Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kalmeta, Šupe i Grgurović: Garden festival nam treba!

22.11.2011. 23:00
Kalmeta, Šupe i Grgurović: Garden festival nam treba!


Ne radi se samo o fizičkom obujmu visokoplatežnih gostiju, o tih pet ljetnih vikenda na kojima je bilo po 2.500 turista, koji su se došli zabaviti i potrošiti znatan novac, već o imidžu koji je stvoren kod Petrčana i Zadra itebrendu Garden koji znači strahovito puno za zadarski turizam. Najveća šteta bit će od gubitka marketinga koja se može mjeriti u milijunima eura, kaže Grgurović


Nakon šokantne objave o seljenju Garden festivala iz Petrčana, a najvjerojatnije i iz Zadarske županije zbog otkazivanja suradnje od strane hotela Pinija, direkcija festivala i direktor hotela Ante Kovačević sastali su se još jedanput. No, Kovačević od otkaza suradnje ne odustaje.
Reagirali su dogradonačelnik Dražen Grgurović, direktor zadarske Turističke zajednice Zvonko Šupe, pa i ministar Božidar Kalmeta, zasad neuspješno.
– Kada je zadarski turizam u pitanju, nikako nam ne bi odgovaralo da se festival ukine. Garden posjećuju odlični gosti, izvrsni potrošači koji troše i u restoranima, trgovinama, po cijelom gradu, a pune i hotele te privatni smještaj. Turisti koji nam dođu zbog tog festivala zaista su vrhunski pa zato i očekujem da se nađe rješenje problema, kaže Šupe, a njegovo mišljenje dijeli i Grgurović.
– Ne radi se samo o fizičkom obujmu visokoplatežnih gostiju, o tih pet ljetnih vikenda na kojima je bilo po 2.500 turista koji su se došli zabaviti i potrošiti znatan novac, već o imidžu koji je stvoren kod Petrčana i Zadra te brendu Garden koji znači strahovito puno za zadarski turizam. Najveća šteta bit će od gubitka marketinga koja se može mjeriti u milijunima eura, kazao je.
– Ministar Kalmeta je, također, upoznat o cijeloj situaciji i dao je podršku gospodinu Colganu, kaže PR festivala Ali Mirza Mulabegović.
– Ovo je jedan od najmirnijih glazbenih festivala u Hrvatskoj. Već u pola noći gasi se razglas na plaži, na glavnom podiju muzika traje do 1 sat, a samo zatvorena diskoteka Barbarella radi do 5 sati. To je festival bez incidenata i policijskih racija. Svaki dan se lokacija čisti i ujutro je plaža spremna za kupače kao da se noć prije nije održavao festival. Obitelji iz Engleske godinama nam dolaze s djecom, to dovoljno govori o kakvom je festivalu riječ, kaže Mulabegović koji nam je potvrdio da je Colgan u intenzivnim pregovorima za novu lokaciju.
– Promotori ostalih festivala koji se održavaju u Petrčanima dolaze ovih dana u Zadar zajedno finalizirati dogovor. Ne želi se predati, samo je razočaran tvrdoglavošću određenih ljudi jer lokalna zajednica dobiva puno više od njega samog i svjestan je da će premještanje festivala imati veliki negativan utjecaj na lokalnu zajednicu koja ga je primila i čiji je član, zaključio je Mulabegović.


 COLGAN GOSTIMA: IZDRŽITE JOŠ MALO




U službenoj obavijesti sa stranice festivala fanovima i dugogodišnjim posjetiteljima festivala obratio se Nick Colgan u ime “Gadren obitelji”. Pozdravlja ih kao “gardeners”, odnosno “vrtlare”.
“Nakon šest sjajnih godina u Petrčanima, neočekivano smo naišli na probleme s hotelom Pinija, čiju dozvolu godišnje moramo osigurati za rad festivala. Pregovori s hotelom još uvijek traju i uistinu se nadam da možemo riješiti probleme s njima.
Tijekom posljednjih nekoliko dana bili smo u potrazi na brojnim fantastičnim lokacijama od Zadra do Splita i pronašli ih nekoliko koje odgovaraju Gardenu, ukoliko to bude potrebno. Ako utvrdimo da se moramo seliti na novu lokaciju, ono što sigurno nećemo promijeniti je karakter Gardena; tjedan dana programa, ljepota obale, sunce i dobro vrijeme i, naravno, ono što je najvažnije – ljudi.
Molimo vas, izdržite s nama do idućeg tjedna kada će slika biti puno jasnija, a mi ćemo izdati nove informacije. Ako imate bilo kakvih pitanja ne ustručavajte se kontaktirati nas na vrt HQ na [email protected].”, stoji u objavi.


 87.500 GOSTIJU GARDENA


Gosti festivala koji se održava u Petrčanima značajni su potrošači i doprinose lokalnoj ekonomiji, od rent-a-car agencija i taksi službi, do ugostiteljskih objekata. Festivali godišnje zapošljavaju više od 100 sezonskih radnika. Garden festival je zadarskoj ekonomiji “donio” dobiti od turizma u vrijednosti više od 14 miljuna eura. U 2012. godini očekivano je 87.500 noćenja gostiju festivala na području Zadra i Petrčana, što je 8,7% od godišnjeg broja noćenja u Zadru i okolici, i to u vremenskom razdoblju od samo 5 tjedana. S druge strane, hotel Pinija kroz cijelu godinu ostvari 10% godišnjeg broja noćenja. Zbog velikog interesa u 2012. uvodi se i nova direktna avionska linija Manchester-Zadar.