Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blaslov: Nema panike, kompromis se mora naći

23.10.2020. 07:46


Količina lijeka imatinib, kojim se liječi kronična mijeloična leukemija, zasad nije upitna za pacijente sa zadarskog područja. Tako doznajemo od Igora Blaslova, predsjednika zadarske podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi. Uslijed krize s obustavom lijekova zbog dugova prema veledrogerijama, mnogi su se pacijenti zabrinuli hoće li imati potrebne lijekove.
– Pacijentima koji boluju od kronične mijaloične leukemije taj lijek imatinib, koji se sad daje umjesto gleeveca, uistinu znači život. Kronična mijaloična leukemija je, dakle, kronična, i s njom se živi, ali uz taj lijek. Naravno da su se ti pacijenti zabrinuli i da nas zovu jer znaju što za njih može značiti ako bi tog lijeka nestalo. Ali kontatkirao sam liječnike u zadarskoj bolnici i panike zaista nema. Zaliha u bolnici ima dovoljno, a pacijentima se terapija prepisuje na način da imaju dovoljnu dozu za mjesec dana unaprijed. Smatram da je to dovoljno zaliha da možemo biti mirni. Također, vjerujemo zaista da će to biti dovoljno dok se u vrhu ne dogovore i ne nađu kompromis. A kompromis moraju naći jer radi se o životima. A život nema cijenu, ističe Blaslov.
Kako govori nadalje Blaslov, uslijed koronakrize sve dolazi na naplatu.
– Situacija nije dobra, ali bilo je već sličnih obustava i dosad, tako da vjerujemo da će sve biti u redu. Ukoliko bi netko od naših pacijenata imao neki problem, da ne može doći do lijeka, slobodno neka mi se obrati, kontaktirat ću liječnike i napraviti sve da dobije lijek, govori Blaslov.
Kako je još dodao Blaslov, zadarska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi u ovo vrijeme svake godine obilježava svoje dane. I za ovu godinu je bio planiran koncert sa zvučnim imenima i predavanje stručnjaka iz Zagreba. Koncert je već otkazan, a nažalost, najvjerojatnije će otkazati i samo predavanje koje je najavljeno za sljedeću subotu, a sve zbog rastuće epidemije u zemlji.