Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

UKORAK S VREMENOM OŠ Petra Preradovića osvojila oznaku eTwinning škole

23.10.2020. 10:54


OŠ Petra Preradovića osvojila je oznaku eTwinning škole kao nagradu za kvalitetno uključivanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) i međunarodne suradnje u svakodnevan rad. Tako se našla među 86 predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj.
Škole koje nose oznaku eTwinning škole prepoznate su kao centri izvrsnosti u odgoju i obrazovanju, ali i lokalnoj zajednici. Riječ je o ustanovama koje promiču digitalne prakse, e-sigurnost, inovativne i kreativne pedagoške pristupe, stalni profesionalni razvoj i obrazovanje zaposlenih te suradnju učitelja i učenika.


Veliko priznanje
– Ovakvim projektima potičemo samostalan rad učenika, kao i njihovu kreativnost te razvijamo njihov istraživački duh, kazala je učiteljica Zdravka Gunjević.
Dakle, eTwinning je zajednica škola u Europi koja nudi platformu za odgojno-obrazovne djelatnike zaposlene u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga, pomoću koje članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom zanimljive obrazovne zajednice u Europi. U ožujku 2020. godine zaključen je treći natječaj za eTwinning škole te su 2.139 odgojno-obrazovne ustanove dobile oznaku. Radi se o oznaci koju dodjeljuje Središnja služba za podršku eTwinningu u Bruxellesu. Međutim, da bi zadovoljila formalne uvjete natječaja, ustanova je morala biti prisutna na portalu eTwinning najmanje dvije godine s najmanje dvoje djelatnika registriranih na portalu i najmanje jednom eTwinning projektu u kojem je ustanova sudjelovala trebala je biti dodijeljena nacionalna oznaka kvalitete.
– Ova je oznaka veliko priznanje za naš rad i izniman poticaj za buduće projekte, istaknula je profesorica matematike, Anita Šimac.
Aktivni projekti prošle godine bili su: Svjetski dan izumitelja, Innovating the future, STEM4Change, Digitalna vremenska kapsula, Mathematization, International children's week, Ljepota različitosti /United in diversity.
Nadalje, ove godine još je dosta aktivnih projekata. Me, myself and I, projekt nastao kako bi se ukazalo na važnost brige za mentalno zdravlje djece i mladih. Njime će se potaknuti učenike na prepoznavanje vlastitih emocionalnih stanja, kvalitetnu komunikaciju s bližnjima, suradnju i traženje podrške u zajednici. Učenici uče o mentalnom zdravlju kroz različite aktivnosti i primjenjuju trenutno iskustvo. Osim toga, imaju priliku surađivati s učenicima iz drugih škola, čuti primjere dobre prakse i prihvatljive obrasce ponašanja koji doprinose očuvanju mentalnog zdravlja.


Oduševljeni učenici
Profesorica Šimac jedna je od autorica projekta eTwinners as pros s kolegicom iz Grčke. Sudjeluju učenici 5. b i 5. c s profesoricama Renatom Cvetkoski i Snježanom Lovraković.
STEAM body projekt također je u autorstvu prof. Šimac, a sudjeluju prvaši učiteljice Magdalene Marđetko i Maje Šokota, trećaši s učiteljicom Zdravkom Gunjević te 5.b i 5.c razred s Anitom Šimac.
U projektu World In Maths prof. Šimac sudjeluju učenici 7.a razreda s partnerima iz Španjolske, Italije, Portugala, Grčke, BiH, Srbije, Rumunjske, Armenije i Turske.
Mogu se spomenuti još projekti Funny math, STEAM in society and community, International women in science day, Ljepota različitosti /United in diversity.
Učiteljice u projektima ove godine su: Zdravka Gunjević, Anita Šimac, Ivana Perić, Renata Cvetkoski, Martina Zorić-Guzobad, Snježana Lovraković, Jasna Dražina, Magdalena Marđetko, Maja Šokota, Jadranka Amanović, Milena Maračić, Sanja Strika, Mirica Brekalo, Anita Miletić, Marina Marušić i ravnateljica Stanka Pera Martinac.




Učenici su oduševljeni projektima i kreativnim načinima učenja.
– Ja sam bio Penkala i tako sam naučio svašta o Penkali, kazao je učenik nižih razreda, Lovre Zrilić.
Osim toga, učenici uočavaju blagodati timskog rada.
– Odlično nam je što radimo u grupama pa učimo jedni od drugih, a i bude nam jako zabavno, nadodale su učenice viših razreda, Nika Ivana Medić i Nuša Pedišić.
Oznaka eTwinning škole vrijedi do kraja 2021. godine, a osim OŠ Petra Preradovića, od zadarskih osnovnih škola, oznaku ima i OŠ Bartula Kašića.
– To je zaista jedna vrijedna oznaka kojom je prepoznat rad naših i učitelja i učenika. Učenici kreativno stvaraju što je jako vrijedno za, između ostalog, i osobni rad i razvoj, ali svakako i za zajednicu, zaključila je ravnateljica Stanka Pera Martinac. (Doris BABIĆ)