Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Molat se pomlađuje…

22.11.2011. 23:00
Molat se pomlađuje…


Ovom mladom bračnom paru punom optimizma, usprkos tome što Molat uzdiše zbog stare populacije, ipak sve miriše na neka još ljepša molatska svitanja…


Otok Molat peti je po veličini naseljeni otok zadarskog arhipelaga i prema popisu stanovništva iz 2001. godine otok je naseljavalo nešto više od 200 ljudi. Većina tog stanovništva su umirovljenici, pa otok polagano izumire. Na otoku su tri mjesta: Molat, Brgulje i Zapuntel. Molat je u odnosu na druga dva mjesta „metropola” pa se u njemu nađe i mladih koji otoku vraćaju nadu u život.
Marija (21) i Franci (23) Gashi vode mjesnu pekaru koju je Marija naslijedila od oca i za razliku od svojih roditelja i četiri sestre koji žive u Zagrebu, ona nije htjela živjeti u gradu bez mora i napustiti voljeni otok.
– Tata je nudio da se doselimo k njima u Zagreb, ali ja sam odlučila ostati na Molatu gdje ću s mužem izgraditi obitelj i opskrbljivati kruhom cijeli otok.
Iako je ljeti na otoku življe i ljepše jer ima turista i mladih, Marija ističe da onome tko voli Molat godišnja doba nisu važna.
Uskoro će župnik don Mario krstiti dijete koje je stiglo i kao znak da su pred Molatom možda ljepša vremena. Marija je pravi borac i dok je bila trudna, redovito je obavljala kuhinjske poslove, mijesila i pekla kruh i vozila ga do Brgulja i Zapuntela.
– Nisam htjela sve prepustiti Franciju jer bi to bilo previše posla za jednu osobu, a i osjećam se korisnije jer bi mi sigurno bilo dosadno mirovati. Naravno, sada mi je dijete na prvom mjestu, priča Marija.
A Franci je priča za sebe. Od uzornog studenta treće godine građevine i građanina Ljubljane postao je mjesni pekar na malome jadranskom otoku. Čini se da ima istine u tvrdnji da ljubav ponekad potpuno promijeni čovjekov životni put.
– Pitaš me zašto sam se preselio na Molat? Evo, ovako, tri su razloga: Marija, more i mir koji Molat pruža svakome tko živi u njemu. Mislim da bi i drugi mladi trebali razmisliti da nađu posao na nekom od hrvatskih otoka jer priroda je ovdje prekrasna i nema one užasne gradske vreve, kaže Franci.
Još mi je rekao da dvaput godišnje on i Marija idu u posjet njegovoj obitelji u Sloveniji, pa i njegovi roditelji ljeti dođu kod njih na Molat. Na pitanje kako mu se sviđa biti pekar, odgovorio je smijući se da je uvijek pun brašna, ali zato stalno u kući ima svježega kruha.
Ovom mladom bračnom paru punom optimizma, usprkos tome što Molat uzdiše zbog stare populacije, ipak sve miriše na neka još ljepša molatska svitanja…