Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ima li »štofa« za Premijer ligu?

23.10.2021. 07:44


Večeras će utakmice skupine B Prve lige odigrati košarkašice Zadra i Zadar Plusa. Zadar je u Premijer (nekada A-1) ligi nastupao u kontinuitetu od 2006. godine, ali je prošle sezone uvjerljivo izgubio svih 20 utakmica i preselio u niži rang gdje će se natjecati s vrlo mladom ekipom u kojoj su djevojke rođene od 2003. do 2007. godine.
– Zbog odlaska pet igračica, koje su lani imale značajnu minutažu, ekipi smo pridružili i nekoliko pretkadetkinja – kaže Samir Žuža, trener Zadra koji će večeras u 18 sati u dvorani 3 ŠC Višnjik igrati protiv Jabuke iz Zaprešića.
– Odradili smo jako dobre pripreme, što se vidjelo i na trening utakmicama te u Kupu protiv Zadar Plusa. Bit će sigurno uspona i padova u našoj igri, kako je to i inače s mladim ekipama.
Na pitanje o rezultatskim ambicijama Žuža odgovara:
– Treneri znaju na početku sezone govoriti o visokim ciljevima, prvom mjestu i slično. I ja sam bio na toj liniji, ali više nije tako. Sada sam u »drugim cipelama« i ne usudim se govoriti da će biti ovako ili onako. Treba voditi računa da su uvijek moguće ozljede, nažalost i bolest, posebno u vremenu u kojem živimo. Kao klub okrenuti smo stvaranju mladih igračica, nemamo iskusnijih koje bi povele ove djevojke i u svemu tome snalazimo se najbolje što znamo. Ipak, neću kukati nego nastaviti raditi i umjeravati djevojke prema tom da u svakoj utakmici pruže maksimum – podvukao je Žuža koji je ekipu preuzeo u ljeto 2020. Prethodno je dugo godina bio pomoćni trener KK Zadra.
U sezoni 2008./09. Zadar je imao dva ženska kluba budući da je Voštarnica nastupala u drugom rangu (nakon jedne sezone ekipa se ugasila). Sada je na sceni novi ženski klub, Zadar Plus koji će večeras u 20:30 sati u Sukošanu ugosti Vodice.
– Imamo velika očekivanja od ove sezone – izravno će Šime Kraljević, trener ZP-a.
– Želimo izboriti jedno od prva dva mjesta koja vode u Ligu za prvaka iz koje se onda otvara mogućnost plasmana u Premijer ligu. To je ambicija vodstva kluba i nadamo se na parketu potvrditi da su ta očekivanja realna.
U Zadar Plusu su okupili nekoliko iskusnijih igračica, mahom povratnica na parket. Sve su one nekad igrale za Zadar. Doveli su dvije mlade igračice koje su do sada bile članice Zadra. Tu je Crnogorka Jelena Kapisoda te Ivona Franić iz Pule.
– Nedostaje nam jedna visoka igračica s kojom bismo zaokružili roster. Poteškoća nam je i manjak termina u dvorani pa u Sukošanu treniramo dvaput tjedno kasno navečer, a na Višnjiku smo do 14 do 15 sati, što ne ogovara igračicama koje rade.
Kraljević, koji je u sezoni 2004./05. u Premijer ligi vodio košarkašice šibenskih Vidika, a 2018. Soniku Puntamiku uveo u Premijer ligu, ističe kako su igračice prihvatile njegovu »filozofiju igre«.
– U Kupu smo pobijedili Zadar i Vodice i, što je još važnije, pokazali jako dobru igru. Nedostaje sam brzine u tranziciji, što nije čudno s obzirom na to da se dio igračica vratio košarci nakon duže stanke. U tom dijelu ćemo sigurno biti sve bolji kako sezona bude odmicala – podvukao je Kraljević.


Zadar: 
Hana Rudić, Mihaela Dobrić, Katia Nekić, Sara Mikulić, Cvita Perić, Ema Budija, Marieta Lisica, Petra Ražov, Petra Mijić, Eva Ikić, Loreta Šimićev, Tonka Jelenić, Zara Klarica, Katarina Rogić, Marija Vidaković. Trener: Samir Žuža.


Zadar Plus:
Ina Marin Periša, Lucija Štrmelj, Sanja Kovačević, Sara Frakin, Antonela Bodrožić, Jelena Kapisoda, Ivona Franić, Petra Pavičić, Magdalena Dražić, Lara Špinderk, Karmen Pleslić, Matea Kurtin, Bruna Jeličić. Trener: Šime Kraljević.