Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gostovanje pjesnikinje Zrinke Merčep

22.11.2013. 23:00
Gostovanje pjesnikinje Zrinke Merčep


Novi ciklus književnih večeri naslovljen “Upoznajmo pjesnike” pokrenut je u Klubu mladih Hrvatske sloge koji je od prošle sezone postao još jedan gradski punkt gdje se odvijaju raznovrsna kulturna i ina događanja. Ovogodišnji ciklus zamišljen je kao profilacija recentnih, poglavito mladih književnih stvaralaca koji djeluju na domaćem književnom nebu, te je tim slijedom u Medulićevoj na red došla zadarska pjesnikinja Zrinka Merčep.
 Moderatorica programa Senka Župan nastojala je svojevrsnim talk-showom okupljenu publiku voditi putanjom Zrinkine poezije u kojoj se ogledaju njeni mladenački snovi, ljubavi, životna zadovoljstva i sve ono što zaokuplja njen duhovni habitus. Okosnica toga je bila njena objavljena zbirka “Zaboravljena zemlja”, iz koje je recitirajući stihove u uvodu sama autorica slušateljstvo polako privodila svome književnom izričaju i stilu sasvim spontanim pristupom u generacijskom okruženju i ugođaju. Snažna metaforika tih strofa otkriva nam bogatstvo mlade duše i pronicljivog duha. Presedan u Zrinkinoj lirici jest što je u nju virtualno prelila svoju opijenost čarima Velebita i zavičajnog Biokova koju je kao strastvena planinarka upijala u snoviđenjima pri osvajanju visova tih prirodnih monumenata. Vizualnom obojenošću svojih stihova ona u svojim pjesmama suvereno brodi raskošjem prirode i raznovršnošću boja koje doživljaja fizičkim i duhovnim odrazom. Zamjetan je i kritični stav u pojedinim pjesmama što se ogleda sukobljavanjem njenih iskristaliziranih mladalačkih ideala i surove stvarnosti, te tako u svom opusu daje mjesta i ratu, poraću, prognanicima, povratku, obnovi, tranziciji…
Merčep je 2003. godine ovjenčana posebnim priznanjem na uglednoj književnoj manifestaciji “Goranovo proljeće”. Njen rad “Japanska noć” objavljen je u književnom zborniku ERATO 2004.