Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IZBORI 22. STUDENOGA Hoće li stranka Nekiću dati još jedan mandat?

23.10.2020. 11:25


Iako je sam sebe »otpisao« iz utrke za unutarstranačke izbore, čini se kako bi aktualni predsjednik zadarskog HDZ-a Joso Nekić opet mogao biti jedan od favorita. Naime, još u veljači ove godine za naš je list decidirano izjavio kako se neće više kandidirati za novi mandat.
– Odluku sam donio već ranije i nije mi bilo teško. Odradio sam jedan uspješan četverogodišnji mandat, ali smatram kako je dobro da na ovom mjestu dođe do promjene. Moja želja i poruka članstvu je – izaberimo mlađu osobu, kako priča o mladima ne bi bila samo tlapnja. Sretan sam što imamo krasne mlade ljude koji su u proteklom razdoblju imali priliku sazrjeti i dokazati se. Za stranku je dobro takvima otvarati vrata stranačkih pozicija. Svi naši članovi koji imaju ambiciju obnašati neku stranačku dužnost moraju znati i vidjeti kako se na tu poziciju dolazi ustrajnim i vrijednim radom za stranku. Na našim članovima je takvu osobu i izabrati, a ja ne sumnjam kako će tako i biti, bio je jasan Nekić.


Prepustit će mjesto »mlađoj osobi«
No, čini se kako Nekić više nije pri odlučnom stavu prepuštanja mjesta »mlađoj osobi«, već da ga nastavak mandata itekako zanima. Naime, na pitanje hoće li se kandidirati na skorašnjim izborima u stranci, Nekić nam danas odgovara:
– U ovom trenutku ne razmišljam o izborima.
Time je ostavio prostora za mogućnost još jedne kandidature jer da ga nastavak mandata zaista ne zanima, principijelno bi samo ponovio izjavu iz veljače. Riječ je o odluci koju je najavio još u siječnju poručujući kako je »odluku o kandidaturi za predsjednika Gradskog odbora donio davno, ali će je priopćiti kada dođe vrijeme«. Ova znakovita Nekićeva izjava već tada je upućivala na njegov odlazak, a samo mjesec dana kasnije potvrđena je njegovom izjavom o povlačenju.
O tome hoće li Nekić demantirati samog sebe ili će svoje mjesto prepustiti nekom mlađem znat ćemo već 22. studenog kada će stranka održati unutarstranačke izbore. Naime, kako saznajemo u Županijskom odboru HDZ-a, na sjednici Nacionalnog vijeća donesena je odluka o datumu održavanja izbora za stranačka rukovodstva, kaže tajnik ŽO-a Ante Babić:


Drugi krug 6. prosinca
– Izbore za predsjednike općinskih i gradskih organizacija i njihove potpredsjednike održat ćemo u nedjelju, 22. studenog. Istoga dana biramo i općinske i gradske odbore te izaslanike za županijske odbore. Nakon toga, za sve organizacije koje nisu uspjele izabrati rukovodstva na način da niti jedan kandidat nije dobio natpolovičnu većinu slijedi drugi krug izbora 6. prosinca te izbori za Županijski odbor i izaslanike za Opći sabor. Odlukom sa sjednice Nacionalnog vijeća stranke idemo zapravo u nastavak izbora prekinutih ovoga proljeća te od danas počinjemo s procedurom prikupljanja potpisa za kandidature, najavljuje Babić, napominjući kako će se izbori održati uz maksimalno poštivanje svih epidemioloških mjera, a birališta su otvorena od osam do 19 sati.




Kovačeva frakcija u Zadru
Već za mjesec dana znat ćemo je li stranka Nekiću povjerila još jedan mandat, odnosno hoće li se aktualni predsjednik na ovoj dužnosti zadržati još barem godinu dana do narednih unutarstranačkih izbora koji bi trebali uslijediti nakon lokalnih. Nekiću bi vjetar u leđa trebali dati i rezultati parlamentarnih izbora na kojima je stranka u Zadru ostvarila jako dobre rezultate nakon prilično loših na predsjedničkim. Nekić je to i sam istaknuo u izbornoj noći 6. srpnja kada je na novinarskoj konferenciji, uoči Kalmetine izjave, snažno uzviknuo: »Da Nekić gubi u Zadru? Evo vidiš kako Nekić ipak dobiva«.
Dobiva li Nekić znat ćemo već za nekoliko tjedana. Naravno, ukoliko ga stranka kandidira za šefa zadarske organizacije.
Osim za njegovu političku sudbinu, toga dana saznat ćemo i za sudbinu »Kovačeve ekipe« u Zadru, odnosno frakcije koja se na izborima za predsjednika stranke u ožujku stavila na stranu Plenkovićevih oponenata: Milijana Brkića, Mira Kovača i Davora Ive Stiera.
 


"NEKIĆ IPAK DOBIVA U ZADRU"


Joso Nekić se dobrim rezultatima HDZ-a u Zadru pohvalio u izbornoj noći zadnjih parlamentarnih izbora 6. srpnja na novinarskoj konferenciji, uoči Kalmetine izjave, kada je snažno uzviknuo: "Da Nekić gubi u Zadru? Evo vidiš kako Nekić ipak dobiva"