Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otpor slomljen u 70. minuti

Autor: Davor Petrović

22.11.2008. 23:00
Otpor slomljen u 70. minuti

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Ako je Zadar stvarno predstavljao generalnu probu za okršaj sa Spartakom u četvrtak onda su Dinamovi snovi o europskom proljeću realni koliko i dan bez bombaškog napada u Iraku. Naime, “modri” su bili klimavi u obrani, tanki u organizaciji i jalovi u napadu većim dijelom utakmice, što će reći da su Zadrani uz malo veću dozu hrabrosti na stadionu Maksimir mogli ušićariti barem bod.
Igrala se peta minuta kada je Dinamo stigao do prve ozbiljne prilike. Mario Mandžukić brzo je izveo prekršaj na desnoj strani terena, uhvativši gostujuću obranu na spavanju, a Sammir je potom servirao idealnu povratnu loptu za Milana Badelja, koji se nalazio na nekih 7-8 metara od gola. Uslijedio je jak udarac i sjajna intervencija zadarskog vratara Andrije Vukovića.
Nakon toga Zadrani su se sabrali i otupili oštricu Dinamovog napada gustom i vrlo pokretljivom formacijom na sredini terena. Šansi nije bilo ni na jednoj strani, pa su “modri” pokušavali nešto izvući udarcima s distance. Međutim, sigurni Vuković bez problema je ukrotio pokušaje Luisa Ibaneza i Sammira.
U 35. minuti Zadar je došao do iznenadne prilike. Marin Tomasov primjetio je da je Tomo Butina izašao sa svoga gola, pa je lobom sa 40-ak metara pokušao zatresti mrežu. Na njegovu nesreću, okvir gola je bio premali.
Tijekom cijelog prvog dijela Dinamo je uglavnom “silovao” napade po desnoj strani, preko indisponiranog Mandžukića. A na drugom kraju terena usamljeni Ibanez je na lijevom boku mahao svojim suigračima do iznemoglosti, opravdano tražeći loptu. Međutim, “modri” su bili vrlo dosljedni u realizaciji svojih promašenih ideja za desnu stranu.
Nastavak je ponudio nešto smioniji Zadar. Već u 46. minuti gosti su izazvali paniku u obrani “Dinama”. Po lijevom boku probio se Želimir Terkeš, a njegova paralelna lopta na rub kaznenog prostora bila je malo prejaka za Marina Ljubičića. Doduše, Ljubičić je izveo udarac, ali zbog raskoraka je to ispalo prilično traljavo.
Najbolju šansu na utakmici gosti su stvorili u 56. minuti i to nakon kornera za “Dinamo”. Zadarska obrana odbila je centaršut Pedra Moralesa prema centru gdje je Mihael Mikić na poziciji zadnjeg čovjeka, traljavo reagirao. Uslijedila je brza kontra Marin Tomasov sjajno je odigrao na lijevu stranu za Ljubičića koji je iz punog trka s ruba kaznenog prostora snažno opalio. Lopta je Butini prošla kroz noge, a pritom ga je malo okrznula po listu i usporila, što je vrataru modrih bilo dovoljno da stigne spasiti gol.
Kako se utakmica primicala kraju, tako se u zadarskim redovima počela nazirati lagana nervoza. “Modri” su to iskoristili u 70. minuti, kada je Mikić pretrčao Jozu Pletikosića na desnoj strani i uputio upotrebljiv centaršut na drugu stativu, gdje se najbolje snašao Mirko Hrgović – 1:0. U preostalih 20-ak minuta gosti su pokušali napraviti nešto više, ali svi njihovi napadi uglavnom su bili pomalo stihijski, bez prave organizacije. Takav raspored snaga omogućio je Tomi Šokoti da u samom finišu zabije svoj prvi gol u ovom prvenstvu – 2:0.


 DINAMO – ZADAR 2:0


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja 1.200. Sudac: Burilo (Osijek) 6,5. Pomoćnici: Havajić (Koprivnica), Kezele (Rijeka). Strijelac: 1:0 Hrgović (70′), 2:0 Šokota (89′). Žuti kartoni: Tomasov, Buljić, Terkeš (Zadar).
DINAMO: Butina 6, Mikić 6,5, Drpić 6, Lovren 6, Ibanez 6, Vrdoljak 6, Hrgović 6, Mandžukić 5,5 (od 67′ Etto -), Badelj 5,5 (od 46′ Morales 6), Sammir 5,5 (od 58′ Tadić 5,5), Šokota 6.
ZADAR: Vuković 6,5, Maruna 5,5, Puljić 5,5, Batkoski 6, Pletikosić 6, Milin 5,5 (od 71′ Župan -), Parmaković 6, Ljubičić 6, Surać 5,5, Tomasov 6 (od 86′ Rašo -), Terkeš 5,5.




 DATKOVIĆ: DOBRO SMO PARIRALI DINAMU


Branko Ivanković, trener “Dinama”: Sve utakmice prije europskih nastupa uvijek su jako teške. Od momčadi sam tražio samo osvajanje tri boda, kako bismo stvorili kvalitetno ozračje uoči dolaska “Spartaka”. Gosti praktički nisu napravili niti jednu šansu, iako su u nekoliko navrata dobro izašli u kontru. Mislim da “Zadar” ima premalo bodova, s obzirom na igre koje pruža.
Ivica Datković, trener “Zadra”: Možemo žaliti što nismo izdržali, jer dobro smo parirali Dinamu. Napravili smo nekoliko kontri koje su mogle i drugačije završiti. Nažalost, nismo bili dovoljno koncentrirani u završnici tih akcija. Dva put smo pogriješili u obrani, a Dinamo je to znao kazniti.


 MAMIĆ OTIŠAO PO ILIČEVIĆA


Dok su se “modri” u subotu pripremali za ogled sa “Zadrom”, njihov sportski direktor Zoran Mamić skoknuo je do Njemačke u potrazi za pojačanjima. Cilj njegova putovanja predstavljao je naš U-21 reprezentativac Ivo Iličević koji ove jeseni uspješno nastupa za drugoligaša zvanog “Greuther Fürth”. Mamić mlađi i Iličević u subotu su zajedno večerali i razmotrili potencijalne oblike međusobne suradnje. Nije na odmet podsjetiti da je “Dinamo” ovog ljeta pokušao angažirati Iličevića ali posao se izjalovio zbog visoke odštete od dva milijuna eura koju je tražio njegov matični klub “Bochum”.