Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Strabag dao više od pet milijuna kuna mita za poslove u Gaženici

22.11.2013. 23:00
Strabag dao više od pet milijuna kuna mita za poslove u Gaženici


Zdravko Livaković, za sada najvišepozicionirani dužnosnik pod sumnjom u primanje mita, jučer uoči ročišta na sudu nije pokazivao zabrinutost


Direktor “Viadukta” Ivan Berket izašao je iz istražnog zatvora svega nekoliko sati prije nego što su u njega ponovno vraćeni bivši predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i član Uprave HAC-a Marijo Lovrinčević, a odlukom suda jučer je iza rešetaka završio i pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar Sandro Vukelić. Koliko ih je Berket teretio u svom iskazu u kojem je očito spominjao i gradnju u Luci Gaženica za sada nam nije potvrđeno, no sasvim je izvjesno da je istražiteljima dao nove korisne informacije kojima si je “zaradio” puštanje na slobodu.
USKOK je jučer i potvrdio da je istraga u posljednjoj “aferi HAC” osim na njih trojicu proširena na bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu prometa, te predsjednika Nadzornog odbora HAC-a Zdravka Livakovića, te Josipa Sapunara, bivšeg člana uprave HAC-a i Damira Kezelea, bivšeg člana uprave “Viadukta”. Tereti ih se za primanje mita, pomaganje u davanju mita i zlouporabu položaja.
Fiktivni računi
Istražitelji sumnjaju da je Livaković zajedno s Vukelićem osmislio kako da se domognu novca, te od čelnih ljudi “Strabaga” zatražio isplatu oko 500.000 eura kako bi im bio dodjeljen posao u Luci Gaženica. Oni su na to i pristali, te je novac navodno i isplaćen.
Prskalo i Lovrinčević su pak tijekom 2009. godine upravi “Strabaga” obećali isplatu neosnovano uvećanih izvantroškovničkih radova, a tih 1,6 milijuna kuna trebali su zajedno podijeliti, odnosno dio dati onim osobama koje su u realizaciji plana sudjelovale.
Izvlačenje novca iz HAC-a u “suradnji” sa “Strabagom” odvijalo se i 2008. godine, stoji u istražnom nalogu USKOK-a. Tada je, naime, uprava HAC-a, odabrala tu tvrtku za izvođenje određenih radova, jer su navodno znali da će im se iz uštede koja će se ostvariti promjenom tehnologije radova, isplatiti najmanje pet milijuna kuna.
“Strabag” je na temelju fiktivnih računa na inozemnom i tuzemnom računu firmi u vlasništvu Igora Premilovca isplatio ukupno najmanje 900.000 eura i 1,6 milijuna kuna. Premilovac je novac i podigao, te ga predao Sapunaru koji je dio zadržao za sebe a dio predao odgovornim osobama “Strabaga”. Doznajemo kako je Sapunar priznao da je zadržao tek 20 tisuća eura. Livakoviću i Vukeliću predao je najmanje 400 tisuća eura, a Prskalu i Lovrinčeviću najmanje 285 tisuća eura i 900 tisuća kuna.
Novi krug istrage
I dok je sud jučer prihvatio zahtjev USKOK-a da se svim osumnjičenima u ovom novom kraku istrage produlji istražni zatvor kako ne bi utjecali na svjedoke, još nije izvjesno u kojem će se svojstvu pred istražiteljima pojaviti čelništvo “Strabaga”.
Njih se doduše već neko vrijeme istražuje u Austriji, no DORH je jučer demantirao da je još 2006. godine dobio od austrijskih kolega informacije o izvlačenju novca iz HAC-a. Potvrda za to, priopćio je DORH, stigla je iz same Austrije.
Zdravko Livaković, koji je za sada najviše pozicionirani dužnosnik pod sumnjom u primanje mita u ovoj aferi jučer uoči ročišta na sudu nije pokazivao zabrinutost, a uznemiren nije bio ni nakon što je s lisicama na rukama odveden natrag u istražni zatvor gdje mu je boravak produljen za iduća dva mjeseca.


 KALMETA: POSAO MINISTRA NIJE KONTROLIRATI




Zadarski gradonačelnik i nekadašnji ministar pod čijom je nadležnošću bio HAC, Božidar Kalmeta, uoči jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Zadra rekao je kako vjeruje u pravne institucije ove države te da one rade svoj posao. Na pitanje može li priznati da je u to vrijeme loše nadzirao sustav kaže:
– Pa posao ministra nije kontrolirati. Danas se po ministarstvima događaju razne stvari, pa ministre nitko ne spominje, rekao je Kalmeta.