Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prošetao Ante svojim gradom nakon 4 tisuće dana!

Autor: Velimir Brkić

22.11.2012. 23:00
Prošetao Ante svojim gradom nakon 4 tisuće dana!

Foto: Zvonko KUCELIN



Nikad u životu ne smijemo izgubiti vjeru i nadu. Vjera i strah pred Bogom daju hrabrost. Budite hrabri i jaki, poručio je general
Nakon 11 i pol godina ili više od 4.000 dana jučer je u Zadru bio hrvatski general Ante Gotovina. Kao sasvim slobodan čovjek zadržao se oko jedan i pol sat i prvi put nakon toliko vremena uzdignute glave ponosno prošao preko Poljane Ivana Pavla II. na zadarskom Forumu.
Sasvim neočekivano i nenajavljeno dan prije današnjeg službenog dolaska u Zadar, sveobuhvatnog programa i velike fešte, jučer oko 10 sati u Nadbiskupskom domu sastao se sa zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem. U molitvi i druženju s nadbiskupom bio je oko jedan i pol sat te izašao na južni izlaz na Forumu.
– Ni u voljeni grad ne možeš doći a da te ne primijete novinar iz Sukošana i moj zadarski prijatelj fotograf Zvonko, sa smiješkom ozarena lica rekao je ekipi Zadarskog lista koja ga je jedina od medija dopratila do automobila parkiranog na obližnjoj cesti na zadarskoj rivi.
Nakon srdačnog pozdrava s fotoreporterom Zadarskog lista Zvonkom Kucelinom, koji ga je u ljeto 1995. godine ekskluzivno fotografirao na vjenčanju s Dunjom Zloić, ljubazno je odgovorio na nekoliko pitanja.
Kako se u njegovim nastupima nakon povratka u Hrvatsku osjeća velika vjera, upitali smo ga što to sjaji u njegovim očima, otkud tolika smirenost i sabranost.
– Kad spominjem svoj odgoj u vjeri, vraćam se slikama iz djetinjstva. Iako sam bio dijete, siguran sam da je moja majka bila prva preko koje je Bog došao do mene. Taj osjećaj se riječima i razumom teško može opisati. To je moguće jedino srcem, rekao je hrvatski ratnik koji je izvojevao povijesne ratne pobjede u Domovinskom ratu, hrvatski general koji je niz godina nevin proživio u haaškom pritvoru.
Tijekom cijelog Domovinskog rata dobro se pamte generalovi susreti s tadašnjim nadbiskupom Marijanom Oblakom i nadbiskupom koadjutorom zadarskim Ivanom Prenđom, jer su nošeni vjerom mnogima u strahovitom ratnom okruženju i ozračju u život unijeli radost nade u slobodu.
– Nikad u životu ne smijemo izgubiti vjeru i nadu. Vjera i strah pred Bogom daju hrabrost. Budite hrabri i jaki, poručio je general.
O današnjem svečanom uručivanju Povelje počasnog građanina Zadra koja mu je dodijeljena još 2001. te Nagrade Grada Zadra koju mu je 2011. dodijelilo Gradsko vijeće, general je rekao:
– Kako je Zadar moj grad, i ta su priznanja zaista posebno draga, u hodu nam je odgovorio general Gotovina. Potom je sjeo u automobil don Ivice Jurišića i otputovao prema Pakoštanima, a Zadar će svoga generala svečano dočekati danas na Forumu u 14 sati.
General na grobu nadbiskupa Oblaka i Prenđe
General Ante Gotovina će danas na blagdan Sv. Krševana, zaštitnika Zadra, sudjelovati i na misnom slavlju u katedrali sv. Stošije u 10 sati koju će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Svečanim “Tebe Boga hvalimo” ta je misa ujedno nadbiskupijska zahvala za oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Mladenu Markaču.
Nakon mise general Gotovina će se pomoliti na grobu zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe s kojima je imao prijateljski odnos i bili su uz generala i u danima njegova uzništva, a u 14 sati će se obratiti puku na Poljani Ivana Pavla II. na zadarskom Forumu.


Fešta započinje u 12.30 sati
Velika fešta u čast generalu Gotovini na zadarskom Forumu započet će već u 12.30 sati i trebala bi potrajati do 16.30 sati. U kulturno-zabavnom programu će nastupati klape Bibinje i Sol iz Paga te grupa Forum i popularni Jole. Između ostalog predviđen je i prelet akrobatske avioskupine “Krila Oluje”.


Dovezao ga don Ivica Jurišić
Pred sama sjeverna ulazna vrata u Nadbiskupski dom generala Gotovinu je u osobnom automobilu dovezao ravnatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić, župnik Murvice i Briševa, koji mu je tijekom pritvora u Scheveningenu bio duhovna potpora.
– U trenutku izlaska iz automobila najsretnije su bile tete iz zadarskog vrtića koje su s djecom u tom trenutku bile ispred crkve sv. Stošije. Uz dječje povike ‘Ante, Ante’, dobile su autogram i uspjele se fotografirati s generalom, priča domar Mile Bačić.