Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PUT ZA PAMĆENJE Knez: Sveti Otac poručio kako nam je blizu srcem

23.10.2020. 11:13


Biogradski gradonačelnik Ivan Knez, potpredsjednik najveće svjetske nevladine organizacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) sa sjedištem u Hirošimi, koja trenutačno broji 7.961 gradova u 164 zemalja i regija diljem svijeta s preko milijardu stanovnika, piše povijest.
Naime, nakon što mu je dodijeljen japanski Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kojeg je 1875. uspostavio japanski car Meiđi, te nakon što je bio na prijemu u Bijeloj kući i kod petnaestak državnika svijeta primljen je i na opću audijenciju kod pape Franje u Vatikanu.
– Suvišno je spominjati da sam uzbuđen, ponosan i sretan. Audijencija kod Svetog Oca pape Franje nije samo osobno priznanje već i priznanje za Grad Biograd na Moru i Republiku Hrvatsku te za asocijaciju Gradonačelnici za mir, kazao je Ivan Knez kojem je papa Franjo iskazao neizmjernu čast pozvavši ga na audijenciju.


Svjetski dogradonačelnik za mir
Knez je prije 11 godina, na generalnoj skupštini svjetske asocijacije u japanskom Nagasakiju tijekom obilježavanja 64. godišnjice bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, događaju na kojem je 8. kolovoza 2009. nazočio i novinar Zadarskog lista, izabran kao jedan od 14 izvršnih dopredsjednika Izvršnog odbora ove svjetske i neprofitabilne asocijacije, odnosno za svjetskog dogradonačelnika za mir.
– Na audijenciju kod Svetog Oca pozvan sam zajedno s predstavnicima Gradonačelnika za mir iz Španjolske i Japana. Nažalost, zbog izuzetno strogih epidemioloških mjera su morali odustati, rekao je Knez.
Knez je prvi europski predstavnik Gradonačelnika za mir koji je bio na audijenciji kod pape Franje u Vatikanu.
– Prvi na audijenciji prije dvije godine bio je sam vrh asocijacije, gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, predsjednik asocijacije Gradonačelnici na mir, te gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue, kolega dopredsjednik asocijacije, navodi Knez.


Jasminka Bajlo, Neven Pelicarić, Giovanni Gaspari
Na audijenciji kod pape Franje pored Kneza nazočila je Jasminka Bajlo iz Zadra, dopredsjednica Udruženja vizije kampanje 2020. i prva biogradska operativka u asocijaciji Gradonačelnici za mir, Neven Pelicarić, hrvatski veleposlanik pri Svetoj stolici porijeklom iz Biograda, te mons. Giovanni Gaspari kojeg je prije mjesec dana Sveta stolica imenovala za novog naslovnog biskupa Albe Marittime, odnosno Biograda na Moru.
– Iskoristio bih prigodu i zahvalio našem Pelicariću koji je pomogao da smo na primanju kod Svetog Oca. Naime, trebali smo biti primljeni u privatnu audijenciju, ali zbog strogih epidemioloških mjera, jer je korona ušla i u Vatikan, papa Franjo je otkazao sva osobna primanja i kontakte, objašnjava Knez.
Iako su Knez, Bajlo i Pelicarić sjedili u prvom redu dvorane zbog strogih mjera protiv koronavirusa papa Franjo se nije s njima rukovao, što je dosad stalno prakticirao.
– Na početku audijencije papa Franjo je rekao da zbog epidemioloških mjera ne može sići među njih kako bi ih pozdravio. »Ali, znajte da sam vam blizu srcem », rekao je papa Franjo, istaknuo je Knez, pun dojmova.




Darovali repliku skulpture ždrala
Pozdravljajući na kraju audijencije Ivana Kneza kao potpredsjednika asocijacije Gradonačelnici za mir i nazočne hodočasnike papa Franjo je poručio kako je molitva glavno poslanje kršćanina.
– Svetom Ocu smo darovali umanjenu repliku skulpture ždrala koja je na biogradskoj rivi, a predstavlja simbol mira u Japanu. Darovali smo mu i talijanski prijevod priče koja je doživjela svjetsku slavu, priču o papirnatom ždralu i djevojčici Sadako Sasuki, jednoj od najpoznatijoj žrtvi nuklearne bombe Mališan koju je američki bombarder B-29 nazvan Enola Gay 6. kolovoza 1945. posijao na Hirošimu, istaknuo je Knez.
Biograd je, naime, prvi grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podignuo spomenik sa skulpturom ždrala koja simbolizira odanost, čast, dug život i ispunjenje želja. Među rijetkim je svjetskim gradovima koji već 11 godina zaredom, 6. kolovoza, obilježava godišnjicu atomskih bombi koje su 1945. godine bačene na Hirošimu i Nagasaki.


Briga o Biogradu
Gradonačelnik Knez, gospođa Bajlo i veleposlanik Pelicarić bili su na ručku kod biogradskog naslovnog biskupa Gasparija kojem je Knez u znak zahvale što radi za Biograd poklonio veliku monografiju ovog hrvatskog kraljevskog grada u srcu Jadrana.
– Druženje je zaista bilo dirljivo. Imati takvog čovjeka u vatikanskoj diplomaciji koji vodi brigu o našem Biogradu, čini nas nadasve ponosnima. Nakon što je 2014. godine tadašnji naslovni biogradski biskup mons. Celso Morga Iruzubieta bio u četverodnevnom posjetu Zadarskoj nadbiskupiji, domaćin mu je bio sad blagopokojni mons. Ivica Mustać, a na svečanom prijemu u Gradskoj vijećnici uručen mu je Grb Grada, pozvali smo i mons. Gasparija da posjeti Biograd. Međutim, mons. Gaspari odlazi u Angolu, ali je obećao da će doći čim mu obveze dopuste, zaključio je Ivan Knez.
Jučer, 22. listopada 2020., prije povratka u Hrvatsku i Biograd na Moru izaslanstvo Biograda i veleposlanik Neven Pelicarić posjetili su i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu.