Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Cibona je i prije bila favorit pa je Zadar znao iznenaditi

22.11.2013. 23:00
Cibona je i prije bila favorit pa je Zadar znao iznenaditi


To je derbi, utakmica koja može biti otvorena i u koju treba ući hrabro. Tako smo se i spremali ovaj tjedan. Nemamo što izgubiti. Idemo odigrati dobru utakmicu, što dulje biti u egalu i tražiti svoju priliku – kaže Vlašić


Cibona i Zadar večeras će prvi put odmjeriti snage u novoj sezoni, nakon što je prošla zaključena “metlom vukova” u finalu doigravanja prvenstva Hrvatske. U odnosu na te utakmice, zagrebačka je momčad, za razliku od zadarske, doživjela minimalne izmjene. Uz starosjedioce Kusa, Rozića, Žižića i mladog, ali sve zrelijeg Šarića, ostali su i Amerikanci Blassingame i Strawberry, a priključio im se sunarodnjak Janning, šuter. Tu je i Jagodić Kuridža, a svježa krv pod košem je Darko Planinić, dok na vanjskoj poziciji poneku minutu dobije Martin Junaković.
Jedina prava promjena dogodila se u stručnom stožeru. Nakon što se olako riješila Danijela Lutza, s kojim je osvojila naslov prvaka, Cibona je uložila silna sredstva u dovođenje Nevena Spahije, kao jednog od najboljih hrvatskih stručnjaka. No, zadržao se svega sedam kola ABA lige, u kojima je njegova momčad sakupila četiri pobjede i tri poraza, dok je u Europi nastavila rušiti negativne rekorde.
Zato je prošli tjedan za trenera ustoličen Slaven Rimac (pomoćnik mu je bivši član Zadra Jurica Golemac), pod kojim je momčad iznenada proigrala i odmah upisala dvije uvjerljive gostujuće pobjede, kod Krke i Le Mansa, čime je prekinula sramotan niz od 28 europskih poraza. Takvi, preporođeni i gladni “vukovi”, kao da su pušteni s lanca, večeras dočekuju Zadrane.
– Gostujemo kod selektivno jedne od momčadi iz samog vrha ABA lige, što pokazuje i stanje na tablici (omjer 5-3). Možda je lošiji start u Eurokupu stvorio nekakvo mišljenje o njima, kao da su u velikim problemima. Međutim, dobili su posljednje dvije utakmice u gostima, što pokazuje da se dižu. Sigurno im je to dodatno podiglo samopouzdanje. No, bez obzira što nas Cibona dočekuje u dobrom ritmu, idemo gore rasterećeno i tu vidim našu šansu – kazao je uoči puta u glavni grad Hrvoje Vlašić.
Trener Zadra svjestan je da je Cibona favorit, ali..
– Bilo je do sada mnogo međusobnih dvoboja u kojima su oni bili favoriti pa je Zadar znao iznenaditi. To je derbi, utakmica koja može biti otvorena i u koju treba ući hrabro. Tako smo se i spremali ovaj tjedan. Nemamo što izgubiti. Idemo odigrati dobru utakmicu, što dulje biti u egalu i tražiti svoju priliku.
Što će biti ključ večerašnje utakmice?
– Ponovit ću ono što govorim prije svakog gostovanja, a to je s Cibonom možda i najvažnije – kontrola ritma, pogotovo napadačkog, sa dobrom selekcijom šuta. I naravno, kontrola skoka. Moramo smanjiti broj pogrešaka u napadu i samim time spriječiti njihove kontranapade, gdje su dosta jaki na otvorenom terenu i mogu napraviti velike probleme. Ako u tim detaljima uspijemo, možemo biti dugo u utakmici.