Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Krševan je javno, bez straha i stida očitovao svoj životni stav

22.11.2010. 23:00
Krševan je javno, bez straha i stida očitovao svoj životni stav


Kad spominjemo Krševana kao Kristovog viteza nekako osjećamo kao da su Zadrani u njemu prepoznali te odlike pa ga zbog toga i uzeli za nebeskog zaštitnika svoga grada – mons. Želimir Puljić


Svečanu Večernju u povodu blagdana Sv. Krševana u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Svečanom Večernjom započinje blagdan Sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra. Za njega kažu da je bio vrli rimski časnik, ali i Božji vitez koji je živio u drugoj polovici 3. stoljeća. I kao što su i drugi naši gradovi na Jadranu pod zaštitom velikih mučenika iz prvih stoljeća Crkve, tako se i Zadrani diče svojim Krševanom. Bio je vojnik u vrijeme cara Dioklecijana, koji, kao što znamo, nije volio kršćane. Dapače, progonio ih je, kazao je mons. Puljić. Nadbiskup je zatim u propovijedi istaknuo da je Krševan kao vrli rimski časnik bio i vrli mučenik Isusa iz Nazareta.
Krševan – pravi Kristov vitez
– Krševan je kao hrabri i angažirani kršćanin javno bez straha i stida očitovao svoj životni stav, a njegov stav je bio prepoznatljiv po čvrstoj i nepokolebljivoj vjeri u Boga, u Isusa Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka. Bio je prepoznatljiv po njegovoj izrazito velikoj ljubavi prema svakom čovjeku te po poštovanju prema onima koji su obnašali vlast u narodu. Znamo također kako njegov car nije u njemu vrednovao onu prvu značajku poštivanja i vjere u Isusa Krista. Dapače, nudio mu je da učini čast carskim kumirima i ponudio mu je na koncu i namjesništvo u jednoj od rimskih pokrajina. No, trebalo se odreći Isusa Krista. Krševan kao pravi Kristov vitez nije to mogao prihvatiti. On je hrabrio i druge kršćane mlade progonjene Crkve u Rimu, neka se ne daju zavesti i neka ustraju. Među njima je bila i sveta Stošija, mlada Rimljanka koja je već prije njega bila zatočena upravo zbog svoga uvjerenja i ispovijedanja vjere u Isusa Krista. Slijedilo je Krševanovo progonstvo u Akvileju i mučenička smrt odsijecanjem glave, rekao je mons. Želimir Puljić, nadalje pojasnivši značenje kršćanskih vitezova.
– Kršćanski vitezovi nisu se bojali takve smrti. Kažemo za Krševana da je bio pravi Kristov vitez. Ova riječ sadrži u sebi puno pozitivnih kvaliteta i pravila ponašanja, koja su se odnosila na čast, vjernost, čestitost, odvažnost, hrabrost. Sve te odlike uključivale su i onu vjersku dimenziju. Zadaća vitezova bila je štititi Crkvu, boriti se protiv izdaje, poštivati vjerske službenike, otklanjati nepravdu od siromašnih, uvoditi i štititi mir u svom kraju te proliti krv za svoju braću ako to bude potrebno.
Sedam beznadnih stanja
Kad spominjemo Krševana kao Kristovoga viteza nekako osjećamo kao da su Zadrani u njemu prepoznali te odlike pa ga zbog toga i uzeli za nebeskog zaštitnika svoga grada. Njegovi štovatelji su prihvaćali njegove ideale i pokušali ih ostvariti u životu, kulturi, u javnom i u privatnom radu. Vjerovali su, naime, kao što je to vjerovao jedan drugi Isusov vitez, apostol naroda, sveti Pavao od kojega smo kratki odlomak iz poslanice Rimljanima čuli, da nismo bez nade, naveo je zadarski nadbiskup dodajući da je kršćanski život, život vjere i nade po Duhu Svetome koji prebiva u nama.
– A svi koje vodi Duh Božji, kaže Pavao, sinovi su Božji, jer imaju stvarno sudioništvo u božanskoj naravi. Ako smo djeca Božja, onda smo i subaštinici Kristovi i zajedničari onih dobara koje je Otac nebeski namijenio svojoj djeci. Pavao nošen tom vjerom da smo posinjeni, da smo djeca Božja, kao mahnit dovikuje: Tko će nas rastaviti od ljubavi Božje. I nabraja sedam beznadnih stanja koja nas ne mogu od njega rastaviti, ni nevolja, ni tjeskoba, ni progonstvo, ni glad, ni golotinja, ni pogibao, ni mač. Onda dodaje još deset viših, tajanstvenih, nadljudskih sila, koje su također nemoćne nas rastaviti od ljubavi Kristove. Ni smrt, ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni dubina, ni visina, niti koji drugi stvor. Ništa, baš ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našemu, zaključio je mons. Puljić naglasivši da svetog Krševana, kao Božjeg viteza ništa nije moglo rastaviti od Kristove ljubavi.