"Danas nam treba više nego ikad ne samo tjelesnog već i duhovnog zdravlja"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Održano je misno slavlje, a zbog kišovitog vremena izostala je tradicionalna procesija ulicama Radovina

Žitelji i vjernici Radovina ove su subote u skladu sa stoljetnom tradicijom obilježili zavjetni blagdan svoje župe - Gospu od Zdravlja. Najsvečanije je bilo za vrijeme središnjeg euharistijskog slavlja održanog u starom svetištu podignutom 1687. godine kojemu su pored domaćih vjernika nazočili hodočasnici iz okolnih mjesta. Homiliju je održao župnik Slivnice, Islama Latinskog i Ruplja don Stjepan Vinko uz sudjelovanje župnika Radovina i Ljupča don Jerolima Lenkića te vojnog kapelana i pomoćnika župe Radovin don Ivana Topalovića.

Obraćajući se na početku misnog slavlja okupljenim vjernicima i hodočasnicima te subraći svećenicima domaći župnik don Jerolim Lenkić je istaknuo kako zajedničko blagdansko okupljanje oko stola Gospodnjeg u ovako velikom broju znači neizmjerno štovanje Majke Božje Gospe od Zdravlja i njezinog sina Isusa Krista te iskaz dubokog vjerovanja kako se upravo uz Marijin zagovor može bolje, ljepše i sretnije živjeti u ovozemaljskom životu.

Prvo čitanje obznanila je pred okupljenima Ika Beretin dok je pjevanu pištulu otpjevao vjeroučitelj i dipl. župni kateheta Ivica Dundović. Nakon njih vjerničkom se puku obratio propovjednik don Stjepan Vinko.

- Danas nam treba više nego ikad ne samo tjelesnog već i duhovnog zdravlja. Gospa je uvijek uz svoj narod, pogotovo u teškim trenucima. Mi smo to najbolje mogli doživjeti i osjetiti tijekom Domovinskog rata, a tako je i danas. I upravo ta vjernost i pobožnost Gospi uz vjeru u Boga i odanost Katoličkoj crkvi sačuvala je naš hrvatski narod na ovim nemirnim prostorima, zašto smo joj neizmjerno zahvalni i odani. Često se puta nađemo u nedoumici što i kako izići iz svagdašnjih problema koji nas pritišću. Posebno to dolazi do izražaja kad smo teško bolesni i kad svi doktori dignu ruke od nas. Ali tu je onda zagovornica naša Marija i njoj je sve moguće. Zato se nemojmo bojati. Život naš je takav kakav jest, ali uz pomoć Boga i Marije on nam može biti doista radostan, sretan i pun ljubavi i zadovoljstva. Sve ono što je zlo zaboravimo i oprostimo. Vi dragi naši djedovi, bake, očevi i majke nemojte zaboraviti poučiti djecu i mladež povijesti. Moramo je znati čuvati, ali se trebamo vratiti svakodnevnici i ponašati se u skladu s Novim zavjetom. U Božjoj ljubavi i dobroti praštajuću jedan drugome te živeći u slozi koju nam Bog preko Marije poput nepresušnog vrela šalje, istaknuo je uz ostalo u svojoj nadahnutoj propovjedi don Stjepan Vinko.

Neposredno pred završetak misnog slavlja svećenici su se zajedno s vjernicima okupili oko zavjetnih darova i drvenog kipa nebeske zaštitnice i ovozemaljske štovateljice Radovinjana Majke Božje Gospe od Zdravlja u čiju su se čast pjevale litanije onako kako se to u Radovinu već stoljećima prakticira na ovaj blagdan. Svetkovinu su svojim molitvama i prigodnim liturgijskim napjevima uveličali domaći pjevači glagoljaši pod vodstvom vjeroučitelja Ivice Dundovića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno