Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vlada mora uvažavati volju građana

22.11.2010. 23:00
Vlada mora uvažavati volju građana


Radi ostvarenja prava građana na referendum, sindikalne središnjice će održati Svesindikalni sabor u Zagrebu, organizirati prosvjedne skupove u Zagrebu i drugim gradovima te organizirati generalni štrajk ovisno o izjašnjavanju zaposlenih, najavio je Radeka


Sindikati još uvijek čekaju očitovanje Vlade i Jadranke Kosor o referendumu, odnosno hoće li ga raspisati ili ne.
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja osuđuje, kako su rekli, “manipulaciju institucijama pravnog poretka koja dovodi do uskrate volje građana na provedbu Ustavom zajamčenog prava na referendum, kao što osuđuju i nesavjesnost sudaca Ustavnog suda koji su, vođeni načelom oportuniteta, preferirali volju vladajuće politike nasuprot volji 717.000 građana”.
Igor Radeka, potpredsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva, rekao je da su sindikalne središnjice odlučne u tome da se neće pomiriti s ovakvim stanjem te inzistiraju i inzistirat će na provedbi referenduma s istim ili sličnim pitanjem.
 – Ostajemo pri svojim zahtjevima o ukidanju pravilnika o radu, jačanju sustava kolektivnog pregovaranja te olakšanom organiziranju sindikata u privatnom sektoru, o kaznenim mjerama za poslodavce koji ne isplaćuju plaće, priječe sindikalno organiziranje ili otežavaju i opstruiraju sindikalni rad, rekao je Igor Radeka, dodavši da očekuju i izvršenje obećanja predsjednice Vlade o uvođenju supstituta za ukinuti doprinos solidarnosti. 
Sindikalne središnjice pozivaju građane i radnike na prosvjede i akcije u organizaciji sindikata za ostvarenje prava na neposrednu demokraciju putem referenduma. Pozivaju i Vladu da odmah pristupi razgovorima sa sindikatima o navedenim pitanjima, ponovnom radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i podjeli sindikalne imovine.
 – Radi ostvarenja prava građana na referendum, sindikalne središnjice će održati Svesindikalni sabor u Zagrebu, organizirati prosvjedne skupove u Zagrebu i drugim gradovima te organizirati generalni štrajk ovisno o izjašnjavanju zaposlenih, najavio je Radeka. Dodao je da će ove aktivnosti provoditi u tri stupnja, sve dok Vlada ne udovolji zahtjevu građana za ostvarenjem prava na neposrednu demokraciju i prestat će odlukom Vlade i Sabora o raspisivanju referenduma.
Naglasio je da će, ne udovolji li Vlada zahtjevima građana i radnika za provedbom referenduma, sindikalne središnjice razmotriti provođenje peticije za prijevremene izbore na temelju ocjene da vlast koja proturječi volji otprilike istog broja birača koji su joj omogućili dolazak na vlast, gubi demokratski legitimitet za daljnje obnašanje vlasti. 
Ipak, u slučaju dogovora o referendumu, sindikalisti će obustaviti navedene aktivnosti te će nastaviti napore u pravcu promjene gospodarsko-socijalnog stanja u zemlji. Ovo uključuje i pregovore s Vladom koji se moraju okončati do 22. prosinca ove godine, a ako dogovor izostane, sindikati najavljuju novi ciklus prosvjednih aktivnosti, uključujući i generalni štrajk.  
S Radekom se slaže i Vedran Uranija, v.d. županijskog povjerenika SSSH. On je istaknuo da sindikati nikad nisu bili više ujedinjeni i da zajedno od premijerke traže očitovanje o referendumu.
 – Na premijerki Jadranki Kosor i Vladi je da odluče žele li uvažiti volju naroda ili ne. Ako ne uvaži glasove 717.000 građana, sindikati će provesti sindikalne akcije pa i generalni štrajk 10. prosinca, najavio je Uranija.