Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sirana Gligora osvojila osam medalja!

23.10.2019. 08:26


Na ovogodišnjem natjecanju World Cheese Awards, ovog puta održanom u Bergamu u Italiji, pored rekordno prijavljenih 3.804 sireva iz cijelog svijeta, Sirana Gligora je osvojila čak osam medalja; četiri zlata (Paški sir, Likotin afiniran u maraski, Kolan afiniran u maslini, Kravlji sir iz luga), dva srebra (Likotin afiniran u maraski, sir sa senfom) te dvije bronce (Žigljen i Liburjan).
Također, među hrvatskim predstavnicima na ovogodišnjem WCA, Sirana Gligora osvojila je najviše medalja. Direktor ove sirane, Šime Gligora, kazao je kako im ova priznanja služe i kao potvrda kontinuirane izvrsnosti njihova Paškog sira ZOI koji je i prošle godine na istom sajmu osvojio Supergold, a ove godine na Great Taste Awards u Londonu maksimalne tri zvjezdice.
– Vrlo smo zadovoljni da i dalje naši afinirani sirevi, poput ovčjeg Likotina odležanog u komini maraske, osvajaju najveće nagrade. To nam daje poticaj da ih i dalje proizvodimo i usavršavamo. Naime, prije dva mjeseca afinirali smo sireve u višnji maraski, a trenutačno se radi afinaža sira u vinskom dropu i komini masline. Budući da se radi o relativno nepoznatim sirarskim tehnikama u Hrvatskoj, ovakva priznanja pomažu približavanju takvih, unikatnih proizvoda našim potrošačima. Veseli nas i činjenica da je i jedan naš potpuno novi proizvodi, sir sa senfom, koji nije stigao ni do polica trgovina, već osvojio srebrnu medalju na ovom sajmu, izjavio je Šime Gligora.
Iz Gligore poručuju da nastavljaju raditi vrhunske sireve i da se nadaju novim svjetskim priznanjima na nadolazećim natjecanjima sireva i hrane, te da uz novootvorene delikatesne trgovine u Zagrebu u centrima Arena i Cvjetni, upravo uređuju novu »Cheese & Deli« trgovinu u centru Splita.
Inače, Sirana Gligora je u kolovozu također osvojila više priznanja na dva natjecanja u Velikoj Britaniji. Na Great Taste Award u Londonu je s maksimalne tri zvjezdice okrunjeni Paški sir i ovčji sir Likotin afiniran u komini masline, dok je na International Cheese Awardsa u Nantwichu Paški sir zauzeo drugo mjesto u kategoriji specijalnih sireva male proizvodnje, te dobio srebrnu medalju. Od ukupno 12.722 proizvoda hrane i pića iz cijelog svijeta, samo 208 proizvoda, tj. manje od dva posto prijavljenih je dobilo prestižne tri Great Taste zvjezdice.