Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Dodijeljeno deset koncesija za uzgoj ribe i školjaka

23.10.2020. 07:29


Na posljednjoj Županijskoj skupštini usvojeni su prijedlozi za davanje deset koncesija na pomorskom dobru. Riječ je o koncesijama za uzgoj ribe i daganja koje su dodijeljene diljem Zadarske županije – od otočica Gira kod Vrgade, do Novigradskog mora.
Među koncesijama za korištenje pomorskog dobra za uzgoj ribe je i koncesija za izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene, luke nautičkog turizma »Marina Pašman« na Pašmanu. Ova koncesija uključivala bi usluge korištenja veza, prihvat i smještaj plovnih objekata, prihvat, čuvanje i održavanje plovnih objekata na vezu u moru i na suhom vezu, uređenje i pripremanje plovnih objekata te druge usluge za potrebe turista – nautičara (opskrba vodom i električnom energijom, prikupljanje i otprema krutog i tekućeg otpada s plovi objekata, dizanje i spuštanje u more plovnih objekata lučkom dizalicom, usluge elektroničke komunikacije i slično, kao i pravo pružanja usluga ugostiteljske djelatnosti. U koncesiju se daje površina od ukupno 65.001 m², od čega je 114 m2 kopneni dio, a 64.887 m2 morski akvatorij. Studija opravdanosti davanja koncesije i procijene vrijednosti predmetne koncesije je odredila iznos stalnog dijela koncesijske naknade na 2,00 kn/m², a predlaže se davanje koncesije na rok od 20 godina, počevši od dana sklapanja ugovora o koncesiji. Inače, procijenjena vrijednost koncesije luke posebne namjene – luke nautičkog turizma »Marina Pašman« iznosi 186.104.880 kuna.


Izmjene uvjeta uzgoja tunja
Uz ovu koncesiju usvojen je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje u svrhu uzgoja tuna na lokaciji sjeveroistočno od otoka Gira, K.O. Vrgada. Naime, ovom odlukom izmijenjena je koncesija na način da se umjesto godišnjeg uzgojnog kapaciteta do 1.500 t, godišnja proizvodnja smanji na 1.000 tona godišnje, te da se poveća broj kaveza na 15, umjesto dosadašnjih 14 kaveza, dok ukupna površina obuhvata koncesije ostaje ista, odnosno 140.000 metara kvadratna.
Također, usvojen je prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o dodijeli koncesije na pomorskom dobru u svrhu uzgoja tuna na sličnoj lokaciji gdje je i prethodna. Naime, i ova se odluka odnosi na trgovačko društvo Jadran tuna, a odluka je izmijenjena na način da se umjesto godišnjeg uzgojnog kapaciteta do 450 t, godišnja proizvodnja poveća na 500 tona godišnje, te da se poveća broj kaveza na sedam, dok ukupna površina obuhvata koncesije ostaje ista, odnosno 60.000 metara kvadratnih.
Također usvojena je odluka o prijenosu koncesije za uzgoj bijele morske ribe u akvatoriju jugoistočne obale otoka Glurović, otok Iž. Naime, u obrazloženju stoji kako je odvjetničko društvo Birkić&Perić iz Zadra, kao punomoćnik trgovačkog društva Martinović fish d.o.o., Zadar, a koje je ovlaštenik koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na lokaciji akvatorija otočića Glurović, sjeverozapadno od otoka Iža, u svrhu uzgoja bijele morske ribe, temeljem Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru na rok od 20 godina od dana sklapanja ugovora, uputilo je zahtjev za prijenos koncesije na trgovačko društvo Marinex&Co d.o.o., Split. Također, dana je suglasnost za prijenos koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na lokaciji akvatorija sjeverozapadno od otoka Iža – rt Skrajno i jugoistočne obale otoka Glurović, u svrhu uzgoja bijele morske ribe, sa trgovačkog društva Martinović fish d.o.o., Zadar na trgovačko društvo Marinex&co d.o.o. iz Splita.


Uzgoj bijele ribe i daganja
Vijećnici su usvojili prijedlog odluke o javnom prikupljanju ponuda za davanje koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – sidrišta Široka, polje 1 i 2 na otoku Istu. Koncesijom se stječe pravo pružanja usluga veza, priveza i odveza plovila te usluge plovilima (prikupljanje i odvoz otpada, opskrba i sl.). U koncesiju se daje površina od ukupno 54.000 m2 akvatorija, odnosno morskog prostora ukupnog kapaciteta 60 sidrenih mjesta odnosno postavljenih plutača.
Početni iznos stalnog dijela naknade za koncesiju iznosi 4 kune za metar kvadratni godišnje, odnosno 216.000 kuna godišnje. Predlaže se davanje koncesije na rok od 10 godina, počevši od dana sklapanja ugovora o koncesiji.
Usvojen je i prijedlod za davanje koncesije na pomorskom dobru u svrhu uzgoja bijele morske ribe na lokaciji kod otoka Žižnja – polje B kod Tkona na otoku Pašmanu. U koncesiju se daje površina od ukupno 10.905,33 m2 akvatorija odnosno morskog prostora, ukupnog godišnjeg kapaciteta do 50 tona bijele morske ribe, a predloženo je da se koncesija da na rok od 20 godina.
Osim uzgajanja ribe te sidrenja plovila usvojeni su prijedlozi za davanje koncesija za uzgoj školjaka i to u Novigradskom moru, na lokaciji Košćinica u Općini Novigrad te na području Selina u Velebitskom kanalu.
Za kraj usvojen je i prijedlog odluke o neprihvaćanju pristigle ponude za davanje koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje u svrhu uzgoja školjaka u Novigradskom moru, istočno od Novigrada i zapadno od uvale Prdelj jer se, kako je obrazloženo u odluci, ponuditelj smatra nesposobnim budući da u BON 2 obrascu ima evidentirano više od 15 dana neprekinute blokade glavnog računa u posljednjih šest mjeseci.