Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Barišić i Jurak priznali krivnju

22.11.2010. 23:00
Barišić i Jurak priznali krivnju


Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić i vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak pušteni su da se brane sa slobode, nakon što su pred uskočkim istražiteljima priznali krivnju za izvlačenje novca iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava, priopćio je to jučer sudac istrage Krešimir Devčić.
Nakon ispitivanja, koje se odvijalo tijekom proteklih petnaestak dana, USKOK je predložio da Barišić i Jurak budu pušteni iz istražnog zatvora budući da su iznijeli detaljne i okolnosne obrane. Kako se neslužbeno doznaje, njihove obrane nisu od početka išle glatko, pa ih je USKOK i taktički prekidao, kako bi se malo ohladili u Remetincu. Morali su objasniti detalje svih poslova Fimi-medije s državnim poduzećima i agencijama, što je rezultiralo i uhićenjima četvorice HAC-ovih direktora te direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea.
Bivši HDZ-ov rizničar ispričao je u svojoj obrani kako je bivšem premijeru Ivi Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici odnosio torbe s novcem. Kroz tri i pol godine, tvrdi Barišić, odnio je Sanaderu više od trideset milijuna kuna. Bivši premijer Barišiću je, navodno, samo usmeno obrazlagao zašto mu treba novac i nije mu predavao nikakve potvrde, niti se novac prebrojavao prilikom primopredaje. Barišićeve tvrdnje iz obrane Sanader je odbacio u više navrata, naprotiv, ustvrdio je da bivši HDZ-ov rizničar laže i da je vjerojatno ucijenjen.
Vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak u svojoj je obrani ispričala da je odnosila novac Barišiću na njegovo traženje. I ona je tvrdila da nije znala krajnju destinaciju novca kojeg je predavala Barišiću.
Tvrdnje Barišića i Nevenke Jurak USKOK u istrazi namjerava provjeriti i po mogućnosti potvrditi drugim kontrolnim dokazima. Primjerice, Barišićeve tvrdnje mogu potvrditi ili opovrgnuti MUP-ovi službenici koji su ga godinama osiguravali kao štićenu osobu. Nedavni posjet USKOK-u šefa Sanaderovog osiguranja i aktualnog ravnatelja MUP-ove uprave za posebne poslove osiguranja Davora Blaževića Tigra stoga je izazvao spekulacije da je USKOK već počeo s ispitivanjima Sanaderovih policijskih tjelohranitelja. Međutim, iz USKOK-a je demantirano da su ispitivali Blaževića te je njegov posjet opravdan dogovorom oko osiguranja posjeta češkog ministra Državnom odvjetništvu.
U dosadašnjem tijeku uskočke istrage utvrđeno je da je s Fimi-medijom Nevenke Jurak poslovao čitav niz državnih poduzeća u razdoblju od 2005. do 2009. godine. Spekulira se da ukupna vrijednost tih poslova premašuje 140 milijuna kuna.