Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Čačani naletjeli na tvrdu zadarsku stijenu

23.10.2021. 07:32


Košarkaši Zadra uspjeli su konačno ugrabiti abaligašku pobjedu. Ceh svih dosadašnjih poraza na otvaranju sezone platio je Borac iz Čačka koji je uistinu naletio na tvrdu stijenu u Krešinom domu, što će posvjedočiti tek 56 njihova ubačena koša iako se radi o izrazito napadačkoj momčadi. Domaći sastav kojeg je preposljednji put s klupe predvodio Srđan Helbich pokazao je prvenstveno veliko srce i angažman u svih 40 minuta, i kada je tako onda se i lakše dolazi do pobjeda. A s ovom vrlo bitnom nad direktnim konkurentom u borbi za ostanak sigurno će biti lakše disati u budućem razdoblju kad na klupu zasjedne novoustoličeni Vladimir Anzulović.


Homogeni pristup
Nakon početnog opipavanja snaga (4:4) koje je potrajalo duge tri minute, na terenu je do odlaska prema svlačionicama postojala samo jedna momčad, Zadar. Za razliku od prijašnje četiri abaligaške utakmice, prvo poluvrijeme ove pete protiv Borca bio je ogledni primjer kako bi Zadar trebao uvijek igrati, s velikom požrtvovnošću i kolektivnom obranom kakvu se dosadašnjem dijelu sezone nije moglo vidjeti. I takav jedan uistinu čvrsti i homogeni pristup donio je veliki pomak na semaforu, dok su gosti iz Čačka svoje koševe mogli doslovno brojati na prste. Carter i Bursać predvodili su razgoropađeni domaći sastav do dvocifrene prednosti krajem prve dionice (20:10), no ulaskom Amerikanca Halea u tom razdoblju Borac je uspio podigao voljni moment u svojim redovima te se ekspresno rimakao na tek četiri zaostatka (22:18), ali su se potom vratili lošim navikama iz prve četvrtine. Dobar dio zasluga za taj inertan napadački učinak gostiju išao je i na adresu Zadra koji je u drugoj četvrtini nastavio s odličnim defanzivom kojoj je najveći impuls davao tandem Carter-Marčinković. Ovaj potonji se posebno iskazao u lopovskim radnjama, s čak četiri ukradene lopte, a veliki doprinos je svojim ulaskom na parket donio i Vuković (8p, 5sk). Sve je to dovelo do tek 25 primljenih poena u prvih 20 minuta igre, no činilo se da se domaćin nije pošteno naplatio s obzirom na igru koju je prikazao kao i katastrofalne poteze koje su vukli Čačani većim dijelom prvog poluvremena. Zadar je za nastavak pospremio zalihu od devet poena (34:25), a osim izgubljenih lopti dominirao je u svim statističkim kategorijama, s posebnim naglaskom na skok (24-11), koji je tako nedostajao u prošlom kolu kod Krke.


Carter i Drežnjak riješili
Ipak, nekako se slutio scenarij iz obje prošlosezonske utakmice ovih dvaju protivnika koji se pokazao tek ozbiljnim upozorenjem za domaći sastav. Borac sukladno svom imenu nije se predavao nakon, malo je i reći, rezerviranog prvog poluvremena već je strpljivo čekao na prvu veću napadačku krizu domaćeg sastava, i dočekao. Završnih šest minuta treće četvrtine potpuno je pripalo gostima koji su nakon Lukovićevog koša za 41:30, u režiji Halea i Lešića napravili 11:0 seriju, pritom zatvorivši sve prilaze svom košu. Helbich je nažalost zaspao u tim trenucima, odlučio se ne zvati minutu odmora, a svjestan je bio da su mu igrači preko pet minuta bili bez ubačaja. Srećom, tu sušu je konačno prekinuo tricom Carter za 44:41 u samom smiraju treće dionice, a Amerikanac se potom pokazao najzaslužnijim za novi bijeg Zadrana početkom završne četvrtine (48:41), koji se ubrzo prolongirao na 58:43 uz čak osam koševa Drežnjaka od čega su bile dvije trice. Borac je tih pet minuta proveo u napadačkom postu zabivši tek dva poena s linije za bacanja što je bio znak da su im se sva nadanja za trećom pobjedom u nizu pokazala uzaludnima. Zadar je do prvog regionalnog uspjeha predvodio Carter s učinkom od 18 poena i osam skokova, dok su još dvocifreni bili Bursać (12p), Drežnjak (10p i 6sk) i Mavra (10p i 7as).




ZADAR 70 – BORAC 56


(20:10, 14:15, 10:16, 26:15)
ZADAR – Dvorana Krešimiora Ćosića. Gledatelja: 200. Suci: Saša Pukl, Dragan Porobić, Ernad Karović.
ZADAR: Carter 18, Marčinković 2, Paponja, Jordano, Brala, Vuković 8, Bursać 12, Junaković 2, Buljan 2, Drežnjak 10, Mavra 10, Luković 7. Trener: Srđan Helbich.
BORAC: Đoković 7, Hale 23, Lopez 2, Tomašević 6, Pecarski 3, Lešić 10, Marinković 2, Novaković 3, Todorović, Čarapić. Trener: Marko Marinović.
Šut za dva: Zadar 21-38 (55%); Borac 11-31 (36%).
Šut za tri: Zadar 4-24 (17%); Borac 8-27 (30%).
Sl. bacanja: Zadar 16-18 (89%); Borac 10-13 (77%).
Skokovi: Zadar 46 (33+13); Borac 32 (24+8).


Zadar danas (17:30 sati) gost Šibenke
Niti 20 sati nakon završetka utakmice s Borcem, košarkaše Zadra dočekuje Šibenka u sklopu 7. kola HT Premijer lige. Utakmica se igra u dvorani Baldekin s početkom u 17:30 sati, a prijenos utakmice će biti na HKS TV. Šibenka se nalazi na dnu domaće ljestvice s jednom pobjedom u 4. kolu protiv Škrljeva dok će Zadar u ovom susretu tražiti svoju četvrtu pobjedu u HT Premijer ligi.
– Iskreno ne znam kako najaviti utakmicu u Šibeniku, niti ne znam što očekivati od te utakmice. Bit će malo nezgodno za nas jer 19 sati nakon utakmice protiv Borca igramo novu utakmicu protiv Šibenke. Neće biti lako, ali moramo ući u utakmicu maksimalno fokusirani i igrati našu igru. Vidjet ćemo kako će sve izgledati u subotu na parketu Baldekina – rekao je Srđan Helbich.