Karamarko očekuje Kalmetinu ostavku na sve stranačke funkcije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kalmeta
Fabio ŠIMIĆEV
Božidar Kalmeta

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je jučer da će potpredsjednik stranke i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta morati dati ostavku na sve stranačke funkcije u slučaju da sud potvrdi optužnicu protiv njega u slučaju Hrvatskih autocesta (HAC).

- U stranci apsolutno. Vi znate da ja nikad ne presuđujem prije nego sudovi donesu pravorijek. Od njega se očekuje da ako se digne optužnica da podnese ostavku na sve funkcije u stranci, rekao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a odgovarajući na pitanje kako će eventualno potvrđivanje optužnice utjecati na Kalmetin status u stranci.

Međutim, ovo Karamarkovo stajalište čini se neće izazvati neki sukob s Kalmetom budući da je i sam zadarski gradonačelnik u lipnju ove godine nakon podizanja optužnice govorio u tom smislu.

- Naš stav inače je jasan, stranke i mene. Ako sud potvrdi optužnicu onda ću ja svoj mandat dati na raspolaganje stranci na sve stranačke dužnosti. Dakle ja sam i potpredsjednik stranke, i predsjednik županijskog odbora i koordinator za izbornu jedinicu, rekao je tada Kalmeta na televiziji NOVA TV. Dodao je tada da je drugačija stvar kada je u pitanju njegova pozicija gradonačelnika Zadra, te da ostavku na ovu funkciju ne namjerava davati.

- Imamo primjer mog kolege Olega Butkovića, koji je četiri godine dokazivao na sudu svoju nevinost i bio gradonačelnik. Nakon četiri godine proglašen je nevinim i ostao je gradonačelnik. Zamislite da je on prije četiri godine dao ostavku, a sad ga je sud proglasio nevinim. Neka se dopusti i meni da i ja imam pravo dokazati svoju nevinost, rekao je tada Kalmeta.

Izuzeće spisa

Božidar Kalmeta nije jučer optužen pred Županijskim sudom u Zagrebu. No premda mu prijeti optužnica teška gotovo tri milijuna eura, bivši Sanaderov ministar, saborski zastupnik i gradonačelnik Zadra želi da se cijela stvar što prije raščisti, jer drži da mu sve činjenice iz istrage idu u prilog, poručio je Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović, nakon što je Županijski sud u Zagrebu odgodio odluku o utemeljenosti optužnice protiv političara koji je na proteklim parlamentarnim izborima u svom gradu osvojio više preferencijalnih glasova od predsjednika vlastite stranke Tomislava Karamarka.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije jučer odlučilo o utemeljenosti optužnice protiv Kalmete i još dvanaestorice optuženika, jer su branitelji dvojice od njih zatražili odbacivanje dokaza koje smatraju nezakonitima. Optužno vijeće njihov je zahtjev odbilo, ali obrana ima pravo žalbe, pa će o žalbama odlučivati Vrhovni sud. Dotad je odluka o osnovanosti optužnice odgođena, a sve bi moglo potrajati nekoliko tjedana.

Optužno je vijeće odlučivalo je li utemeljena optužnica protiv Kalmete i još dvanaest njegovih bivših suradnika, direktora javnih cestovih poduzeća i direktora građevinskih tvrtki, koju je 5. lipnja podignuo Uskok. Optuženike se tereti da su međusobno podijelili gotovo tri milijuna eura iz javnih tvrtki za gradnju cesta. Dio branitelja zatražio je izuzeće dijela dokaza iz spisa, jer ih smatraju nezakonitima. Kako je novinarima objasnio odvjetnik Mate Matić, jedan od branitelja optuženih, zahtjev su objasnili činjenicom da nisu imali mogućnost aktivno sudjelovati na ispitivanju svojih branjenika u Uskoku. "Nakon što dođe pisano rješenje kojim optužno vijeće odbija zahtjev o izuzeću dokaza, rok je tri dana za žalbu. O žalbi odlučuje Vrhovni sud, najčešće u roku od mjesec ili mjesec i pol dana", objasnio je odvjetnik Matić, dodajući kako se postupak nakon toga vraća u fazu odlučivanja o osnovanosti optužnice.

Odvjetnički prigovori

Kalmetin odvjetnik Vilajtović objasnio je kako on nije zahtijevao izuzeće dokaza jer drži da njegovu branjeniku "idu u prilog sve činjenice iz istrage". "Nijedan svjedok, osim posredno Josipa Sapunara, ne tereti Božidara Kalmetu. Što se nas tiče, svi svjedoci mogu biti ispitani, dapače. Nama je u interesu da se stvar raščisti. Htjeli smo ići u meritum spora", kazao je Vilajtović. Upitan znači li to da je Kalmetin interes da optužnica bude prihvaćena, a suđenje održano, Vilajtović je odgovorio kako "ima argumenata da se postupak protiv Kalmete obustavi u fazi odluke optužnog vijeća".

Odvjetnik Branko Šerić, koji u ovome postupku brani Igora Premilovca, prigodu je iskoristio da ponovi česte odvjetničke prigovore Zakonu o kaznenom postupku (ZKP). Negirajući mogućnost da bi zahtjev za izuzećem dokaza bio odugovlačenje postupka, Šerić je ocijenio kako "ZKP nije dovoljno određen o načinu ispitivanja svjedoka u Uskoku i državnom odvjetništvu". "Obrani nije omogućeno prisustvovanje ispitivanju. ZKP je zbog toga nedorečen, jer u jednom trenutku okrivljeniku garantira procesna prava, a kasnije ih isključuje". Zato je, kaže Šerić, "načelno opravdan zahtjev da se ti iskazi izdvoje". Štoviše, ako obrana u perspektivi kani sve do Europskog suda za ljudska prava dokazivati kako su takvi dokazi nezakoniti, mora poduzeti i ovu procesnu radnju, kako bi iskoristila sve dostupne pravne lijekove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika evo vakoj
Oli to vrh HDz-a nesto minja u utvrdi HDZ-a
Slika korisnika mete
Kad ti sud, koji ne osudi Horvatinčića nakon višekratnih ubojstava ni dana zatvora, dokaže nevinost mora da je tako. Zato Dario mirno spavaj.