Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jedina potrebna veza za upis – ona internetska!

Autor: Hana Radulić

22.11.2012. 23:00
Jedina potrebna veza za upis – ona internetska!


Učenici će se moći prijaviti na deset obrazovnih programa u najviše pet škola. Preko računala imat će stalni uvid u stanje na upisnim popisima, a nakon zaključivanja popisa kandidati će biti rangirani isključivo prema postignutim rezultatima


Zadarski ravnatelji osnovnih i srednjih škola pozdravljaju najavu uvođenja sustava e-upisa u srednje škole, što se planira već od sljedeće godine.
Novi model upisa u srednje škole, kao i novi prijedlog odluke o elementima i kriterijima za upis ovih je dana predstavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ističući kako će predloženi sustav upisa znatno olakšati posao učenicima, roditeljima i nastavnicima, te smanjiti gužve u školama i ublažiti upisnu groznicu. Izostat će i do sada potrebna opsežna dokumentacija.
Također, novi sustav e-prijava i e-upisa u srednje škole, smatraju i ministar Željko Jovanović i ravnatelji, pridonijet će većoj transparentnosti i boljoj dostupnosti škola svim učenicima, a stat će se na kraj i špekulacijama o upisima preko veza i poznanstava. Jedina potrebna veza, kažu u Ministarstvu, bit će dobra internetska veza.
Učenici će se moći prijaviti na deset obrazovnih programa u najviše pet škola. Putem računala imat će stalni uvid u stanje na upisnim popisima, a nakon zaključivanja popisa kandidati će biti rangirani isključivo prema postignutim rezultatima. Na ovaj način sustav će osigurati učinkovitiji nadzor cijeloga upisnog postupka.
Jedna od važnih promjena jest vrednovanje prosjeka svih zaključnih ocjena na dvije decimale svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovne škole. Svaki će razred nositi četvrtinu maksimalnog broja bodova.
Promjene će obuhvatiti i vrednovanje sportskih uspjeha, pa će učenici koji osvoje prvo, drugo ili treće mjesto na državnom ili međunarodnom natjecanju ostvarivati od jednog do tri boda, a osvajanje prvog mjesta na županijskom natjecanju donijet će učeniku jedan dodatni bod.
Za prosinac je Ministarstvo najavilo i upoznavanje ravnatelja osnovnih i srednjih škola s novim upisnim postupkom, a početkom sljedećega polugodišta o svim detaljima bit će informirani profesori, učenici i njihovi roditelji. U travnju iduće godine počinju pretprijave, a rang liste i upisi predviđeni su za mjesec srpanj. Drugi upisni rok planiran je za kraj kolovoza i početak rujna 2013. godine.