Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Komunalno: Obročna otplata i ovrhe

22.11.2011. 23:00
Komunalno: Obročna otplata i ovrhe


Dobili smo rješenje o obročnom plaćanju te će dugovi biti riješeni u deset rata. Dug je nastao zbog PDV-a, jer ispostavljali smo račune građanima, a oni nam nisu plaćali i zbog toga smo bili u problemima, kaže Bolta


Sve je više-manje riješeno, struja je uključena i postignuti su dogovori za plaćanje poreza, a vjerojatno će biti riješena i blokada u banci, kazao je Nikola Bolta, direktor trgovačkog društva Komunalno iz Gračaca koje se prošloga tjedna našlo u nezavidnoj situaciji.
Naime, zbog dugova od oko milijun kuna HEP im je prošloga tjedna isključio struju u upravnoj zgradi, na telemetriji i na stočnoj pijaci, a zbog neplaćenog PDV-a i doprinosa radnicima blokiran im je račun te su plaće radnicima bile upitne. Građani još ne moraju strahovati od poskupljenja usluga, a neplatiše bi uskoro mogli dobiti rješenja o ovrsi. Komunalno d.o.o. tvrtka je u vlasništvu Općine Gračac, koja je i osnivač društva, a problem s dugovima riješen je dogovorom s Ministarstvom financija, odnosno Poreznom upravom te će račun biti odblokiran, a dugovi plaćeni obročno.
– Dobili smo rješenje o obročnom plaćanju te će dugovi biti riješeni u deset rata. Dug je nastao zbog PDV-a, jer ispostavljali smo račune građanima, a oni nam nisu plaćali i zbog toga smo bili u problemima, kaže Bolta, dodajući kako ostaje dio dugova vezanih uz rješavanje kanalizacije u Gračacu i Srbu, ali taj projekt će biti odgođen do nekih boljih vremena.
Nakon ovakvoga rješenja radnici, navodno, ne moraju strahovati za plaće, ali će neplatišama komunalnih usluga – vodovoda i odvoza smeća, početi ovrhe.
– Mi smo radnicima plaću isplaćivali redovno, obično oko 20. u mjesecu, a ovih dana isplatit ćemo im i ovu plaću. Može se dogoditi da plaća kasni koji dan, ali bit će isplaćena, tvrdi Bolta, ističući da im najveći problem stvaraju osobe koje ne podmiruju račune, a njih je oko 40 posto te će početi s ovrhama.
Kako se čini, problem je trenutačno riješen, a hoće li ovrhama uspjeti popraviti situaciju i kako će na to reagirati građani, vidjet će se uskoro.