DR. VLATKOVIĆ: Da smo na vrijeme reagirali, mnoge bismo spasili od samoubojstva!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
FAH

Prema najnovijim vijestima iz Ministarstva branitelja, uskoro bi se u nekoliko hrvatskih gradova trebali osnovati domovi za veterane Domovinskog rata. Ovu je vijest svojedobno najavio ministar branitelja Predrag Matić, a nakon prosvjeda ratnih invalida u Zagrebu ponovno je aktualizirana.

Ono što su branitelji zasad dobili je veteranska bolnica u Zaboku, a krene li po planu naum Ministarstva branitelja, uskoro bi se trebali otvarati i domovi za veterane, jedan od njih u Zadru.

Plan je ponovno aktualiziran upravo nakon svega što se dogodilo na prosvjedu kojim ratni invalidi traže smjenu ministra branitelja, no do svega ovoga ne bi došlo - upozorava zadarski ratni liječnik dr. Ivica Vlatković - da se reagiralo na vrijeme.

Naime, sve je veći broj samoubojstava branitelja, ali i sve veća smrtnost uslijed teških oboljenja poput infarkta, karcinoma i moždanih udara. Javnost, posebice branitelji, upozoravaju na ovaj alarmantni trend, međutim, malo tko zna da je ratni liječnik, dr. Ivica Vlatković, još 1994. godine upozoravao na PTSP i nesagledive posljedice koje će ta bolest donijeti, te vlastima predlagao podizanje veteranskog doma. O svemu danas otvoreno kaže:

- Postigli smo svjetske rezultate u zbrinjavanju ranjenika na način da smo čak 98 posto njih zbrinuli u okviru tzv. zlatnog sata, a kakav je to bio rezultat kazuje i podatak da je rezultate objavio i Sanitetski stožer na čelu s dr. Hebrangom. No, usporedo s tim vrhunskim rezultatima koje smo postizali u sanitetu, sve se više događalo za nas tada čudnih slučajeva, a to je da smo imali sve više pokušaja samoubojstava - kaže dr. Vlatković, te prenosi kako je o tome odmah alarmirao nadležne:

- Kada sam uspio spasiti branitelja koji se pokušao ubiti skokom kroz prozor, shvatio sam da moram brzo reagirati i poduzeti nešto u vezi očitog problema o kojemu u sanitetu nismo znali ništa. Sjeo sam i napisao pismo Zapovjedništvu sektora, razgovarao sam i osobno s nekim ljudima poput Željka Dilbera, i svima im rekao da moramo hitro reagirati. Naveo sam u tim dopisima kako u sanitetu moramo oformiti tim stručnjaka koji će raditi s oboljelima od PTSP-a, jer će se za više godina početi događati strašne stvari. One se, na žalost, danas događaju, ali ne krivim nikoga, Zapovjedništvo tada očito nije shvatilo problem PTSP-a i nisu nam dali stručnjake psihologe i psihijatre, a mi, koji smo zbrinjavali ranjenike, niti smo imali vremena niti kvalifikacije pomoći psihotraumatiziranim braniteljima - kaže ovaj ratni liječnik, poručujući na kraju:

- Odgovorno danas tvrdim da bismo mnoge branitelje spasili od samoubojstva, pa i svega ovoga što se danas događa na prosvjedu pred Ministarstvom branitelja, samo da se reagiralo na vrijeme - zaključuje dr. Vlatković. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno