Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HT PREMIJER LIGA Gradski derbi odgođen, petorica Puntamičana u samoizolaciji

23.10.2020. 07:12


Prvi od tri ovosezonska gradska derbija između Sonik Puntamike i Zadra koji se trebao odigrati večeras u 18 sati u dvorani Jazine ipak se neće igrati. Naime, tijekom jučerašnjeg dana iz Sonik Puntamike su izvijestili kako im petorica igrača moraju u samoizolaciju jer su bili u izravnom kontaktu sa zaraženim igračem Zaboka protiv koga su u subotu Puntamičani igrali utakmicu 6. kola HT Premijer lige. Utakmica Sonika i Zadra je stoga odgođena do daljnjega kao i sraz Puntamičana u Draženovom domu protiv Cibone koji se trebao igrati 31. listopada.


Pljušte odgode
Nažalost, Covid-19 je sve prisutniji i u našoj državi što se može najbolje vidjeti po rekordnim brojkama zaraženih zadnjih dana tako da situacija oko rasporeda odigravanja premijerne hrvatske lige postaje sve problematičnija. Primjerice, Gorica je bila primorana odgoditi svoje tri prvenstvene obveze u nizu, evo sada i Puntamičani ne mogu normalno funkcionirati kao i košarkaši Zaboka što je potvrda da se polako gubi kompas Saveza u pokušaju kohabitacije s ovim čudnim i nepredvidivim virusom. Predsjednik Sonik Puntamike Mirko Jošić je potvrdio da se zbog predostrožnosti gotovo pola momčadi mora podvrgnuti tzv. karanteni.
– Morali smo odgoditi utakmicu jer je jedan igrač Zaboka bio zaražen tj. utvrdilo se da ima Covid-19 poslije naše utakmice u subotu u Zaboku. Obavijestili su nas prekjučer popodne iz Zavoda za javno zdravstvo da petorica naših igrača koji su bili u kontaktu sa zaraženim igračem Zaboka, prije, za vrijeme i nakon utakmice, moraju otići u samoizolaciju, pa je odgođena utakmica sa Zadrom kao i vrlo vjerojatno ona koju smo trebali igrati u petak na gostovanju kod Cibone. Pošto svih ovih pet igrača mora biti u tzv. karanteni do 31. listopada onda je nemoguće i igrati utakmice. Čekamo nove termine za te odgođene utakmice, ostali igrači će normalno trenirati, naravno svi će biti testirani prije toga čisto radi provjere – kazao je Jošić koji je morao objasniti zašto je samo pet njihovih igrača moralo u samoizolaciju, a ne svi u paketu sa stručnim stožerom. Ipak su praktički svi bili u doticaju direktno ili indirektno sa zaraženim igračem Zaboka, no pravila pri detektiranju bliskog kontakta su precizirana te se išlo na odvajanje samo onih koji su doslovno bili u najbližoj mogućoj interakciji s tim zaraženim igračem domaće momčadi.


Ostali će trenirati
– Takva su pravila prvih i drugih kontakata. Samo igrači koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim igračem Zaboka su morali u samoizolaciju. Morali smo to detaljno provjeravati na snimci s utakmice i došli smo do zaključka da je tih pet naših igrača ostvarilo bliski kontakt i njih smo morali prijaviti.
Jošić je istaknuo kako će se ostatak momčadi vratiti normalnom trenažnom procesu nakon obavljenih testiranja i da je ostao veliki žal što se ovaj prvi gradski košarkaški derbi morao prolongirati za neko drugo vrijeme.
– Bili smo u dobrom trenažnom procesu. To se vidjelo po utakmicama koje smo odigrali do sada i zato nam je žao što danas neće biti te utakmice sa Zadrom u Jazinama. Ne zbog nekakve pobjede ili nečeg sličnog nego čisto radi dobrog tonusa kojeg smo imali i sigurno bi to bila jedna dobra prvenstvena utakmica koju bi popratila i publika jer je trebao biti direktan prijenos na Arena Sportu. No, što je tu je, moramo se prilagoditi s nadom da će sve ovo jednog dana više proći, a na nama je da pokušamo igrati dalje kad se za to ostvare uvjeti – kazao je za kraj predsjednik Sonik Puntamike, Mirko Jošić.
 




Odgođene ukupno četiri utakmice 7. kola


Nažalost, zbog eskalacije epidemiološke situacije, nakon već prije objavljene odgode utakmice Vrijednosnice Osijek – Gorica, još se tri utakmice 7. kola Hrvatski Telekom Premijer lige neće odigrati ovog vikenda, već u kasnijem terminu koji će se naknadno dogovoriti. Uz već spomenutu utakmicu između Sonik Puntamike i Zadra, odgođene su i one između A. O. Škrljeva i Cibone te Hermes Analitice i Zaboka. U krnjem 7. kolu će se tako odigrati tek dvije utakmice, Alkar – Šibenka te Furnir – Split.
 


Perinčić: Šteta, ova utakmica bi nam dobro došla


U Košarkaškom klubu Zadar su također s nestrpljenjem iščekivali prvi ovosezonski gradski derbi posebno jer su htjeli nastaviti pozitivan niz u domaćem prvenstvu, a ovo je trebala biti i prva utakmica za Ivana Perinčića u ulozi glavnog trenera Zadra, u kultnim Jazinama.
– Situacija je u cijeloj Europi i u cijelom svijetu problematična ove godine. Ako Sonik Puntamika ima problema onda utakmica treba biti otkazana zbog sigurnosti svih nas. Žao mi je što utakmice neće biti u petak, mislim da bi nam dobro došla pogotovo zbog našeg novog igrača da odigra jednu utakmicu prije Primorske. Što je tu je, glavu gore, mi ćemo nastaviti trenirati i pripremati se za sljedeću utakmicu – kazao nam je nakon otkazane utakmice Ivan Perinčić.