Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Urbani stil i terenske sposobnosti nove Antare

22.11.2010. 23:00
Urbani stil i terenske sposobnosti nove Antare


Redizajnirana Antara uz efektno osvježeni prednji kraj donosi i efikasnje motore te funkcionalniju unutrašnjost


Redizajnirana  Opel Antara, sjetimo se ovaj se zanimljivi SUV premijerno pojavio 2007. godine, nastavlja poznatim putem koji elegantnoj, urbanoj figuri dodaje terenske sposobnost. Svakako, s obzirom na svoje gabarite, Antarat je i izuzetno funkcionalni automobil.
Najprimjetnije su promjene na prednjem dijelu automobila. Iako je i prethodna verzija bila sasvim dovoljno elegantna, redizajnom prednje maske dobilo se na dodatnom urbanom izgledu. S novom prednjom rešetkom hladnjaka na kojoj je smješten logo, Antara je odmah prepoznatljiva kao dio nove Opelove dizajnerski osvježene obitelji i apsolutno se uklapa u stil koji danas najbolje prepoznajemo kod Merive, Astre ili Insignije.. Svjetla za maglu s kromiranim obrubom uklapaju se u prednji dio vozila te mu daju skladan  ali istovremeno i robustan izgled. Modificirana stražnja svjetla i opcionalni 19-inčni aluminijski naplaci “točka su na i” ovog snažnog, dojmljivog stila.
Vanjski izgled ovog modernog sportskog terenca odražava se i na novoj središnjoj konzoli s dodatnim pretincima za pohranu, u novim materijalima te novim bojama interijera i eksterijera. Optimiziran prikaz na instrumentima i profinjeno unutrašnje osvjetljenje zaokružuju prestižni dojam i ugodnost ambijenta nove Antare.
Ono što se ne vidi a donosi nam brojne zanimljvosti je pogonska gama Antare. Ponuda agregata posve je obnovljena. Važno je istaknuti i ekološku komponentu – svi su motori kompatibilni sa standardom Euro 5, odnosno nude bolje vozne performanse uz značajno smanjenu potrošnju i emisiju štetnih plinova. Čak su i dva dostupna sustava prijenosa, šesterostupanjski ručni i automatski, bili podvrgnuti promjenama kako bi se poboljšala njihova učinkovitost i dinamičnost.
Posljednji dodatak ponudi motora je novorazvijeni dizelski model 2.2 CDTI Turbo. On dolazi u dvije izvedbe koje se razlikuju snagom: varijanta sa 163 KS nudi 36 KS više od svojeg prethodnika, dok verzija sa 184 KS nudi dodatne 34 KS.
Varijanta sa 163 KS dostupna je s prednjim ili pogonom na svim kotačima kao i s ručnim ili automatskim prijenosom. Model sa 184 KS također dolazi s izborom između ručnog ili automatskog mjenjača te standardno ima pogon na svim kotačima.
I ponuda benzinskih motora sada dolazi s više snage. Četverocilindrična verzija zapremine 2,4 litre ima 170 KS, to jest dodatnih 30 KS. Kao dizelske varijante, i ovaj je motor dostupan s pogonom na prednjim ili svim kotačima te dolazi s ručnim ili automatskim šeststupanjskim mjenjačem. Sve varijante motora dolaze s varijabilnim upravljanjem usisnih i ispušnih ventila, što optimizira performanse, prvenstveno okretni moment, istovremeno smanjujući potrošnju goriva i emisiju. Redizajnirano aktivno podvozje izvrsno se uklapa u novu Antaru i nudi dinamično upravljanje uz vrhunsku udobnost vožnje.
Same dimenzije Antare nisu se mijenjale: dužina je i dalje 4.575 mm, širina 1.850 te visina 1.704 mm, što ju i dalje svrstava u sam vrh ponude kompaktnih terenaca. 
Opel je pored svega ovoga unaprijedio i sigurnost i udobnost nove Antare. Unaprjeđenja uključuju električnu ručnu kočnicu kao standard i sustav pomoći pri kretanju na nagibu.
S ovim promjenama, SUV segment definitivno ima novog izazivača u sve napučenijem ringu.