Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Beograđani donijeli snijeg i otišli bez ičega

Autor: Viktor Bogut

22.11.2008. 23:00
Beograđani donijeli snijeg i otišli bez ičega

Foto: Filip BRALA



Prepuna kuglana, glasni navijači, slavljeničko raspoloženje i vrhunska igra domaće momčadi, popratile su prvi dvoboj prvog kola Europske lige, u kojemu je Zadar ugostio momčad srpskog prvaka Beograda.
– Zaista smo odlično ugošćeni, bez ikakve zamjerke – kazivali su gosti iz Beograda pred utakmicu. No, Zadar u samoj utakmici nikako nije bio dobar domaćin. Mocire su tako, nakon nešto manje od dvije godine ponovo vidjele međunarodnu utakmicu. I to kakvu. Beograđane od poraza nije uspjelo spasiti niti naglo zahlađenje, niti snijeg koji je počeo padati. Nisu se gosti nikako mogli osjećati kao kod kuće. Ne s protivnikom poput Zadra.
Počelo je odlično. Već nakon prva dva para Zadrani su, na težak način, došli do vodstva od 2:0. Osječanin u redovima Zadra Branislav Bogdanović u tijesnoj je partiji dobio bivšeg svjetskog prvaka Arnada Arpada, a Luka Ukalović ponovo je pokazao vrhunsku igru, rušio 640 drva i s 3:1 slavio protiv Zakića.
– Dobro je. Poveli smo 2:0. Sada se lakše diše. A i nakon ovog para mogli bismo zadržati prednost – kazao je Bogdanović, nakon prvog i tijekom drugog kruga. No, Zadrani u iduće dvije utakmice, ne samo da su zadržali prednost, već su je i udvostručili. Nakon drugog para bilo je 4:0, no za doći do toga moralo se “pretrpjeti” mnogo uzbuđenja. Duško Milanović je odigrao svoju najbolju partiju u dresu Zadra ove sezone. Poveo je 2:0, došao do dobre razlike u drvima, a nakon toga ju je uspio i održati, makar je njegov protivnik Šokac zaradio dva seta. Sa slovenskim reprezentativcem u redovima Zadra Primožom Pintaričem sasvim druga priča. Kuglao je protiv neugodnog Šakića. Iz početka ga nije išlo, ali kako se kraj približavao, Pintarič je, nošen glasnom publikom, u “finishu” uspio stići i prestići protivnika.
– Nije bilo jednostavno. Zaista težak meč – govorio je vidno umoran Slovenac nakon meča, taman prije nego što se našao na rukama svojih navijača. I direktor Ivan Lulić, koji je, uz trenera Šimu Mijolovića, stajao na trenerskoj klupi, izgledao je kao da je posljednjih sat vremena “visio na iglama”.
– Nije lako gledati ovaj dvoboj, a kamoli ga igrati. No, najvažnije je da imamo 4:0 i da možemo nešto mirnije ući u posljednja dva dvoboja, iako je ovaj meč daleko od toga da bude završen. Beograđani u ovom paru imaju dva jaka igrača, posebno Ostojića protiv kojega će nastupiti Mario Baljak – najavio je posljednji krug Lulić. Ali tresla se brda… Kuglači Zadra niti u posljednjem krugu nisu posustali. Ne da nisu, već su posljednja dva igrača dokazala da mogu biti bolji od prethodne četvorice. Damir Fučkar je dokazao da je u pravoj formi. Ponovo je bio najbolji pojedinac u redovima Zadra i sa 667 srušenih drva donio peti bod Zadru. Znalo se da kapetanu Mariju Baljku neće biti lako protiv srpskog reprezentativca Ostojića. Baljak je u posljednje vrijeme kuglao ispod svojih mogućnosti i preko njega su Beograđani očekivali da će možda zaraditi počasni bod i unijeti u uzvrat barem malo neizvjesnosti. No, kapetan je odigrao kapetanski. Bez pogreške. Nakon 2:2 u setovima imao je 13 drva (643:630) više od suparnika, za glatkih 8:0 svoje momčadi. Istini za volju, rijetko tko se mogao nadati ovakvom ishodu protiv neugodne srpske momčadi.
– Teško je nakon ovakve predstave bilo što reći. Čestitam svim svojim suigračima. Jednostavno svi su bili fantastični. Ovakav rezultat se rijetko može postići – rekao je Baljak. Svakako valja spomenuti i činjenicu da su čak pet od šest igrača Beograda rušili preko 600 drva, što znači da se ne radi o nimalo bezazlenim igračima.
– Ostvarili smo veliku pobjedu. Dokazali smo koliko smo jaka momčad i klub i sada imamo odličan rezultat za uzvrat – skromno je objasnio Lulić.


 ZADAR – BEOGRAD 8:0 (3840:3669)


Bogdanović – Arpad 3:1 (628:620), Ukalović – Zakić 3:1 (640:604), Milanović – Šokac 2:2 (650:620), Pintarič – Šakić 2:2 (621:605), Fučkar – Matijaš 3:1 (667:590), Baljak – Ostojić 2:2 (643:630).