Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gdje je Kolan, ako mu je škola pod Novaljom?!

22.11.2013. 23:00
Gdje je Kolan, ako mu je škola pod Novaljom?!


Aktualni sat jučerašnje Županijske skupštine otvorio je Vlado Rapan (HSP AS) pitanjem do kada ćemo gledati prometne gužve na prometnici Zemunik-Nin, pogotovo na raskrižju u Murvici gdje kolona zna biti duga i po nekoliko kilometara? Uz to, kazao je Rapan, to raskrižje vrlo je opasno, pa je pitao župana kada se planira njegova rekonstrukcija?
Župan Stipe Zrilić svjestan tog problema, odgovorio je kako je previđeno da se to raskrižje riješi denivelacijom prometa, za što su Hrvatske ceste imale i građevinsku dozvolu, ali kako se to zbog nedostatka novca još nije dogodilo. Na Rapanovo pitanje što je s cestom Zemunik-Nin kojom se sada odvija većina prometa, pa su učestale i prometne nesreće, župan je odgovorio da vozači moraju paziti kako voze, a ono što spada pod Županijsku upravu za ceste, to će se riješiti.
Načelnika Kolana Josipa Zubovića (HSS) zanimalo je što je s projektom navodnjavanja Kolanjskog polja i zašto je to stalo, odnosno zašto novac za taj projekt nije predviđen u proračunu za sljedeću godinu? Župan je odgovorio zato što nije dobivena lokacijska dozvola. Naime, Hrvatske vode koje bi trebale financirati projekt navodnjavanja u Kolanu, neće to napraviti dok ne dobiju lokacijsku dozvolu, za čije pak izdavanje suglasnost nije dao Grad Pag. Zubović je također spomenuo problem područne škole u Kolanu koja, iako u Zadarskoj županiji, spada pod osnovnu školu u Novalji koja je u Ličko-senjskoj županiji. Zubović se zapitao odriče li se time Zadarska županija Kolana i gura li ga u drugu županiju?
Župan Zrilić mu je obećao da će se to riješiti, ali kako bi školu pripojili Pagu, najprije novac moraju dobiti od resornog ministarstva.
– Zadarska županija nema razloga gurati Kolan u drugu županiju. To je lijepa, dobra i perspektivna općina, kazao je župan.
Renata Sabljar Dračevac (SDP) dobila je, kaže, anonimno pismo jedne djelatnice zadarske bolnice koja se pita zašto ta ustanova ne vrši više sistematske preglede djelatnika Županije, nego je to dano privatnim klinikama?
– Najlakše je pročitati anonimno pismo kojeg možemo i sami sebi poslati, odgovorio je župan i pojasnio kako sistematske preglede na koje djelatnici Županije imaju pravo po Kolektivnom ugovoru, vrši privatni liječnik, također po ugovoru te da tu nema ništa spornoga.
Budimir Genda (SDP) tražio je odgovor na pitanje po kojim kriterijima je župan birao članove školskih odbora, po podobnosti, sposobnosti ili nečem trećem?
– Po vama je glavni kriterij da član školskog odbora bude iz oporbe, drugog kriterija za vas nema, odgovorio je Zrilić Gendi.
Rade Bobanović (HDZ) na kraju je predložio da se pokrene inicijativa za obilježavanje smeđom signalizacijom svih vinskih i ugostiteljskih potencijala kojima Zadarska županija obiluje, što je župan podržao i obećao kako će signalizacija koja označava takve lokalitete biti i izrađena.