PRVA FAZA Poljoprivredno-edukacijski centar nominiran za sredstva Ministarstva poljoprivrede

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nastavlja se realizacija strateškog projekta za razvoj Ravnih kotara
Plan nam je prvu fazu Centra završiti već sljedeće godine, a završen je i natječaj za izradu glavnog projekta te bismo nakon dva mjeseca trebali izraditi i glavni projekt, ishoditi građevinsku dozvolu i započeti gradnju, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić
Stanovnici Ravnih kotara već za nekoliko mjeseci dobit će prve plastenike na prostorima Centra u Zemuniku Donjem

Kako bi što prije krenuli u realizaciju velikog projektra gradnje Poljoprivredno- edukacijskog centra u Zemuniku, Županija je Centar nominirala za sredstva Ministarstva poljoprivrede za investiranje u novom razvojnom ciklusu. Projekt je ovo kojim rukovodi županijska Agencija za ruralni razvoj (AGRRA) želeći još više pomoći razvoju ravnokotarske poljoprivrede s obzirom da je riječ o jednom od najplodnijih krajeva Hrvatske.
Smatra se kako bi podizanje ovakvog centra pomoglo i razvoju ruralnog turizma koji je sve prisutniji u okolici Zadra, a svoj puni značaj pokazao je ovoga ljeta kada su gosti, zbog koronavirusa, najviše tražili upravo smještaj po selima. Pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, Daniel Segarić, o najnovijoj fazi projekta kaže:
- Projekt je nominirala naša agencija Zadra Nova za sredstva Ministarstva poljoprivrede kojima se financiraju projekti značajni za razvoj poljoprivrede, ali je nominiran i za sredstva europskog fonda za oporavak kojima Europska unija nastoji dodatno potaknuti razvojne projekte zbog pandemije covida. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, odnosno kako će projekti na razini Ministarstava proći, kaže pročelnik, ističući kako će Županija, neovisno o ovim sredstvima, ipak nastaviti s realizacijom projekta važnog za razvoj Ravnih kotara:

Završen natječaj za glavni projekt

- Plan nam je prvu fazu Centra završiti već sljedeće godine, a završen je i natječaj za izradu glavnog projekta. Nakon dva mjeseca izradili bismo i glavni projekt, ishodili građevinsku dozvolu te započeli gradnju. Projekt smo stoga prijavili na više instanci jer se ne možemo osloniti samo na jedan izvor. Ostaje nam vidjeti kakav će biti odgovor, s obzirom da je na razini države aplicirano više projekata, kaže Segarić kojega smo pitali i zna li se u ovom trenutku cijena projekta:
- Teško je sada govoriti o ukupnoj cijeni koštanja, s obzirom da smo na početku investicije te da će se puna cijena znati kada krenemo u realizaciju projekta, zaključuje pročelnik.
Iako se podizanje ovog velebnog centra nekima možda čini kao daleka budućnost, u Županiji saznajemo kako će stanovnici Ravnih kotara već za nekoliko mjeseci dobiti prve plastenike na prostorima Poljoprivredno- edukacijskog centra. S obzirom da je riječ o strateškom projektu za ruralni razvoj naše županije, već je riješen i znatan dio dokumentacije koja određuje djelatnost Centra, kao i njegov ustroj na osnovu čega je riješen idejni arhitektonski projekt.

Edukacija vlasnika OPG-ova

Centar bi zauzimao prostor veličine tri hektara, a osim plastenika sagradit će se i objekt s takozvanim pokušalištem. Za potrebe nasada različitih vrsta osigurat će se i akumulacija vode za navodnjavanje, kao i demonstracijska polja permakulture i povrća uz nasade maraške, bajama, breskve, masline, trešnje i vinove loze.
Jedan od ciljeva Centra je i edukacija poljoprivrednika te je projektom planirano i stručno usavršavanje i obrazovanje vlasnika obiteljsko- poljoprivrednih gospodarstava, ali i svih ostalih zainteresiranih za menadžment i ruralno poduzetništvo.
Naime, temeljem elaborata predstavnika Zadarske županije i Agencije za ruralni razvoj, Centar bi se u cilju samoodrživosti proširio dodatnim djelatnostima koji bi omogućile aktivni pristup njegovim korisnicima, od proizvodnje do plasmana proizvoda na tržište. U njemu bi se održavali i izložbeno- prodajni sajmovi, što bi itekako olakšalo rad poljoprivrednicima Ravnih kotara jer na ovaj način proizvode ne bi morali voziti do Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno