Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Neodgovarajuća prometna rješenja na Relji

22.11.2013. 23:00
Neodgovarajuća  prometna rješenja na  Relji


Planirano pretvaranje Ulice Nikole Šubića Zrinskog u četverotračnu prometnicu nije moguća po sadašnjem planu, a novim se izmjenama predviđa otvaranje niza ulaza i izlaza Poliklinike na ovu prometnicu i na Ulicu Ljudevita Posavskog


Javna rasprava povodu izmjene DPU Jazine, trebala je biti  formalnost zbog tek manjih izmjena u prostoru, ali se pretvorila u pravu polemiku. Kako je u uvodu rekao pročelnik za graditeljstvo Matko  Segarić riječ je o vrlo ograničenim intervencijama u prostor oko nove  Poliklinike kako bi ova mogla dobiti uporabnu dozvolu.
Planirana rekonstrukcija Ulice Nikole Šubića Zrinskog u četverotračnu prometnicu trenutačno nije moguća zbog DPU-a koji je na snazi, pa se tako novim izmjenama predviđaju ulazi i izlazi  Poliklinike na   tu i na Ulicu Ljudevita Posavskog.
Neposredno prije početka javne rasprave upitali smo jednog od planera može li se uopće ovakvim aktom definirati prostor ako u njemu  još uvijek nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi. Dobili smo odgovor da  se to u pravilu ne može učiniti, osim ako nije iskazan javni interes. Riječ je po poznatom slučaju s terenom nekadašnjeg vlasnika gostionice  Putnik Živka Šarića kojem je nedavnom prvostupanjskom presudom  oduzeto zemljište iako se on i Grad Zadar nisu dogovorili o naknadi.  Prvi čovjek Block projekta, inače izrađivača plana, Željko Predovan rekao je da ove izmjene nemaju veze s tim djelom priče i ništa ne  mjenjaju u postavljenom segmentu. Predovan je komentirao i prijepor  oko četverotračne ceste koji je nedavno u javnosti izrazio poznati zadarski arhitekt Igor Pedišić. Navodno, stubovi mosta koji povezuje poliliniku s bolnicom, onemogućavaju izvedbu prometnice u skladu s  propisanim gabaritima. Iako se, kaže Predovan, izrađivač se u taj dio  nije mješao, predviđena prometnica je u propisanim standardima, bez  obzira na stupove mosta.
Da to nije točno, replicirao mu je Gvido Stipčević nabrajajući sve  mjere koje jedna prometnica takve vrste treba zadovoljavati, jer ovakvom kakva je zamišljena, može se prometovati samo „japanerima”.  Stipčević je ukazo i na manjkavost ovakvih javnih rasprava, ukazujući  da se i na pismena očitovanja o stanju u prostoru, ne može dobiti odgovor iz Grada Zadra. Predovan je ustrajao u svojoj tvrdnji da četiri trake mogu stati ispod dva stupa, ali mu je Stipčević rekao da je uz sve to  još krivo izmjeren i promet. Naime, odmah ispred ulaza u Polikliniku  predviđeno je autobusno stajalište, pa će tako po Stipčeviću dolaziti do  izravno kontakata i sudara sa autobusima.