast Dana kruha

Radovi na nadogradnji i proširenju Područne osnovne škole na Ploči u punom su jeku. Na gradilištu su teški strojevi, kamioni, zgrada je gotovo ogoljena do nosivih zidova, a iza nje nazire se konstrukcija buduće škole. Naime, već je nadograđen novi dio u kojem će biti učionice.
- Radovi teku prema planu i kroz dva tjedna bi trebala biti gotova prva faza radova - odnosno konstrukcija zgrade. Nakon toga slijede »fini« radovi, a sve bi trebalo biti gotovo najkasnije prije ljeta, rekao nam je Ivo Festini, voditelj gradilišta.
Dinamikom radova zadovoljna je i ravnateljica OŠ Krune Krstića Jasmina Matešić koja je istaknula kako svi jedva čekaju dovršetak radova i preseljenje u novoobnovljenu školu.

Pred dilemom

- Nakon što završe radovi, škola će imati četiri učionice, zbornicu, sanitarne čvorove te dvoranu, rekla je Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, čija je područna škola ova na Ploči. Istaknula je kako će ovom nadogradnjom dobiti uvjete za održavanje nastave u jednoj smjeni. Naime, sada djeca idu na nastavu u dvije smjene i to 1. i. 4. razredi te 2. i 3. razredi su zajedno u smjeni. Škola trenutno broji 64 učenika, od kojih će dio na kraju školske godine krenuti u peti razred u matičnu školu, u Arbanase.
- Trenutno imamo jednu dilemu koju pokušavamo riješiti tako da svi budu zadovoljni. Naime, velik dio roditelja s Ploče priželjkuje da ova proširena škola sada postane osmogodišnja škola, odnosno da djeca polaskom u peti razred ne moraju više ići u Arbanase. Tako bi djeca ostala u kvartu, ne moraju ih voziti roditelji ili se voziti autobusom, i u tom je pogledu svima jednostavnije. Osim toga, rasteretila bi se i matična škola jer s područja Ploče i Dračevca imamo ukupno 100-njak učenika. Međutim, ukoliko bi se odlučili za ovu opciju, škola na Ploči bi morala raditi u dvije smjene, što opet nije dobro, pojasnila je Matešić dilemu. Dodala je kako će o ovome morati razgovarati s roditeljima djece koja idu u područnu školu, nakon čega će morati razgovarati i s osnivačem - Gradom Zadrom te potom u konačnici i s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.
Istaknula je kako imaju stalni porast upisane djece u područnoj školi, što je posljedica povoljnijih cijena terena i doseljavanja mladih obitelji u taj dio grada, dok u matičnoj školi imaju konstantan broj djece.
Dok traju radovi na rekonstrukciji školske zgrade djeca idu na nastavu u obližnji župni ured. Tamo imaju dvije učionice i djeca su zadovoljna uvjetima u kojima rade, ali jedva čekaju da se nova školska zgrada dovrši.

Djeca jedva čekaju preseljenje

- Veselimo se novoj školi i nadamo se da će biti završena prije kraja školske godine kako bi i mi mogli malo sjesti u nove školske klupe i u novu zgradu prije nego odemo u školu Krune Krstića, rekli su nam četvrtaši s kojima smo jučer razgovarali. Djecu smo sreli u dvorištu župnog ureda gdje su pripremila stol prepun mnogobrojnih pekarskih proizvoda. Bilo je tu raznog kruha, peciva, kolača, kuglofa, kroštula...
- Dani su kruha pa smo prigodno priredili stol i sad ćemo jesti ono što su djeca napravila s roditeljima te donijela u školu, rekla nam je učiteljica Katarina Prnjak.
Uz njih su bile i učiteljice Olivija Babec te Katarina Prnjak.
- I djeca i mi učiteljice jako smo sretni i uzbuđeni zbog radova i proširenja škole. Moramo pohvaliti djecu te istaknuti kako je jako ugodno raditi u ovako maloj školi jer sve izvrsno funkcionira, rekla nam je Olivija Babec, koja je voditeljica Područne škole na Ploči. Istaknula je kako pored nje i učiteljice Katarine u školi rade još i Ivana Gobin i Sendi Bašić, kao i profesori predmetne nastave, odnosno vjeronauka, engleskog, talijanskog i njemačkog jezika.
Olivija i Katarina su nam također potvrdile kako ih roditelji stalno pitaju hoće li se škola na Ploči organizirati kao osmogodišnja te kako bi velik broj roditelja to zaista htio.
Inače, procijenjena vrijednost radova je oko 2,5 milijuna kuna, a rok za izvršenje radova je 250 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Izvođači rade prema projektu arhitekta Mladena Nižića iz projektnog ureda Atrij.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno