Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šestorica fotografa hvatači su prolaznog trenutka koji pretvaraju u vječnost

23.10.2021. 08:46


Fotografska izložba »Dokumentarna fotografija« za čiju je organizaciju zaslužna Udruga za promicanje audiovizualnog stvaralaštva »Donat« otvorena je u četvrtak na šetnici na Bedemima zadarskih pobuna. Iako je fotografska izložba bila u prvom planu, organizatori izložbe pripremili su multimedijalni program koji se sastojao od glazbeno-scenskog nastupa. Dio programa je i prikazivanje dokumentarno-putopisnog filma »Ben Nevis«, koji je na rasporedu u utorak 26. listopada u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.


Ljubav prema svakodnevnom
Na novouređenoj šetnici na Muraju izlaže šest zaljubljenika u dokumentarno-reportažnu fotografiju. Ljubav je to prema svakodnevnom, prema gradskoj vrevi, u kojoj se pojedinac ne gubi, već joj, svojim malim koracima, pridonosi i daje jedinstveni doprinos. Budući da na svakodnevnicu gotovo nitko više ne obraća pažnju, junaci ove izložbe odlučili su se upravo tu svakodnevicu pretvoriti u iznenađenje. Dakle, hvatanje prolaznog trenutka fotografiranjem su pretvorili u vječnost.
– Izložba »Dokumentarna fotografija« nastala je iz entuzijazma šestorice prijatelja koji su se u povodu dugogodišnjeg druženja odlučili napraviti zajedničku izložbu fotografija. Temom se nastavljamo na dokumentarističku izložbu Ante Brkana »Intra Muros« koja je također izložena na šetnici, istaknuo je Boris Zubčić.


Dokumentaristički pristup
Na izložbi su prikazane fotografije Bernarda Čovića, koji je svoj fotografski interes usmjerio na vjerske manifestacije, masovna okupljanja i ritualna vjerska uživljavanja. Tomislav Kaksa izlaže seriju fotografija snimljenih kamerom opskurom koje prikazuju mjesta prometnih nesreća. Marin Maras donosi ulične scene, ponajprije Zadra, ali i drugih gradova koji su mu se našli na putu. Goran Matošević izlaže seriju fotografija koje prikazuju neopterećen noćni život u godinama prije pandemije. Andrej Perović izlaže seriju fotografija uličnih prizora nadahnutih životopisnim interaktivnim situacijama kakve jedino život može režirati.
Boris Zubčić, majstor fotografije i videosnimatelj predstavlja se serijom putopisnih fotografija iz Sibira te filmom »Ben Nevis« nastalim u Škotskoj sa osvajanja istoimenog vrha.
– Tri su izlagača iz Zadra i tri iz Zagreba. Tematika izložbe ne uključuje samo dokumentarnu uličnu fotografiju. Pokrivena je i crkvena tematika, kao i putopisi i kamera obscura, kao i život prije pandemije. Cijelu izložbu spaja dokumentaristički pristup fotografiranju, kazao je Goran Matošević.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!