Čovjek nije svoje djelo?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
marko vucetic
Marin GOSPIĆ
Dr. sc. Marko Vučetić

U kakvoj su vezi vjera i kultura, pokušao je pojasniti dr.  sc. Marko Vučetić na istoimenom predavanju održanom u srijedu u  dvorani Matice hrvatske u Zadru. Govoreći o ove dvije teme Vučetić  je obrazložio zašto vjera i kultura idu zajedno, što znači jedno, a što  drugo. Napomenuo je kako čovjek, kao onaj koji stvara kulturu, ne  smije njome biti zarobljen. Istaknuo je kako i vjera i kultura dovode  do toga da se čovjek ne smije udaljiti od samog sebe.

- Zavaravamo se da naša egzistencija opstaje samo ako je ostala  u kulturi. Vjera obuhvaća sve ono što čovjeka čini čovjekom. Ukoliko netko nije došao do svojeg egzistencijalnog stanja svijesti, nema vjeru. Čovjek je posebno, vrijedno biće, anksiozno, nadilazi ovu  stvarnost. Ako kulturu svedemo na razinu umjetničkog stvaranja,  onda je to djelo zatvorenog čovjeka. Otvoreni čovjek zna da on nije  svoje djelo. Danas se govori kako je znanje moć. Znanje nije moć,  moć je ono pred čime je čovjek nemoćan, bespomoćan. Ukoliko  smo bespomoćni pred Svevišnjim bićem, onda smo slobodni, kazao je Vučetić. Istaknuo je kako je čovjek biće koje želi ostvariti svoju sreću, netko to želi kroz vjeru, netko kroz kulturu. Vjera, čovjek,  kultura, ukoliko jedan mehanizam nedostaje, onda smo nešto unificirali, istaknuo je predavač dodavši kako umjetnik koji nikad nije  uništio svoje djelo nije umjetnik.

- Živimo u vremenu kad je ugroženo ono što je ljudsko, kad nam  se ljudska prava propisuju. Vjera mora biti perspektiva, kultura da  bi bila zdrava ona prima vjeru, kazao je Vučetić istaknuvši kako su  pseudoreligije najgore, jer traju tridesetak, pedesetak godina i nema slobode u njima. Napomenuo je kako Bog stvara, a čovjek  uništava, te je najusamljenije biće upravo čovjek koji uništava.

- Naše političke elite nisu poništile Boga, nego čovjeka, zaključio  je dr. Marko Vučetić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Sarte
Bio sam na predavanju, uopće nije govorio ove besmislice. To je samo novinar čuo. Bilo je fantastično predavanje o potrebi da se čovjeka gleda u skladu s njegovim naravnim stanjem čovjeka kao čovjeka i pravima koja su mu neotuđiva. Vučko je započeo s tim da čovjek dolazi iz prethodujućeg ništavila njega samog, da se vjernik ostavlja u sebi, nevjernik se ostavlja sebi a humanizam je kultura ostavljenosti i nadilaženja tog stanja, nešto kao reminiscencija na ostvarivanje veličine individualiteta. Vjera koja je ostala kulturom je vjera postidentitetnog čovjeka, a rekao je da živimo u takvom, postidentitetnom svijetu gdje smo svi isti-svoje ružno djelo. To sam ja čuo i jedva čekam novi nastup Vučka.