Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Podaci o nasilju iznenadili čak i načelnika Sokolara

22.11.2010. 23:00
Podaci o nasilju iznenadili čak i načelnika Sokolara


Živim život bez nasilja naziv je kampanje  koju od 8. do 24. studenog provodi Policijska uprava zadarska zajedno s Obiteljskim centrom u Zadru. Tim povodom danas je u PU zadarskoj održana tiskovna konferencija na kojoj je direktor Obiteljskog centra Dario Vučenović rekao da da su ovih dana zadarski policajci održali niz predavanja na satovim razredne zajednice u zadarskim osnovnim školama. Predavanjima i edukacijom je obuhvaćeno 250 do 300 roditelja i 10 osnovnih škola.
– Svako nasilje u obitelji je u biti i nasilje nad djecom. Nauče li djeca da ostvarenje nekog cilja mogu postići nasilnim ponašanjem tad nastaju problemi. Stoga smo održali raionice s temom kako prevenirati nasilje u čemu smo prilično senzibilizirali roditelje, rekao je između ostalog direktor Obiteljskog centra Darijo Vučenović.
Vučenović je naglasio da se vrlo rijetko događa prijavljivanje nasilja. Umjesto članova obitelji, vrlo često to učine susjedi ili kolege s posla. Stoga se na radionicama govorilo i o tome kako anonimno prijaviti nasilje u obitelji.
Voditeljica grupe za maloljetničku delikvenciju PU zadarske Ljiljana Gašperov Dujmović naglasila je da svaka deseta žrtva prijavi nasilje u obitelji. Ponekad žrve i 10 ili 20 godina trpe nasilje u obitelji. Gašperov Dujmović je dodala da je broj lažnih prijava nasilja u obitelji od strane djece u posljednje vrijeme minoran, jer i sama takva činjenica pokazuje da u takvoj obitelji ima problema pa se pokreću mehanizmi tj. policija obvezno te slučajeve prijavljuje centru za socijalni rad.
Najveći problem dodaje Ljiljana Gašperov Dujmović, zapravo je psihičko zlostavljanje koje je teško dokazati, ali i činjenica da žrtve nerijetko povuku iskaz na sudu, nakon čega je policija nemoćna. Statistika kaže da je u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježeno čak 475 prekršaja iz čl. 4. Zakona o zaštiti nasilja u obitelji. U tom broju prekršaja zabilježeno je 513 počinitelja, a od 578 žrtava obiteljskog nasilja na području PU zadarske 73,2 posto su žene. Međutim, u posljednje vrijeme je zabilježen i veliki broj slučajeva gdje su roditelji stradali od odrasle djece.
Te brojke, prema vlastitom priznanju, danas su iznenadile i samog načelnika PU zadarske Zlatka Sokolara. Najčešća mjera koja se izriče u tim slučajevima jest udaljavanje iz obitelji na 8 dana ili zabrana pristupanja ispod 50 m udaljenosti. Ukoliko se dogodi povlačenje iskaza, na scenu stupa obiteljski centar u kojem se pokušava analizirati  stanje u obitelji i mjere zaštite žrtve. Koliko je problem obiteljskog nasilja složen, govori i činjenica da sve do prije 10 godina nisu postojale zakonske odredbe za njegovo sankcioniranje.
Zbog svega toga sutra se s početkom u 17 sati u OŠ Šimuna Kožićića Benje održava velika manifestacija u kojoj je cilj kroz razna druženja, aktivnosti i sportske susrete još jednom ukazati na društveni problem nasilja u obitelji.