Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Reciklirajmo zajedno” u OŠ Šimuna Kožičića Benje

Autor: Z L

22.11.2012. 23:00
“Reciklirajmo zajedno” u OŠ Šimuna Kožičića Benje


Udruga “Eko-Zadar” u suradnji s “Čistoćom” d.o.o. započela je s jesenskim ciklusom održavanja radionica u zadarskim osnovnim školama u sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno”.
Radionice oslikavanja platnenih torba prvog dana jesenskog ciklusa jučer su održane u dva četvrta razreda u OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru – u IV.a kod učiteljice Erne Kvartuč i u IV.b kod učiteljice Radmile Bubić. Radionice u trajanju od po dva školska sata vodile su članice udruge “Eko-Zadar” Atana Grbić, Linda Šušteršić, Iva Lukin i Jelena Ramov uz tehničku podršku Stjepana Perkovića. S četvrtašima OŠ Šimuna Kožičića Benje radionice će se u sklopu ovog projekta provesti do konca polugodišta, a učenički radovi bit će predstavljeni na izložbi koja će biti postavljena u prostoru škole.
Projekt “Reciklirajmo zajedno” dio je kampanje kojom se potiče smanjenje stvaranja otpada, pravilno  odlaganje otpada i njegova ponovna upotreba i recikliranje. Na radionicama se osnovci na zabavan i kreativan način upoznaju s aktivnostima koje pojedinac, bez obzira na dob, može učiniti kako bi smanjio štetan utjecaj čovjeka na okoliš. Radionice se sastoje od edukativnog dijela u kojem  polaznici poslušaju kratku prezentaciju praćenu fotografijama kojima se ilustrira  štetnost odlaganja plastičnih vrećica i drugog otpada u okoliš, s naglaskom na utjecaj neprimjereno odloženog otpada na biljni i životinjski svijet, ali i čovjeka, te od kreativnog dijela u kojem učenici, motivima po svojoj želji, bojama za tekstil oslikavaju platnene torbe.
Platnene torbe su u potpunosti reciklirani proizvod s obzirom da su rashodovano platno donirale zadarske hotelske tvrtke “Turisthotel” i “Hoteli Zadar”, a šivane su u Zaštitnoj radionici “Tekop Nova” u Puli koja zapošljava osobe s invaliditetom čime udruga “Eko-Zadar” potiče društveno odgovorno poslovanje.
Učenici, uz oslikane torbe, s radionica kući ponesu i slikovnicu/bojanku “Praktični savjeti Eko Mace”, a za svoje roditelje “Vodič za pravilno prikupljanje otpada na području grada Zadra” i vrećice namijenjene odlaganju nepovratne plastične ambalaže koju prikuplja “Čistoća”. Učenike i njihove obitelji na ovaj se način potiče da, uz papirnati i kartonski otpad, odvojeno odlažu i plastični otpad, te općenito vode brigu o pravilnom odlaganju otpada.
Tijekom ove godine do sada su, u sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno”, održane radionice s učenicima u OŠ Zadarski otoci, kao i radionice u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar, Domu za odrasle osobe Sv. Frane i Domu za odrasle osobe Zemunik. Radovi nastali na tim radionicama bili su predstavljeni na izložbi “Zelena zlatna dob” u travnju u Gradskoj knjižnici Zadar povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje i 13. godišnjice osnutka udruge “Eko-Zadar”, te na Narodnom trgu u listopadu u sklopu “Dana Čistoće”.