Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U zadarskoj luci preko stotinu pristajanja

Autor: Elza Radulić-Toman

22.11.2008. 23:00
U zadarskoj luci preko stotinu pristajanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Kruzerski turisti u Zadru zasad ostavljaju više nego u drugim našim lukama. Ako nisu zagađivali naš uski, zatvoreni kanal, onda smo i bez njihove veće potrošnje ipak dobili na dobroj promidžbi Zadra diljem Europe i Amerike
Sutrašnjim dolaskom u Zadar i još sa samo dva dolaska u prosincu kruzer Monet završava ovogodišnju sezonu kružnih putovanja po Jadranu. Time ujedno završava i ovogodišnja zadarska sezona kruzera, koja je ove godine bila izuzetno dobra. Najveći zadarski posrednik kruzerskoga turizma, agencija Jadroagent je tijekom 2008. godine organizirala stotinjak ticanja velikih plovećih hotela, koji su u Zadar doveli tisuće turista. Pa iako je bilo i otkazivanja ponekog dolaska, u Zadru se na dane znalo odjednom naći i po tri kruzera. Bilo ih je, kako se sjećamo i najvećih, koji zbog dubine gaza nisu mogli uz obalu, pa su se sidrili u kanalu i turiste prebacivali brodskim brodicama, tzv. tenderima. S gazom od preko 8,5 metara takav je bio i The Emerald, grčki kruzer, koji nas je na putu od Venecije do Dubrovnika od svibnja do rujna posjećivao dva puta mjesečno i u listopadu jedanput. Među najvećima ovoga ljeta je bio i američki brod zgrada, The World koji je u Zadar doplovio 18. kolovoza. To je brod dug skoro 200 metara, a visok 30 metara i umjesto uobičajenih putničkih kabina ima stanove, poput stambene zgrade. U njegovim stanovima stanuju vlasnici ili ih pak iznajmljuju bjelosvjetskim bogatašima. Taj brod, sagrađen 2003. godine je u Zadar dovela dubrovačka agencija Rea.
Ove godine su u Zadar prvi put pristali i američki kruzeri iz serije “wind”, pa smo imali prilike vidjeti Wind Star, dug 134 metra i Wind Surf od 162 metra.
Koliko je Zadar zaradio s financijske strane na ovim dolascima nije poznato, ali oni koji se time bave tvrde da kruzerski turisti u Zadru zasad ostavljaju više nego u drugim našim lukama. No, ako nisu zagađivali naš uski, zatvoreni kanal, onda smo i bez njihove veće potrošnje ipak dobili na dobroj promidžbi Zadra diljem Europe i Amerike.
U Jadroagentu pripremaju raspored dolazaka kruzera za iduću godinu, a sezona će početi već na proljeće.