Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Damir Tomljanović – Gavran simbol našeg ratovanja i pobjeda

22.11.2010. 23:00
Damir Tomljanović – Gavran simbol našeg ratovanja i pobjeda


U povodu obilježavanja Dana grada Zadra večeras je u prepunoj dvorani Matice hrvatske održana javna tribina “Damir Tomljanović – Gavran u Domovinskom ratu”.
O jednom od najizvrsnijih heroja Domovinskog rata, koji je svoj mladi život izgubio na velebitskoj bojišnici u veljači 1994. godine, govorili su njegov suborac iz URV 1. gbr “Tigrovi” Vinko Paulić, dr. sc. Zlatko Begonja, general u miru Rajko Rakić, ratni zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja, borac za neovisnost Hrvatske Zvonko Bušić te predsjednik Udruge SG SOD “Damir Tomljanović – Gavran” Željko Turić. Tribini je nazočila i Damirova manjka Marija i drugi članovi obitelji Tomljanović.
Kako je na samom početku tribine istaknuo Željko Turić, Damir Tomljanović – Gavran prošao je sva hrvatska ratišta: “Damir je bio veliki entuzijast i domoljub. Sa svojim je suborcima mjesecima dijelio dobro i zlo, a poginuo je na Velebitu, na zadarskoj bojišnici braneći grad Zadar. Zbog toga je zaslužio da mu Grad Zadar i Zadarska županija odaju počast tako što će imenovati trg ili ulicu, ili neku instituciju njegovim imenom”, rekao je Turić.
Dr. sc. Zlatko Begonja govorio je kako se stalno moramo prisjećati Domovinskog rata i ljudi poput Damira Tomljanovića – Gavrana.
– Prema nekima, u Hrvatskoj još nije jasno tko je bio agresor a tko žrtva. Pokušavaju nam nametnuti teorije nekakvog “objektivnog” pogleda na Domovinski rat, žele prikazati branitelje kao osobe koje su u rat išle da bi ostvarile svoje osobne ciljeve, a ne da bi obranili svoju zemlju i živote svojih obitelji i sugrađana. Treba zadržati sjećanja. Naravno, treba gledati na budućnost, ali novim naraštajima treba dati na znanje tko im je tu budućnost omogućio, tko je svojom žrtvom stvorio slobodnu Hrvatsku. Prošlost se ne može prevladati skrivanjem istine, a Damir je simbol našeg ratovanja i pobjeda!, poručio je dr. sc. Begonja.
Umirovljeni general Rajko Rakić kazao je kako je velebitsko ratište bilo iznimno teško:
– Velebit je bio prava utvrda. Na tom smo ratištu u pet godina borbe pokazali nadljudske napore da ga obranimo. Branili smo ga, obranili i oslobodili i zato se danas posebno ponosimo na Damira Tomljanovića – Gavrana i njegove Tigrove, na sve što su prošli u tim ekstremnim uvjetima ratovanja. Voditi operacije na takvom ratištu mogu samo iznimni ljudi, vrlo vješti, snalažljivi, inteligentni, a Gavran je bio jedan od takvih, rekao je Rakić.
Vinko Paulić – Tigar, suborac i prijatelj, kazao je kako Gavran nije čekao da ga se pozove. On se sam javio, i to među prvima, već u kolovozu 1990. godine. Do dana svoje pogibije na Velebitu, Damir Tomljanović – Gavran prošao je sva najteža i najkrvavija hrvatska ratišta, svoje je ljude hrabro vodio u akcije, a ono što je najvažnije, uvijek ih je bodrio da ne klonu duhom, podsjetio je nazočne Vinko Paulić.
Spomenimo da je tribni nazočio i gradonačelnik Grada Zadra Zvonimir Vrančić te pročelnici Mario Pešut i Joso Nekić. Organizatori tribine, Udruga SG SOD “Damir Tomljanović – Gavran” i Udruga “Žene u Domovinsku ratu – Zadar” posebno se nadaju da će i Gavran dobiti svoju ulicu i u Zadru, gradu kojeg je branio i na čijem je području poginuo. Primjerice, Grad Zagreb preimenovao je ulicu Bundek, jednu od najljepših zagrebačkih ulica u Ulicu Damira Tomljanovića-Gavrana, stoga se od zadarskih gradskih vlasti očekuje da poduzmu slične korake.