Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Birkić: Dobro je da se konačno vidi tko radi, a tko ne

Autor: Ivana Burica

22.11.2012. 23:00
Birkić: Dobro je da se konačno vidi tko radi, a tko ne

Foto: Branko BOŽIĆ



Mislim da ni u sadašnjoj situaciji ne postoji šansa da se u kolektivni ugovor uvede nagrađivanje, ali postoji možda mogućnost da se kazne one koji rade nedovoljno, mišljenja je dr. Birkić


Informatizacija bolnica mogla bi uskoro donijeti probleme bolničkim liječnicima koji budu ranije odlazili s posla i imali slabiji učinak od svojih radnih kolega.
Naime, ministar zdravlja Rajko Ostojić ovih je dana spomenuo uvođenje e-kontrole rada liječnika kao jedan od elemenata kojim će se postići racionalnije poslovanje bolnica.
To bi značilo da će uprave bolnica imati uvid u praktično svaki korak svojih zaposlenika. Poznato je, naime, da u svakoj bolnici ima liječnika koji radno mjesto u bolnici napuste prije isteka radnog vremena te odlaze raditi privatno.
Ipak, ministar Ostojić nije odredio hoće li i kada e-kontrola rada liječnika postati obvezna u svakoj bolničkoj ustanovi.
No neke su bolnice informatizaciju već iskoristile za pojačano praćenje rada liječnika pa je tako u medijima spominjan primjer KBC-a Zagreb gdje se na dnevnoj bazi obračunava koliko je koji liječnik napravio, koliko je pregleda imao u ambulanti, koliko je pacijenata obradio, koliko su im dijagnoze komplicirane.
Dopusnice za rad izvan radnog vremena
Također se prati i broj kreveta te potrošnja lijekova po svakom liječniku i onda se u mjesečnoj analizi uspoređuje gdje je koji liječnik u odnosu na standarde. Rezultati takve kontrole u jednom od zavoda KBC-a Zagreb su, prema riječima ravnatelja doc. dr. sc. Zlatka Giljevića upravo zapanjujući – zahvaljujući on-line kontroli rada desetak liječnika, liste čekanja na isti pregled smanjene s početnih šest na najviše dva mjeseca!
U Općoj bolnici Zadar takvih kontrola za sada nema. No v.d. ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Neven Birkić pozdravlja mogućnost uvođenja obvezne e-kontrole rada liječnika. Naime, smatra on, u redu je da se oni koji marljivo odrađuju svoj posao te često rade i više nego se od njih zapravo očekuje i oni koji se “provlače” na račun rada svojih kolega, konačno više ne stavljaju u isti koš.
– Na prošlotjednom sastanku sa zamjenikom ministra zdravlja mr. sc. Marijanom Cesarikom na kojemu sam govorio o najvećim problemima zadarske bolnice između ostalog sam spomenuo i dopusnice za rad izvan radnog vremena. Naime, jednim odjelima je takav rad dopušten, a drugima nije. Kriterij je je li odjel odradio zadanu normu ili ne. I onda na odjelu možete imati i liječnike koji rade znatno preko norme i one koji se normi nisu ni približili, a jedni i drugi zbog prosjeka svojeg odjela imaju pravo raditi izvan bolnice. Liječnicima na odjelima koji pak imaju lošiji prosjek, pa radili oni i debelo preko norme, takvo što nije dopušteno. Eto to je jedna od nepravednosti sustava koju sam želio izložiti u Ministarstvu, kaže dr. Birkić. On je mišljenja da će informatizacija bolnica između ostalih dobrih stvari koje donosi zasigurno doprinijeti i tomu da rad liječnika bude transparentan i pravednije valoriziran.
O listama čekanja za Novu godinu
Na pitanje koliko je u zadarskoj bolnici raširena pojava da liječnici na svojem radnom mjestu ne ostaju do kraja radnog vremena, dr. Birkić ističe da on kao v.d. ravnatelja ne može voditi evidenciju o svih 20 odjela bolnice.
– Šefovi odjela su mikromenadžeri koji su odgovorni za rad svojih službi i koji mogu uočiti takve probleme pa ih onda raspraviti s ravnateljem. Dok sam bio šef Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju znao sam bivše ravnatelje pitati možemo li nagraditi one koji rade više. Jer zašto bih ja koji sam radio možda dvostruko manje od svojeg kolege imao istu plaću kao i on. I obratno. Naravno, dobivao sam odgovor da toga nema u kolektivnom ugovoru. Mislim da ni u sadašnjoj situaciji ne postoji šansa da se u kolektivni ugovor uvede nagrađivanje, ali postoji možda mogućnost da se kazne one koji rade nedovoljno, mišljenja je dr. Birkić.
Što se tiče neslužbenih informacija o 30-postotnom smanjenju lista čekanja u Općoj bolnici Zadar, a koje su se pojavile u dijelu medija, dr. Birkić naglašava da će se s prvim pravim podacima moći baratati tek oko Nove godine.
– Dogodilo se da smo u zadnjem periodu imali kvar na CT-u i magnetskoj rezonanci, a upravo su to pretrage za koje su liste čekanja najdulje. Tamo bi se, dakle, najbolje mogao vidjeti pomak u smanjenju lista čekanja. Sad treba pričekati još jedno vrijeme pa ćemo imati konkretnije podatke, kazao je dr. Birkić.