Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pet studija o Zadru pod austrijskom upravom

22.11.2011. 23:00
Pet studija o Zadru pod austrijskom upravom


U zadarskom je ogranku Matice hrvatske u utoirak navečer, a u povodu proslave Dana Grada Zadra predstavljen novi, četvrti svezak serije “Prošlosti Zadra” naslovljen “Zadar pod austrijskom upravom”. Dvorana Matice hrvatske ovom je posebnom prilikom – četvrti je svezak svjetlo dana ugledao punih 25 godina nakon trećeg – bila pretijesna. Na predstavljanju su o knjizi, njezinom sadržaju i nastajanju govorili Božidar Šimunić ispred domaćina, dr. sc. Antun Travirka, profesor Odjela za povijest umjetnosti zadarskog sveučilišta, jedan od autora i urednik knjige, te dr. sc. Marijan Diklić, povjesničar iz Akademijinog instituta u Zadru. Autori su ove knjige, pored spomenutog profesora Travirke, Šime Peričić, Zvjezdana Rados, Marija Stagličić i pokojna Glorija Rabac-Čondrić. Izdavač knjige je Matica hrvatska, ogranak u Zadru.
– Večeras moram izraziti posebnu radost što je ova, četvrta knjiga ovog najzahtjevnijeg izdavačkog projekta u Zadru u drugoj polovici 20. i na početku 21. stoljeća, napokon, nakon 25 godina izdana. Okolnosti zbog kojih je toliko kasnila za trećom knjigom koja je obrađivala prošlost Zadra pod mletačkom upravom su kompleksne. Riječ je i o opsegom puno većoj tematici, stanci koju je uzrokovao Domovinski rat, te niz drugih okolnosti među kojima i onih subjektivne prirode. Knjigu čini pet studija koje započinju onom koja se bavi poviješću Zadra, a slijede ju studije o urbanistici i graditeljstvu u zadanom periodu, studije o hrvatskoj i talijanskoj književnosti te ona o likovnoj umjetnosti. Preuzevši uredničku funkciju od Šime Batovića odlučio sam u dogovoru s vodstvom Matičina zadarskog ogranka da knjigu čini pet zasebnih studija. Sljedeća će knjiga iz ove serije, ona koja bi trebala obraditi 20. stoljeće, biti još opsežnija, kazao je na predstavljanju profesor Travirka dotaknuvši se i izdavačkog posla ovog vrijednog izdanja.
Marijan Diklić predstavio je prvi dio knjige, studiju Šime Peričića “Povijest Zadra u XIX. stoljeću” u kojoj su obuhvaćene poglavito politička i gospodarska povijest Zadra i njegova kraja.