Kupci glasaju tko će dobiti donaciju od 10 tisuća kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ

"Srce za dar" naziv je Konzumovog projekta u okviru kojeg tri odabrane organizacije od lokalnog značaja primaju novčanu donaciju. U projekt su uključeni i Konzumovi zaposlenici, koji su udruge predložili, kao i Konzumovi kupci koji posljednjih dana svojim glasovima odlučuju o iznosu koji će udruga primiti.

Žetoni i glasačke kutije

Princip je takav da tijekom mjesec dana projekta svaki kupac prilikom kupnje dobije žeton kojim daje svoj glas jednom od tri predložena kandidata ubacivanjem u posebne glasačke kutije postavljene u prodavaonicama. Nakon završetka glasovanja projekt s najviše glasova kupaca primit će donaciju u iznosu od 10.000 kuna. Konzum će donirati i preostala dva društva koja sudjeluju s donacijama od 5.000 kuna i 2.500 kuna.

Ovom aktivnošću Konzum je kao dio lokalne zajednice želio poboljšati kvalitetu života u njoj te predstaviti djelovanje lokalnih udruga: Udruge Svjetlo, Udruge slijepih Zadarske županije te Dječji vrtić Latica.

Koliko je spomenuto biranje kome ide najviše novaca u redu ili ne, prokomentirali su sami čelni ljudi odabranih zadarskih dionika, Irena Palčić iz Udruge Svjetlo te Vesna Penjalov, ravnateljica Latice.

- Svima treba pomoć, a svima se i ne može pomoći u onoj mjeri koliko bi trebalo. Gledam na to da jednostavno tako mora biti. Ako je svota novca ograničena, puno je bolje da ide na jedno mjesto, nego da se raspodjeli na više udruga pa da na kraju efekt bude puno slabiji, jer je malo novca da se njime napravi nešto konkretno. Ovisi kako gledate, bilo putem ovih akcija ili nekih drugih, gotovo o svemu se može raspravljati je li ispravno ili ne. Evo, sad imamo i dodjelu javnih priznanja Grada Zadra. Netko će uvijek biti nezadovoljan. No, jedan put će biti odabrani jedni, drugi put drugi, to je tako, zaključila je Irena Palčić iz Udruge Svjetlo.

Odluku donose građani

Vesna Penjalov iz dječjeg vrtića Latica istaknula je drugi aspekt ove akcije, a to je da o tome kome bi trebala biti upućena pomoć ovim odlučuje direktno društvena zajednica, a ne sama organizacija ili tvrtka koja donira

- Konzum je u zadarskoj lokalnoj zajednici zamolio svoje djelatnike da kandidiraju nekog kome žele dati podršku, s tim da podršku onda daje Konzum od svojih sredstava. Dakle, pitali su samu zajednicu za mišljenje i to je jedan dobar aspekt koji nama puno znači. U početnoj fazi bilo je puno kandidata i nakon cijele procedure odabrana su finalna tri. To je lijepo jer to je onda i jedno vrednovanje našeg rada, da vidimo koliko nas prepoznaju i vide naš rad, kazala je Penjalov, naglašavajući pritom upravo ispitivanje pulsa javnosti.

- Dali su mogućnost svojim djelatnicima da predlože kome žele dati podršku. To je zapravo mogućnost izbora za lokalnu zajednicu. Na taj način su i htjeli skinuti teret sa sebe predajući mogućnost izbora na one kojih se ta tema tiče, same građane. U Latici smo to prepoznali, jer lijepo je kada dobijete povratnu informaciju svoje zajednice. A i u ovom slučaju pomoć u različitim omjerima pristiže svim predloženim akterima, zaključila je ravnateljica vrtića Latica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno