Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Otvoren putnički terminal vrijedan 5,6 milijuna kuna

22.11.2011. 23:00
Otvoren putnički terminal vrijedan 5,6 milijuna kuna


Prigodnom svečanošću danas je u Zračnoj luci Zadar otvoren dograđeni terminal namijenjen domaćem dolasku, čime je završena druga faza uređenja putničke zgrade. Dogradnjom ovog putničkog terminala čiji su radovi započeli krajem protekle godine, dobilo se novih 690 metara četvornih prostora. Vrijednost radova iznosi 5,6 milijuna kuna od čega je 4,4 milijuna kuna osigurano u državnom proračunu, a ostalo su bila vlastita sredstva zadarske Zračne luke.
U nazočnosti župana Stipe Zrilića sa suradnicima, direktorice Zračne luke Katica Pupić-Bakrač, članova Nadzornog odbora, Općine Zemunik, gostiju, uzvanika i rukovodećih ljudi Zračne luke, novi, odvojeni dio zgrade je otvorio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta.
– Ovo je dosada najuspješnija sezona za Zračnu luku, kako po broju putnika koji će ove godine iznositi oko 285.000, tako i po realiziranim infrastrukturnim projektima, naglasila je Katica Pupić-Bakrač.
Radovi su započeli prije godinu a obuhvaćali su proširenje dvaju terminala za međunarodni odlazak i domaći dolazak. Riječ je o dvije odvojene investicije i dva različita izvođača radova
– Najprije je u vrijednosti od 8,8 milijuna kuna dograđen terminal za međunarodni promet i sada otvoren terminal za domaće putnike vrijedan 5,6 milijuna kuna, navodi Pupić-Bakrač te je do početka turističke sezone 2012. godine najavila završetak i treće faze dogradnje putničke zgrade, pomicanje fasade check in zone prema parkiralištu, čime će putnička zgrada imati površinu od oko 7.200 metara četvornih.
Dosadašnjim i skorašnjim financijski zahtjevnim ulaganjima pružiti će se znatno bolja protočnost putnika, što će rezultirati povećanjem kvalitete usluge prihvata i otpreme za sve korisnike Zračne luke.
– S obzirom da Zračna luka Zadar iz godine u godinu postavlja nove rekorde po broju putnika, nakon dovršenja treće faze putnička zgrada bit će uređena za prihvat oko 700.000 putnika godišnje, tvrdi direktorica zadarske Zračne luke najavljujući pritom i projekt produljenja piste, uzletno-sletne staze, sa 2500 na 3200 metara za koji se priprema projektna dokumentacija za ishođenje lokacijske dozvole.
Zračna luka Zadar je jedina zračna luka u Republici Hrvatskoj, naglasio je Stipe Zrilić, koja je udvostručila broj putnika u odnosu na promet prije Domovinskog rata.
– Za nama je najuspješnija  sezona kako Zračne luke tako i ona turistička. Za takav uspjeh značajno je imati dobre uvijete rada. Dobro uređen prostor itekako jača kvalitetu usluge, rekao je župan Zrilić koji je do donedavno bio čak 13 godina u Nadzornom odboru Zračne luke, zahvalivši se pritom resornom Ministarstvu na potpori te je čestitao Zračnoj luci na dobrom radu i angažmanu.