Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predstavljene mogućnosti rada ili studiranja u SAD-u ili općenito u inozemstvu

23.10.2021. 10:50


Udruga Cinaz za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti i agencija Integral Edukacijski Programi upravo su završili dvodnevni program savjetovanja i predstavljanja mogućnosti stjecanja radnog iskustva u SAD-u i obrazovanja u inozemstvu. U sklopu »Time to Move« kampanje organizirali su informativne prezentacije i konzultacije na kojima su mladima predstavili mogućnosti obrazovanja u inozemstvu, američki program kulturne razmjene »Work and Travel USA« te »Internship USA«. Više o ovim aktivnostima kazale su Morana Rogić Vihar i Tea Ivanic.


Individualno savjetovanje
Informativna prezentacija o programima »Work and Travel USA« i »Internship USA« održana je na Sveučilištu u Zadru, dok je informativna prezentacija o mogućnostima obrazovanja u inozemstvu bila u Srednjoj školi Biograd, namijenjena učenicima dvaju četvrtih razreda.
– Predavanje, čiju je organizaciju potpomogla Marina Nekić s Odjela za psihologiju, popratilo je 30-ak studenata psihologije. Programi »Work and Travel USA« i »Internship USA« dio su kampanje »Time to move«, čiji smo aktivni sudionik. Diljem Hrvatske trenutno se održava oko 60-ak sličnih programa, a u udruzi Cinaz mi smo se odlučili za njih šest, kazala nam je Rogić Vihar te napomenula kako je cilj druženja bio da se studente upozna s programima, ostvari razmjena kultura i predstave mogućnosti obrazovanja u SAD-u.
»Time to Move« kampanja posvećena je međunarodnim prilikama za mlade. Tijekom listopada, u sklopu »Time to Move« kampanje koju provodi Eurodesk, organiziraju se brojne online i fizičke aktivnosti za mlade, koji imaju priliku razgovarati sa stručnjacima te saznati sve informacije o obrazovnim ili karijernim prilikama u inozemstvu. Paralelno je u prostorijama CINAZ-a za sve zainteresirane bilo organizirano i individualno savjetovanje o spomenutim programima.
– Osim predavanja, svi koji su zainteresirani za rad ili studiranje u SAD-u ili općenito u inozemstvu, mogli su se prijaviti za naša individualna savjetovanja. Sa zadovoljstvom mogu kazati kako su nam svi predviđeni termini popunjeni te kako ne manjka interesa za učenje u inozemstvu, stjecanje novih znanja, iskustava i prijateljstava, rezimirala je Rogić Vihar.


Prilika za odlazak u SAD
»Work and Travel USA« program idealna je prilika za odlazak u SAD, upoznavanje nove kulture, stvaranje široke mreže međunarodnih poznanstava i radnih vještina, usavršavanje jezika, ali i prilika za impresivnu ljetnu zaradu koja omogućuje putovanje na sve američke destinacije iz snova. »Internship USA« prilika je za mlade da ostvare boravak dug 14 mjeseci i steknu relevantno radno iskustvo u području karijernog interesa odmah nakon završenog visokog obrazovanja. Na konzultacijama mladi su mogli saznati sve o najboljim obrazovnim sustavima u Europi, cijenjenim sveučilištima i inovativnim studijskim programima. Također, kroz predstavljanje uvjeta za upis te financijskog aspekta studiranja u inozemstvu, školarina, stipendija, troškova života i smještaja, mogli su uvidjeti kako obrazovanje na najboljim europskim sveučilištima nije nedostižno.
– Svima koji su zainteresirani za studiranje ili rad u inozemstvu, ali imaju puno pitanja i nedoumica oko načina plaćanja školarine, stanovanja ili režija, ponudili smo besplatno savjetovanje, gdje smo im odgovorili na sva pitanja i nepoznanice. Informirali smo ih o dostupnim programima, uvjetima plaćanja i studiranja, te o dokumentaciji potrebnoj za prijavu na neki od programa u inozemstvu. Uputili smo ih u proces prijave, načina rada i studiranja, kazala je Ivanic. Svi su polaznici savjetovanja dobili prigodne informativne materijale i sadržaje koje osigurava »Time to move« kampanja.