Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Razvojna šansa su sredstva EU

22.11.2013. 23:00


Proračun Zadarske županije koji za 2014. godinu iznosi 224,9 milijuna kuna, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 8,44 posto, Skupština Zadarske županije prihvatila je jučer većinom glasova.
Za županijski proračun glasovalo je 25 vijećnika, protiv je bilo njih devet, dok je dvoje vijećnika ostalo suzdržano.
Najveće povećanje u prihodima proračuna za 2014. godinu odnosi se na prihode od korisnika, ali i od pomoći iz inozemstva, a vezano je uz razne projekte aplicirane na fondove EU. Župan Stipe Zrilić objasnio je kako su u proračunu sredstva za zaposlene povećana zbog zapošljavanja novih djelatnika na poslovima legalizacije, a za djelatnike koji u Zadarskoj županiji poslove obavljaju bez zasnivanja radnog odnosa, tzv. volontere, i u idućoj će se godini izdvajati dodatna sredstva kako bi ipak imali malo veće prihode.
Dragan Ranj u ime Kluba zastupnika SDP-a koji nisu podržali proračun kazao je kako je jedan od razloga bojazan da će ovaj proračun biti teško ostvariv.
– Proračun nije socijalan, vrlo malo je predviđeno za socijalnu pomoć našim građanima koji sve teže žive. Nije se vodilo računa o manje razvijenim dijelovima županije, onim devastiranim kao što su Gračac, Bukovica i Ravni kotari. Tu je najveći broj socijalno ugroženog stanovništva, kao i na našim otocima koji su devastirani siromaštvom i stanovništvom. SDP će zbog toga glasati protiv ovog proračuna, kazao je Ranj.
Renata Sabljar Dračevac (SDP) zamjerila je Proračunu da nije proaktivan i gospodarski.
– Trebali bismo ozbiljno preraspodijeliti sredstva u tom pravcu. Već godinama ne mijenjaju se sredstva za socijalnu pomoć, posebno u ruralnim krajevima, kazala je Dračevac i zapitala župana je li Županija obzirom na izdvajanja na plaće zaposlenika, zapravo sama sebi svrha.
– Osnovali smo razne agencije, pa ih zatvarali, pa nove otvarali, a do sada nismo uspjeli povući dovoljno sredstava iz EU fondova. Ovaj proračun skup je lijepih želja, a uz to nije razvojan, i zato glasamo protiv njega, kazala je Dračevac.
Župan Zrilić odgovorio joj je kako je Vlada RH kreator makroekonomske politike te kako je ona i glavni nositelj financiranja socijale u cijeloj državi, dok Županija daje koliko može.
– Nije pitanje standarda, nego međuljudskih odnosa. Pitanje je hoćemo li vidjeti siromaha pored sebe, primijetio je župan, koji je uvjeren da će se plod rada Zadarske županije vidjeti i u narednim godinama, a to što država nije sredila pitanje oko EU fondova, za to Zadarska županija nije kriva, zaključio je Zrilić.


 DEKLARACIJA O REGIONALNOM RAZVOJU


Jednoglasnim usvajanjem Deklaracije o regionalnom razvoju i opstojnosti Zadarske županije vijećnici Županijske skupštine Zadarske županije jučer su još jednom pokazali jedinstvo kada je riječ o temama koje nadilaze dnevno-političke razmirice i neslaganja oko brojnih tema. No, kada je riječ o zaštiti zajedničkih interesa i opstanku Zadarske županije, onda to nadilazi sve stranačke i parcijalne interese, zaključio je župan Stipe Zrilić nakon glasovanja o Deklaraciji koja je na jučerašnjoj Skupštini uvrštena kao prva točka dnevnog reda.
Okidač za donošenje Deklaracije najnoviji je prijedlog tzv. “Grčićevog zakona” o regionalnom ustrojstvu prema kojem bi se Zadarska županija jednostavno utopila u regiju koja se zove Dalmacija.
U Deklaraciji o regionalnom razvoju i opstojnosti Zadarske županije između ostalog stoji kako je Hrvatska u moderno doba bila podijeljena u najmanje 12 regionalnih jedinica te da je jedna od njih uvijek bila zadarsko okružje; da je pozicija Zadra od svog osnutka imala bitnu ulogu na istočnoj obali Jadrana; da je Zadarska županija utemeljena 1997. godine čime je uvaženo višestoljetno značenje Zadra kao istaknutog upravnog, gospodarskog, demografskog, kulturnog i znanstvenog središta koja okuplja veliki dio sjeverne Dalmacije i južni dio ličko-krbavskog prostora; da Zadarska županija sa svojim prirodnim sjedištem Gradom Zadrom funkcionira po načelu regije te ostvaruje političku i gospodarsku svrhu.
U zaključku Deklaracije naglašeno je kako se Skupština Zadarske županije zauzima da se u sastavu Republike Hrvatske Zadar nikada više ne odcijepi od svoje prirodne regije, nego da zajedno kao neodvojiva cjelina doprinosi izgradnji moderne Hrvatske kao mjesta ostvarenja sretnog života svojih građana.
Deklaracija će biti upućena premijeru, predsjedniku države i predsjedniku Sabora.