Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čist račun – duga ljubav

Autor: Dragana Glavočić

22.11.2008. 23:00
Čist račun – duga ljubav

Foto: Filip BRALA



Zakon propisuje određene uredbe koje građani moraju podmirivati iz mjeseca u mjesec, a dok opet neke propisuje Grad Zadar, kazao je Darko Kasap
Zbog najavljenog Vladinog stezanja remena i mogućeg financijskog kolapsa, građani su u strahu hoće li i dalje biti u mogućnosti redovito podmirivati troškove režija. Ovih dana kontaktirali su nas građani žaleći se na račun za vodu koji obuhvaća stavke koje nisu vezane samo za utrošak vode. Tako se jedan sugrađanin potužio na stavke koje su, po njegovu mišljenju, nepotrebne, smatrajući da je njihova jedina svrha da izvlače novac iz već ispražnjenih džepova.
– Svaki mjesec redovito podmirujem račun za vodu. No, pitam se zašto pored potrošene mjesečne kubikaže vode postoji još toliko ostalih stavki kao što su naknada vode, naknada za zaštitu vode i izgradnju infrastrukture te odvodnju. Smatram da je takav prisilan način plaćanja toliko dodataka koji se ne tiču potrošnje vode pretjeran. Zašto plaćati odvodnju kad je poznato da 30 posto stanovništva živi u privatnim kućama koje imaju crnu jamu. Što se, pak, tiče pročišćivača vode, čuo sam da to EU financira pa zašto bih onda i ja trebao dodatno plaćati, kazao je ogorčeni sugrađanin.
U razgovoru s direktorom Vodovoda Darkom Kasapom doznali smo zašto građani pored utroška vode koji iznosi 4,50 kuna po kubiku moraju plaćati i ostale naknade.
– Zakon propisuje određene stavke koje građani moraju podmirivati iz mjeseca u mjesec, a neke propisuje Grad Zadar, kazao je Kasap.
Kako doznajemo, mnogi sugrađani izbjegavajući plaćanja spomenutih dodatnih stavki uključenih u račun za vodu često uplate na blagajni Vodovoda na općoj uplatnici samo utrošak za vodu i PDV.
– Poznati su nam takvi slučajevi, no naši sugrađani moraju znati da se uplaćena sredstva raspodjele na propisane stavke, tako da ostaju i dalje nepodmirena dugovanja, a time idu kamate, zaključio je Kasap.