Za svog je brata preplivao predrasude

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Nagradu Grada Zadra Jurica će spremiti u svoju sobu koja je već puna medalja i diploma

Jako sam sretan. Uredit ću se, obući novo odijelo, košulju i kravatu. I crne cipele, priča Jure uzbuđeno o pripremama za dodjelu Nagrade koju će mu Grad Zadar na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodjeliti na prijedlog Mjesnog odbora Diklo.

Kupio je sve novo, a sestra Matija ga je pratila u ulozi stilistice. Stajling je, dakle, riješen. A ako bude morao držati govor?

- Reći ću im kako sam plivao. I kako sam se vozio u avionu, dosjetio se Jure nakon kratkog razmišljanja.

Nagradu će, kaže, spremiti u svoju sobu koja je već puna medalja i diploma, a ova mu je posebno draga jer dolazi od njegovih susjeda i prijatelja.

Jurica Milin je rođen 1985. s Down sindromom, genetskim poremećajem koji uzrokuje specifičan izgled, slabije razvijenu motoriku i intelektualne poteškoće. Ali kako kaže njegov otac Slobodan, Jurica je savršen.

- Uvijek smo ponosni na Juricu, a ova Nagrada nam puno znači jer može potaknuti i druge roditelje da uvide kako se rad i trud s djecom uvijek isplati. Grad je i ovom Nagradom pokazao da ima sluha za Juricu i njemu slične, a i inače pomažu i Grad i Turistička zajednica u skladu sa svojim mogućnostima, rekao je Slobodan Milin.

No od svih odličja i medalja, Jurica je svoju životnu pobjedu ostvario u srpnju 2013. kad je u spomen na svog pokojnog brata Antu preplivao dionicu od Preka do Zadra. Jurica je s time htio skrenuti pozornost na pogibelj mladih u prometu, a i dokazao je da može biti društveno koristan u senzibiliziranju javnosti, ne samo za osobe s poteškoćama, već za brojne druge teme.

Jurica je s ovim velikim pothvatom ostvario još jednu svoju želju - da ga ne snimaju samo lokalni, već i nacionalni mediji.

- Nisam se umorio, kaže Jurica. Da je trener tako rekao, on bi i natrag plivao.

Već mu se ostvarilo da upozna Zorana Vakulu, njemu najdražu osobu s televizije. Ne samo što mu je Vakula simpatičan, nego Jurica naprosto obožava meteorologiju. Svakodnevno raspravlja o vremenskim prilikama, najviše voli jugo, a najdraži film mu je baš zbog toga "Oluja svih oluja". Često ide u kino i, ako ga sretnete i obećate da ćete ga voditi u kino, Jurica će se pobrinuti da to obećanje i održite.

Iako najviše voli plavuše, Jurica ima curu crne kose, Dinu. Ona je s Kosova, upoznali su se u Italiji na jednom natjecanju, a stalno su u kontaktu i preko facebooka.

Dok razgovaramo, stalno nam prilazi njihov pas, ši-cu Zero.

- Dosadan si, Zero, stalno mu govori Jurica.

Zero mu je, pričaju njegovi roditelji, uvijek za nešto kriv, dok mačka Sabrina spava s Juricom i nitko ju ne smije krivo pogledati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno